АКТУЕЛНО:

Одржан 2. Ветерански вишебој на Фрушкој гори

Удружење ветерана Црвене бертке организовало је 2. Ветерански вишебој на Летенци (Фрушкој гори). Одржавање Ветеранског вишебоја 2023. подржала је АП Војводина, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Покрајински Фонд за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и Покрајински Завод за спорт и медицину спорта.

Учествовало је 35 удружења, а у такмичарском дијелу је учествовало 25 екипа које су се надметале у седам дисциплина. Главна награда је Црвена беретка.

На самом почетку борци су се сјетили својих сабораца и браће који су изгубили животе, те им минутом ћутања одали пошту.

Свештеници jереј Милош Марковић и протојереј Милија Глигић су читали опело упокојенима.

Протојереј Глигић је рекао да су овим опелом испунили своју хришћанску дужност.

– Наша хришћанска дужност није само да се молимо за нас овдје који смо живи, него и да се молимо за покој душа страдалих. На тај начин не само да их се сјећамо већ олакшавамо стање њихових умрлих душа, пружамо утјеху једни другима. Они су пострадали за крст часни и слободу злату, пострадали за свој народ, да би покољења која послије њих долазе живјела у миру, здрављу и слободи.

Присутнима се обратио и директор Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац.

– Ово је једно од такмичења гдје резултат није најважнији, али ред је да унапријед честитам побједницима. Ипак, за мене су апсолутни побједници сами организатори овог скупа, Удружење ветерана Црвене беретке који су успјели да нас све окупе, и да овом окупљању дају и повод и смисао и циљ. Ово није само такмичење већ и дружење и сјећање на вашу јединицу, њене припаднике и борбу. Као што су се припадници са оружјем борили за општи национални и државни интерес тако се и данас у миру боре за општи интерес, а не само за своје личне или групне интересе.

У културно-умјетничком програму учествовали су група Тромеђа, КУД Ћирило и Методије са Бусија са кореографијама Игре са Романије, бивша припадница Црвених беретки Наташа Радуловић читала је своју Кратку ратну причу. Члан Удружења ветерана Црвених беретки Невен Лака прочитао је дирљиве стихове својих пјесама, наступила је крајишка група Јарачки јарани и пјесник Раде Кнежевић који ускоро треба да изда своју осму књигу.

This is box title
Публика емотивно реаговала на Лакине пјесме

Кад једном одеш из свога града,

из свих других одлазиш с лакоћом.

Тамо нема драгих пријатеља,

сјенки дјетињства и младости.

Ту нећеш срести бившу,

старог професора, рођака или друга.

Ни један други град на свијету нема познате кровове,

дрвореде и улице.

Нећеш срести сјећање,

јер други градови немају сјећања.

Немају га за тебе и о теби,

за друге га имају.

Кад једном одеш из свога града,

ниједан град више није град,

он је само мјесто боравка и ништа више.

Данас кад затвориш очи,

тамо негдје у туђини

и чујеш фијук исто тамо неког вјетра,

ти не чујеш вјетар већ буру како се обара

са обронака Динаре или са Голубићке Пљешавице.

Чујеш је како се провлачи кроз грабиће, храстове и смреку

и завлачи се под зимске јакне случајних пролазника,

који се још нису успјели склонити од невремена.

Још кад се сјетиш кише,

оне топле љетне,

што изненада груне из неба,

трен прије тиркизно плавог,

а опет трен послије чистог и сјајног

као најсјајнији бисер,

па погледаш изнад своје главе у тамо неком туђем граду,

туђе небо изнад тебе туробно и сиво.

Затвориш очи па пустиш машти на вољу

да те као олујно море орахову љуску,

баца на све стране.

Тад ти буде свеједно који је град,

и небо, и облаци,

није важно ни која је држава кад није твоја,

ни улица није важна

јер у њој на неком броју не живи више она,

не живиш ни ти.

Чини ти се да си још увијек жив,

а у ствари ниси.

Олуја полако брише трагове нас… заувијек.

Предсједник Удружења Жика Ивановић нагласио је да су се окупили првенствено због дружења, надметање је у братском и спортском духу.

– Сви ви који сте данас овдје сте за нас побједници јер сте дошли да будете са нама и овим окупљањем шаљемо заједничку поруку да смо се заједно борили за боље сутра, за наш народ. Не признајемо границе које су постављене између нашег српског народа. Вазда смо били заједно, борили се заједно и увијек ћемо бити заједно.

Секретар Удружења Зоран Мишковић нагласио је да су за организаторе сви учесници побједници. Сви су добили медаље и свака екипа је добила Плакету као успомену на ово братско и пријатељско дружење.

Поред забавног карактера овог Вишебоја, организатори се побрину да се из овог дружења изроди и нешто корисно и племенито, тако да су и ове године организовали добровољно давање крви. 22 даваоца је било укупно, а 12 је одбијено због здравственог стања.

Такође, уручили су инвалидска електрична колица за Вељка Гаћешу, а овај вриједан поклон преузео је његов брат.

Иначе овај Вишебој је била централна манифестација, али су учесници провели укупно три дана на Фрушкој гори од 15. септембра до 17. септембра. Смјештени су управо у Омладинском центру на Летенци.

Част да освоји Црвену беретку, која се некада стицала крвљу и знојем, припала је екипи Ветерана интервентне Београд која је освојила највише бодова.

С обзиром да је ово било спортско надметање, све похвале наше редакције иду и судијама (Дамир Владић, Невен Лака и Милутин Радивојевић) који су неуморно биљежили све дисциплине, екипе, појединце, резултате и побринули се да све протекне у фер- плеју.

За посјетиоце и за дјецу постављен је био ЗИП лајн, адреналинско спуштање низ сајлу.

Да све прође како треба, такмичење је надзирала и пратила екипа Црвеног крста Темерин.

Након завршетка такмичења, за све посјетиоце, госте и такмичаре је послужен војнички пасуљ .

У вечерњем дијелу, одржан је Скуп ветерана на коме је свих 35 присутних делегација удружења уз послужење, размијенило искуства о раду удружења и уговорене су многе заједничке активности.

У недјељу 17. септембра 2023. године, током церемоније затварања Вишебоја, свим екипама су додијељене медаље и Плакете уз договор да наредни Вишебој буде бројнији по броју учесника. Навикнути да нас је тешко окупити и ујединити, Вишебој је показао да је сваке године све успјешнији, већ су сада најављене многобројне нове екипе и Удружења, жељних братског дружења гдје је једино важно понијети добро расположење и спортски дух. Гдје је заиста важно само учествовати.

Вишебоју су присуствовали многобројни гости из многи државних инстистуција, али и неколико народних посланика, између осталих и предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар