Одржан хуманитарни концерт за светињу у Окучанима

У просторијама Удружења Славонија у срцу 18. септембра одржан је хуманитарни концерт, које је организовала група младих људи окупљених у Вокално инструменталном саставу Златно звонце, под називом Звоне звона у нашој души.  Скупу је присуствовао и парох окучански Драган Антонић коме су предата средства за цркву.

Окупили су се да заједничким снагама прикупе средства за обнову Цркве Светог Димитрија у Окучанима. Иако су радови започети недостатак средстава је прекинуо радове.

 

БИС Златно звонце постоји двије године његује и чува традицију етно, косовских, родољубивих и духовних пјесама. На концерту су у три блока отпјевали пјесме: Мала кућа, Још не свиће рујна зора, Полетео соко сиви, Болна љуба, Света Крајина, Звоне звона невера их слуша, Коњ, Ђурђевдан, Рано моја, лазарица, Калинка, Ој Косово, Косово, Ој Крајино жалосна и пуста.

Такође, своје стихове су читале и пјесникиње млада Петра Поповић и Славонка Милена Жарковић.

Удружење Славонија у срцу на својим манифестацијама увијек сакупља средства за српске светиње у Славонији тако што се постави донаторска кутија у коју сви заинтересовани могу убацити прилог.

У Окучанима је још средином 18. вијека била саграђена дрвена црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу. Она је већ 1882. била замијењена новом озиданом црквом. Од ње данас нису остали ни темељи јер су је по налогу усташких власти 1942. године срушили заробљени Јевреји, доведени специјално за ту прилику из логора Стара Градишка. У периоду између 1964. и 1969. године изграђена је недалеко од старе цркве нова, посвећена Светом Димитрију, а према пројекту арх. Драгомира Тадића. Током ратних година од 1991. до 1995. ту се налазило сједиште тадашњег епископа славонског Лукијана. Инвентар из ове Цркве Светог Димитрија дјелимично је опљачкан након акције Бљесак док су сва стакла на цркви била поразбијана. На заједничку иницијативу општина Градишка из Републике Српске и Окучани из Републике Хрватске, 2013/14. године започета је обнова овог храма.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Бошко Мандић

 

Нема коментара

Напишите коментар