АКТУЕЛНО:

Одржан 21. турнир у балотама у Банатском Новом Селу

У недељу, 23. јуна поводом сеоске славе Свете Тројице, на теренима крај старе Железничке станице у Банатском Новом Селу одржан је 21. турнир у балотама. У организацији Спортско – балоташког удружења „Динара“ окупило се 23 екипе из  Банатског Новог Села, Панчева, Обреновца, Руменке, Станишића, Болеча и Крушевца, а најбоље умеће и вештину у овој традиционалној Крајишкој игри показала је екипа „Повратници“ из Болеча која је осим пехара освојила и новчану награду од 30 хиљада динара. Друго место и награду од 20.000 динара освојила је  екипа из Руменке, а треће место и награда од 10.000 динара припала је екипи из Станишића. За најбољег играча турнира проглашен је Горан Ђурић из Болеча којем је уручен пехар.

Традиционални турнир у балотама ове године отворио је народни посланик и председник Савеза Срба из региона Миодраг  Линта који је пожелео учесницима да турнир протекле у фер и спортској атмосфери уз напомену да је најпре важно дружење. Линта је подсетио да је балотање стара игра коју су старији донели из Лике и Далмације у Србију и игра која је постала мост спајања Крајишког народа са домаћим становништвом.

„Велико ми је задовољство кад видим овде данас да људи из Смедерева и других места у Србији играју балоте. На овај начин чувамо идентитет нас Срба Крајишника, чувамо сећање на наш завичај који никад нећемо заборавити. Нек живи Српска Далмација, нек живи Српска Крајина, нек живи Република Српска и наша мајка Србија“, поручио је Линта.

Организацију турнира преузели су председник Удружења Драгослав Лазић уз помоћ чланова, међу којима је најактивнији Шпиро Тутуш, а свакако доста се истакао и најмлађи члан Филип Маглов. Драгослав Лазић, председник Спортско – балоташког удружења „Динара“ изразио је задовољство великим одзивом екипа и публике.

„Овогодишњи „Духовски“ турнир у балотама играли смо по први пут на новом терену крај старе Железничке станице, и ми из удружења смо више него задовољни бројем пријављених екипа и пруженим партијама. Чак смо услед ограничења у простору, јер имамо само два терена,  неке екипе морали и да одбијемо“,истакао је Лазић додајући да су бројни домаћи гледаоци, али и гости са стране, могли да уживају у умећу играча и њихових тимова.

На самом крају вечери у име Удружења Шпиро Тутуш је такмичарима и победницима честитао на успеху уз захвалност свима који су помогли организацији турнира, а посебно Месној Заједници Банатско Ново Село на челу са Неђом Топићем.

„Надам се да смо били добри домаћини, а трудићемо се да догодине будемо још бољи“, рекао је Тутуш.

Турнир је трајао до касних вечерњих часова, уз пратњу великог броја мештана, гостију из свих крајева Војводине, али и љубитељи балота из иностранства. За све учеснике био је обезбеђен заједнички доручак и ручак уз освежење.

 

Екипе које су учествовале у турниру:

 1. Мали рај: Петар Тутуш, Зоран Кужет, Миодраг Винко
 2. Руменка: Петар Допуђ, Зоран Милинковић, Драгомир Вјештица
 3. Динарци: Шпиро Тутуш, Милован Тутуш, Ненад Вучковић
 4. Марјануша: Милорад Миливојевић, Јово Миливојевић, Сава Миливојевић
 5.  Обреновац: Милан Вучковић, Душан Радуловић, Бранко Радуловић
 6. Делије Книн: Дејан Маглов, Игор Миливојевић, Невен Миливојевић
 7. Бобијеви пулени: Неђо Несванулица, Ацо Чубрило, Стефан Бјелогрлић Чемпо
 8. Печењара Шуша: Петар Тутуш, Јован Кнежевић, Рајко Дупор
 9. Кумови: Никола Љубичић, Митар Зубић, Живко Урошев
 10. Смедерево: Раде Добранић, Живорад Миленковић, Бранко Миленковић, Слободан Миленковић
 11. Котеж: Стеван Кончаревић, Раде Ковачевић, Петар Ковачевић
 12. Синови Козјака: Радослав Андић, Гојко Андић, Милорад Андић, Сава Боснић
 13. Гостионица Кордун: Тоде Малић, Благоје Рогић, Зоран Николић
 14. Велебит: Бошко Радмиловић, Милан Боснић, Никола Кнежевић
 15. Зрмања: Саша Радмиловић, Миленко Радмиловић, Милан Мрдаљ
 16. Станишић: Стево Колар, Слободан Млинар, Раде Секулић, Горан Цветичанин
 17. Козјак: Ђуро Малић, Ђуро Бабић, Мићо Малић
 18. 18.Циркон: Душан Комазец, Драган Дукић, Мирослав Вучковић
 19. Крушевац 1: Милан Дукић, Давор Пршо, Синиша Поткоњак
 20. Крушевац 2: Сава Ђаковић, Марко Ђаковић, Гојко Мирковић
 21. Крчић: Јован Лазић, Петар Вучковић, Филип Маглов
 22. Браћа Бајић: Саша Бајић, Драган Бајић, Олег Веселиновић
 23. Повратници: Горан Ђурић, Милан Деспић, Миленко Устић

новинарка „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар