Одржан 5. Петрoвдански завичајни сабор у Суботици

Завичајна заједница Република Српска 17. јула у Мултуиплекс Аренi Суботица организовала је 5. Петровдански завичајни сабор када се окупило преко 200 учесника. Сабор су подржали Град Суботива и Фонд за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Ни велике врућине нису спријечиле учеснике да дају све од себе у међусобном надметању. Поред турнира у малом фудбалу организован је и турнир у боћању, као и надметање у традиционалним дисциплинама надвлачење конпоца, скок у даљ, бацање камена с рамена и претезање штапа.

Присутни су били и представници Завичајног удружења Петар Кочић из Апатина на челу са Ђорђом Куриџом који је посебно за ову пригоду написао пјесму, а нешто касније и обрадовао присутне и насмијао читајући своје афоризме.

Све присутне је поздравио предсједник Завичајне Заједнице Републике Српске Милорад Ћопић и захвалио се свим учесницима. Како је за Српско коло рекао, икао поред великих врућина на самом турниру, али и претходних дана, истрајали су у организацији Сабора који традиционално окупља Србе родом и поријеклом из Републике Српске, али и представнике сродних удружења, Банијце, Личане, Далматинце…

На турниру у малом фудбалу учествовало је седам екипа: Златни папагај Ђурђин, Бесмртни пук, ЗЗ Република Српска сениори, Зоркаши, Завичајна заједница Република Српска омладинци, Војска Србије, Завичајно удружење Херцеговина.

Све екипе су дале све од себе, а поред борбености показали и фер-плеј. Треће мјесто освојила је екипа ЗЗ Република Српска сениори, друго мјесто Војска Србије, а најбољи су били Херцеговци.

Двоструки стријелац Владимир Салатић каже да су чланови њиховог Удружења данас се надметали и у Гајдобри на чувеној Раштанијади.

На ТУРНИРУ У БОЋАЊУ треће мјесто je освојило ЗУ Личана Лика.

Друго мјесто Удружење Завичај Пачир.

Док су најбољи Банијци из ЗУ Банија Суботица.

 

ВИШЕБОЈ

Неприкосновени у бацању камена са рамена су чланови Завичајне заједнице Република Српска што су доказали освојивши прва три мјеста. Треће мјесто Дејан Радак, друго Милутин Јевић и прво Кристијан Мићић.

У претезању штапа треће мјесто освојио је Никола Стевановић из екипе Зоркаши, друго мјесто Милутин Јевић из ЗЗ Република Српска и прво Кристијан Мићић из ЗЗ Република Српска.

 

У дисциплини скок у даљ треће мјесто освојио је Никола Кеченовић из екипе Зоркаши, друго Никола Иванишевић из екипе ЗУ Херцеговина, док је прво Дамјан Маринковић из екипе Бесмртни пук.

У надвлачењу ужета су се надметале двије екипе домаћине ЗЗ Републике Српске јуниори и сениори. Ипак је искуство претегнуло уже, те су сениори побиједили подмладак.

Војска је за све учеснике обезбиједила пасуљ. А након напорног дана услиједило је Крајишко вече, госте су забављале Прелџије и весеље је трајало до дубоко у ноћ.

Нема коментара

Напишите коментар