Одржан 3. Петровдански турнир у Банатском Новом Селу

У Банатском Новом Селу у недјељу 16. јула одржан је 3. Петровдански турнир пријатељства у организацији Печењаре Шуша, а и играло се на теренима имања Ненада Шуше. Дошавши из Нунића у Олуји Ненад Шуша, направио је стазе за боћање, како каже „за своју душу“.

Учествовало је 12 екипа: Печењара Шуша (Ненад Шуша, Рајко Дупор, Светко Новаковић), Повратници (Миленко Устић, Горан Ђурић, Лука Ђиловић), Станишић (Зоран Тривић, Дејан Андрић и Горан Цветићанин), Церање (Ненад Дукић, Предраг Дукић, Милан Загорац),  Липов лад (Станко Огар, Слободан Млинар, Радослав Секулић), Џаја Бановци (Драган Суботић, Марин Баљак, Зоран Милијаш), Боби Алтина (Невен Јокић, Слободан Комазец, Миле Бјелић), Z 4 (Радомир Андић, Јово Андић, Шпиро Тутуш), Панчево 1 (Милан Граовац, Благоје Рогић, Жељко Ћалић, Свето Алавања), Мали рај (Лука Вујевић, Петар Тутуш, Зоран Кужет, Жељко Добрић), Перини соколови (Душан Боснић, Стево Колар, Перо Допуђ), Мали мрав (Небојша Загорац, Милош Ивић, Мирко Ивић, Милан Деспић).

Турнир је отворио народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

– Веома је важно да оваквим манифестацијама шаљемо поруку јединства, заједништва, да будемо против оних који су за сукобе и подјеле. Морамо да чувамо наше обичаје, наше породичне вриједности и неуморно се боримо за истину да српски народ никада није био агресорски, никада није нападао већ доживио геноцид. Никада нећемо прихватити бруталне лажи да су Срби деведесетих година били кривци за разбијање Југославије.

Линта поручује да је важно међусобно поштовање, што често истиче у својим обраћањима, да наши људи буду солидарни.

– Посебно ме радује што сам се могао увјерити да на овом и претходним боћарским турнирима на којима сам био присутан влада једна позитивна и весела атмосфера, лијепо дружење. Надам се да ће и наша дјеца да наставе да се друже, и окупљају.

Турнир је посјетио и епископ банатски Никанор са свештенством.

Организатор је за прва три мјеста обезбиједио пригодне пехаре, медаље и робне награде.

Наиме, освајаче првог мејста екипа Мали рај добила је живо теле (око 100 килограма).

Другопласирани Боби Алтина добили су живо јагње (око 30 килограма).

Носиоци бронзане медаље Z 4 награђени су печеним прасетом.

Гости су за предјело добили домаће производе пршут, кобасица, суви врат, сланина, сир. За ручак кувана јагњетина, супа, лешо и печена јагњетина, печена прасетина.

Међутим, од Шуше се није одлазило празних руку, тако да који су дошли из даљег како Шуша каже, понијели су кући печено прасе. Једно је отишло у Станишић, једно у Бановце и једно у Београд.

 

За најбољег играча проглашен је Петар Tутуш.

Најбољи пуцач је Станко Огар.

Најмлађи боћар Стеван Огар.

Организатор Ненад Шуша је стари играч балота, прије неколико година је заједно са Рајком Дупором био у Холандији, и међу 28 екипа освојили су прво мјесто.

И ове године је Печењара Шуша имала своје представнике како у Холандији тако и на турнирима у Србији. У Холандији су чланови друге екипе (Рајко Дупор и Јово Кнежић) освојили бронзану медаљу, а на Видовданском турниру у Бановцима, међу 34 екипе, екипе Печењаре Шуша (Ненад Шуша, Недељко Топић, Рајко Дупор и Јово Кнежић) узеле су прва два мјеста.

Послије турнира присутне је забављао Миле Делије. Пјесмом се прошло кроз сва далматинска села и градове. Оно што је организаторима било најбитније је да су сви кући отишли задовољни и из Банатског Новог Села понијели само лијепе утиске са жељом да се виде и сљедеће године на истом мјесту.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар