Одржан 6. Међународни Видовдански турнир на Алтини (Земун)

Боћарски клуб „Алтина” Земун под покровитељством општине Земун организовао је 6. Међународни Видовдански турнир 24. и 25. јуна на коме су учествовале 32 екипе. Асоцијација Воло 16 екипа и Асоцијација Рафа 16 екипа. На турниру је учествовало најмање 150 људи.

На међународном турниру играла се дисциплина пар, с тим што је сваки тим могао извршити једну измјену. Такође, играчи су се надметали и у дисциплини „прецизно избијање”.

Учествовале су: БК „Вал” Херцег Нови (Никша Гојковић и Никола Николић ), БК „Зеле” 1 Земун (Србољуб Стегњаић, Мирослав Дукић и Ненад Симић), БК „Земун” Земун (Драгољуб Стевановић, Бранко Ћук и Ивана Стојанац), БК „Алтина” 1 Земун (Анђелко Корлат, Миле Богуновић и Никола Вукчевић), БК „Хрватски радиша” БиХ (Гордан Милићевић, Динко Марушић и Адам Турудић), БК „Далматинац” Рума (Давор Комазец и Страхиња Врањковић), БК „Сава Бјелобрк” Нови Београд (Анте Дивић, Сањин Чоко, Младен Плејо), БК „Ласта” Београд (Божо Баљак, Ђорђе Јагетић и Тихомир Вукчевић и Гордан Вукићевић), БК „Напредак вила” Сарајево (Осман Ганић, Сувад Шалака и Дамир Бујић), БК „Козара” Нови Београд (Дарко Гагић, Милорад Бјелинић, Боро Пановић), БК „Алтина” 2 Земун (Душан Комазец, Слободан Комазец и Жељко Романић), БК „Меандр” Земун (Марко Дујић, Саша Османовић и Драгиша Пантовић), БК „Зеле” 2 Земун (Драган Тинтор, Невен Јокић, Зоран Стојанац и Момчило Урукало и Драган Вукобрат), БК „Нови Београд” Нови Београд (Милан Рашковић и Александар Кољаја), БК „Динара” Земун (Никола Танаскович, Никола Радловић и Урош Јонџа), БК „Смедерево” Смедерево (Радивоје Добранић, Јован Јовановић и Милан Војнић).

Судили су Драго Жежељ и Слободан Пекић.

Треће мјесто побједивши БК Вал освојио је БК Динара побједивши увјерљивим резултатом 1:10.

Друго мјесто припало је БК Земун.

Побједници турнира су БК Нови Београд који су се на побједничко постоље попели након убједљивог резултата 13:О против БК Земун.

Најбоља играчица је Ивана Стојанац.

 

Дисциплина прецизно избијање

У дисциплини „прецизно избијање” треће мјесто освојио је Никола Радловић из БК Динара са 9 погодака.

Сребро је припало играчу БК Вал из Херцег Новог Николи Микулићу са 13 погодака.

Побједник је из првопласиране екипе БК Нови Београд Милан Рашковић са чак 15 погодака.

Пласман у дисциплини прецизно избијање:

 1. БК Нови Београд Милан Рашковић
 2. БК Вал Никола Микулић
 3. БК Динара Никола Радловић
 4. БК Ласта Тихомир Вукчевић
 5. БК Зеле 2 Стеван Дукић
 6. БК Алтина 1 Анђелко Корлат
 7. БК Напредак вила Дамир Бујић
 8. БК Сава Бјелобрк Анте Дивић
 9. БК Далматинац Давор Комазец
 10. БК Земун Драгољуб Стевановић
 11. БК Алтина 2 Слободан Комазец
 12. БК Зеле 1 Невен Јокић
 13. БК Козара Дарко Гагић
 14. БК Меандр Марко Дујић
 15. БК Хрватски радиша Гордан Милићевић
 16. БК Смедерево Радивоје Добранић

Свечаном отварању присуствовао је и предсједник општине Земун Гаврило Ковачевић који је свим учесницима пожелио добродошлицу.

– Као што сам обећао прије двије године овај турнир је постао стална манифестација ГО Земун, гледаћемо да убудуће још више помогнемо. Оно што вас молим да будете сложни јер сваки клуб би желио да има своје терене, и то може да доведе до разједињавања. Потрудићемо се да наткријемо овај терен како би могли играти током цијеле године.

Овом приликом предсједнику општине је уручена и Плакета за допринос у организовању овог турнира.

Турниру је присуствовао и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који је навео да је значајно што се организују овакви турнири.

– На овај начин се шаље снажна порука да Крајишници поштују своје обичаје, традиционалне вриједности, своје игре, пјесму и фоклор. И ово је начин да чувамо свој национални идентитет. Да волимо своје и истовремено да поштујемо туђе. Зато и на ове турнире долазе и клубови из земаља бивше Југославије.

This is box title

Организатор турнира предсједник БК „Алтина” Тодор Мандић за Српско коло је рекао да је Боћарски клуб „Алтина” основан 2013. године под покровитељством општине Земун.

– Општина је учествовала и у изградњи ових терена, као и објекта поред терена, с тим што сам ја о свом трошку завршио те терене и довео их у намјену за шта их данас користимо. Значајно је што је турнир ушао у календар манифестација општине.

Боћарски клуб „Алтина” је врло успјешан, већ послије двије године од регистрације ушли су из Друге у Прву лигу. И остали су у првој лиги до прије годину дана, јер су најбољи играчи које је Алтина имала прешли у Боћарски клуб Нови Београд.

– Настојаћемо да клуб вратимо на ниво на којем је био. Планирамо да од септембра ишколујемо бар једног оперативног тренера, до сада смо школовали два који нису више у клубу.

Тодор Мандић има иза себе године искуства у боћању, почео је да боћа 1970. године у Хрватској. Водио је Репрезентацију Србије 2017. године на Свјетско првенство у Мароку гдје су освојили сребро, женску селекцију је водио на бројна такмичења.

– Пуних 50 година сам у овом спорту, како кроз клубове тако и репрезентацију, завршио сам и за тренера. Овај спорт у Србији међу младима можемо тек популаризовати када наткријемо терене, то је један од услова. Надам се да ћемо у скорије вријеме имати бар двије, три наткривене дворане. Ми старији који смо овај спорт донијели из крајева у којима смо потекли још увијек организујемо турнире, промовишемо боћање, али све смо старији и мора боћање заживјети међу млађим генерацијама.

На овим теренима званичне утакмице играју БК Алтина и БК Зеле, на теренима поред играчи који играју слободан стил могу да уживају у боћању у свако доба.

Тодор Мандић напомиње да је у вријеме када је био замјеник предсједника општине Земун Дамир Ковачевић много помогао БК Алтина.

– Од садашњег предсједника општине Гаврила Ковачевића је потекла иницијатива да се терени затворе, и уколико се то релаизује онда заиста можемо објективно причати о даљем раду клуба и турнира.

 

Дисциплина „слободан стил – пар”

Паралелно са професионалним турниром одигравао се и турнир слободним стилом који је најмасовнији код наших људи.

Учествовало је 16 екипа: КУМОВИ Алтина Земун (Саша Марјановић, Бојан Лалић, Жељко Добрић и капитен Марко Стојанац), ПАНЧЕВО (Миладин Граовац, Никола Узелац, Никола Вукчевић и Благоја Рогић), РАВНИ КОТАРИ Алтина Земун (Невен Јокић, Жељко Мацура, Младен Врцељ, Лазо Комазец), БЕНКОВАЦ (Радомир Јокић, Славко Кошевић, Лазар Мацура, Душан Кошевић и Бранко Мајсторовић), БАНОВЦИ ЏАЈА (Душко Дукић, Драган Суботић, Неђо Кресојевић), ЧАРУГА Бановци (Јово Павасовић, Душан Вуковић, Марин Баљак и Василије Ђурица), КРАЈИШНИЦИ Батајница (Никола Шарић, Анђелко Корлат, Драган Ковачевић и Зоран Милијаш), УЈАК И НЕТЈАЦИ Алтина (Миле Шукара, Душан остојић, Миле Бијелић, Драго Манојловић) 3М ЕРВЕНИК Бановци (Марко Суботић, Марко Перић и Марко Миличић) ВЕЛЕБИТ Батајница (Миле Вранковић, Слободан Миланко, Моца Калања), СЛОЖНА БРАЋА Алтина (Драган Раичевић, Бобан Олуић, Остоја Јајчанин, Бранислав Каназир), БРАТИШКОВЦИ Алтина (Душан Манојловић, Бошко Баљак, Момчило Урукало, и Штрбац), ЦЕРАЊЕ Батајница (Ненад Дукић, Предраг Дукић и Небојша Борковић), БЕНКОВАЦ ДИЈАСПОРА (Небојша Врцељ, Деан Гњатовић, Александар Јокић), МИКИ Бановци (Божидар Грозданић, Вујо Грозданић, Милан Врањеш), КАРАНОВА ГЛАВА Батајница (Петар Корлат, Свето Ковачевић и Милош Шарић).

Треће мјесто освојила је екипа Сложна браћа побједивши Кумове резултатом 21:20.

Друго мјесто освојила је екипа из Алтине Ујак и нетјаци.

Док су побједници овог турнира у дисциплини слободан стил екипа из Нових Бановаца, Бановци Џаја.

Најбољи играч био је Драган Суботић.

Судија је био Марко Стојанац.

Да сви резултати буду забележени побринула се Снежана Милеуснић, главни администратор.

Учесници који су дошли из иностранства имали су обезбијеђен смјештај и храну. Свим учесницима турнира обезбијеђен је доручак и ручак, као и освјежавајуће пиће. Било је ово прије свега лијепо дружење, прије свега уз међусобно поштовање и фер-плеј.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар