Трећи „Жеднички вишебој“ негује спортски дух и чува традицију

Да за обарање руке није потребна само снага, да за претрчавање брвна није довољна само брзина већ и концентрација а да је за надвлачење конопца најважнији тимски дух, показао је трећи „Жеднички вишебој“.

На стадиону „Препорода“ окупило се 14 екипа, са 140 учесника из наше земље и суседне Републике Српске, који су одмерили снаге у традиционалним спортским дисциплинама као што су скок у вис из места, обарање руке, повлачење куке, надвлачење штапа, трчање по брвну, бацање камена с рамена, надвлачење конопца, пењање уз стожину.

Турнир је почео певањем националне химне и смотром учесника,

Велики број посетилаца свих генерација уверило се да ово такмичење није нимало лако и једноставно и да такмичари морају да буду итекако јаки и спретни да би савладали ове дисциплине, које су у равницу донели наши прадедови из горштачких крајева Херцеговине и Лике.

У напетом и динамичном такмичењу најбоља је била екипа “Хамбургерија код Вука” из Пригревице, а иза њих су били “Пекарац” из Банатског Великог Села и “Горски вуци” из Уба. У обарању руке најбољи је био Вељко Петраковић, скоку у вис из места Никола Остојић, пењању уз стожину Јован Ступар а бацању камена с рамена Александар Новаковић. Брвно је најбрже претрчао Александар Катић, док је у повлачењу куке победио Марко Јакшић. У надвлачењу конопца најјачи су били “Горски вуци”.

Најбржи и најспретнији по брвну био је Александар Катић из Пригревице, који је дрво дужине 40 метара претрчао за нешто више од седам секунди.

– Најважнија је техника. Трчао сам и пре по брвну, овде је једино било теже јер је дуже, али сам се изборио. Увек радо учествујемо на оваквим манифестацијама, где се окупљамо, такмичимо, забављамо.. – истиче Катић.

У до краја неизвесној борби у обарању руке победу је однео Вељко Петраковић из Сомбора.

– Учествовао сам на неколико оваквих манифестација и овде је било до сада најтеже. Искрено, у обарању руке најважнија је техника, јер снагу имају сви који се пријаве – открива Вељко.

Кроз „Жеднички вишебој“ и спортске игре, које су се вратиле на терен ФК „Препород“, слави се и историја и традиција овог села и оних који су га населили. Уз неговање традиције, жеља организатора је и да се подстиче заједништво, јача колективни дух, промовише физичка активност.

– Жеља нам је да ово буде једно целодневно дружење за целу породицу. “Жеднички вишебој” се организује у оквиру прославе сеоске славе Свете Тројице, а када смо размишљали шта ми као грађани да организујемо, решили смо да то буде нешто што ће, уз спортски дух, асоцирати на традицију, нека прошла времена и крајеве одакле су људи из Новог Жедника потекли. Пре две године прославили смо век од оснивања села, тада смо се сећали свих оних који су га основали и у том духу почели да организујемо “Жеднички вишебој” – објашњава Новак Анђелић у име организатора удружења “Ђенерал Хаџићево”.

Док су се такмичари надметали, а публика бодрила своје фаворите, у позадини се окретао ражањ – печење двадесетак прасића и јагњади спремано је за све госте и засигурно огладнеле такмичаре. Летњи пљусак који се око поднева стуштио над стадионом на 45 минута прекинуо је такмичење али организатори су били одлучни да га заврше, што су на крају и успели.

Преузето са: subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар