Одржан турнир у Старој Буковици у Батајници

Сваки љубитељ бућања из Батајнице зна за Стару Буковицу и Николу Нику Кнежевића. Свакодневно Нико дочекује боћаре, своје пријатеље Далматинце, али и све остале људе који воле дружења.

Као увертира у Великогоспојински турнир, који се сваке године одржава крајем августа, 18. јуна 2023. одржан је боћарски турнир гдје је учествовало 11 екипа.

ЕРВЕНИК (Никола Шарић, Гојко Ковачевић и Милан Драгичевић Баћко), 3 М (Петар Марунић, Љубомир Мркела и Зоран Илијаш), ЖУТИ (Синиша Кривошић, Зоран Вујанић и Цупаћ Дејан), БЕНКОВАЦ (Миле Вранковић, Драган Ковачевић и Бошко Безбрадица), БЕНКОВАЧКО СЕЛО (Далибор Раич, Саша Раич и Драгиша Шушак), БОН ГАРСОН (Гојко Приметица, Милош Шарић и Никола Војводић Мрав), МАРУНИЋ ПЕТАР (Петар Марунић, Љубе Мркела и Зоран Милијаш), СЛОБОДАН ДРЕЖГА, СТАРА БУКОВИЦА, ДУЛЕ КОВАЧЕВИЋ, ДРАГАН ТИШМА.

Побједник овог турнира је екипа БЕНКОВАЧКО СЕЛО ( Далибор и Саша Раич и Драгиша Шушак).

Друго мјесто освојили су БОН ГАРСОН (Гојко Приметица, Милош Шарић и Никола Војводић Мрав).

Треће мјесто припало је екипи ПЕТРА МАРУНИЋА (Зоран Милијаш, Љубе Мркела и Петар Марунић).

Турниру је присуствовао и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта исказујући задовољство што је Стара Буковица мјесто окупљања Далматинаца и њихових пријатеља.

– Овдје чувате своју традицију и обичаје јер један од најважнијих задатака наше државе треба да буде јачање српског националног и културног идентитета.

Посебну пажњу нам је привукао времешни Шпиро Поповић, родом из Биовичиног Села. Иако има 95 година, то му не представља препреку да ужива у овој традиционалној далматинској игри.

 

Далибор Раич из побједничке екипе каже да су и његови саиграчи из екипе из Бенковачког Села.

– Буће смо научили у нашем селу, на том мјесту је сада Бенковачки сајам. Ту смо некада играли и буће, фудбал и кошарку. Наши стари су пренијели на нас љубав према бућама, и ми смо ту традицију пренијели овдје.

Ови млади људи често одлазе у своје село, нарочито током љета. Оно што их мучи што њихово село нема тренутно терен за боћање.

– Било би добро када би нам Град Бенковац обезбиједио неки комад земље, да направимо терен. То би ми сами финансирали, само нам је битно да добијемо мјесто гдје бисмо могли направити терен. То би било мјесто нашег окупљања, и игре, мјесто на које би могли доћи наши људи и из околних села.

Раич каже да се некада бућало сваке недјеље и свеца, дане за одмор користили су за бућање.

Бућању је присуствовао и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона

Гојко Приметица је помогао и овај турнир, а најавио је да ће Великогоспојински турнир бити масовнији и да ће он дати свој велики допринос организацији на чему су му захвални сви учесници турнира.

Званичног проглашења најбољег играча није било, али се издвојило име Николе Војводића Мрава, као најбољег, а понекима наинтересантнијег играча турнира.

Након проглашења побједника и додјеле трофеја и медаља побједници су почашћени, чиме другим, него врућом јагњетином и домаћим вином. У ноћним сатима буће су замијениле карте, играла се бришкула и трешета.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар