Утакмицом ветерана Баније и Кордуна, у Београду, обиљежено 105 година постојања НК „Банија“

ЈУБИЛЕЈ ВРИЈЕДАН ПОШТОВАЊА


Утакмицом ветерана Баније и Кордуна, одиграној 15. септембра у насељу Угриновци код Београда, дружењем и евоцирањем успомена на ранија времена више генерација НК „Банија“, обиљежено је 105 година од организованог играња фудбала у Глини. Глински фудбалски клуб, који је имао своје успоне и падове, носио је више имена – „ГШК“, „Бановац“, „Банија“, а кроз њега је продефиловао велики број сјајних играча. На том путу дугом 105 година клубом је руководио велики број људи, радило много тренера, а највећу припадност црвено – плавој боји показивали су навијачи, у великом броју, пратећи сваку утакмицу свог тима. Банијци су и овај пут, мада далеко од свог краја, на пригодан начин обиљежили значајан јубилеј, а на утакмицу и дружење дошао је велики број љубитеља најважније споредне ствари на свијету, из свих крајева Србије и Републике Српске.

 

НАВИЈАЧИ СТИГЛИ ПРВИ


Прије почетка утакмице запазили смо групу навијача са обиљежјима клуба, капама, мајицама и српском заставом на којој је писало БАНИЈА.

Дошло је нас двадесетак из Суботице да присуствујемо овој прослави, прича нам Драган Ћеран из Бојне, додајући да су били и прије пет година на утакмици када је прослављен вијек постојања Баније. Разговору се прикључује и Чедомир Пађен, председник Завичајног удружења „Банија“ Суботица, наводећи да је на стогодишњицу постојања клуба из Суботице дошло чак њих три стотине.

„Удружење броји око 500 чланова и сви смо са Баније, а заокупљени смо током читаве године организацијом разних манифестација. Круна тог дружења су „Завичајни дани“ који су од 5. до 11. септембра одржани у Суботици, са преко 1800 учесника из чак осам држава. Већина нас иде и у родну Глину, али то више није онај град какав је био. Од некадашњих 26 200, општина сада има једва 5-6 хиљада становника“, прича нам Пађен, некадашњи професор гимназије у Глини, док чекамо почетак утакмице.

 

УИГРАНИЈИ И ЕФКАСНИЈИ КОРДУНАШИ


У међувремену на терен излазе и фудбалери. Неки са вишком килограма, други са мањком косе на глави, али видљиво расположени за утакмицу. Крајишници ни овај пут нису заборавили „свог“ Горана Буњевчевића Буњу. Прије почетка утакмице, сви присутни, минутом ћутања одали су почаст некадашњем репрезентативцу и играчу Црвене звезде и Тотенхема.

Већ након уводних тренутака утакмице било је видљиво да ће Кордунаши добити овај сусрет. Знатно спремнији и уигранији пулени тренера Милорада Јовића, предвођени Матијом Божићем, некадашњим репрезентативцем РСК, капитеном Драганом Карталијом, Милорадом Арловом и расположеним Сашом Радовићем, троструким стријелцом, били су боља екипа током читаве утакмице што говори и крајњи резултат 7-2 у њихову корист.

Банијци су, према ријечима тренера Момира Вукичевића, који је носио дрес глинских црвено-плавих од 1977-1995. године, хендикепирани тиме што се не састају тако често као њихове комшије са Кордуна. На ово окупљање стигли су играчи и навијачи из Аранђеловца, Суботице и других мјеста широм Србије, што се дало видјети из неуиграности екипе, али да капитен Драган Опачић, Дејан Сузић, такође некадашњи репрезентативац РСК, Милан Вуичић и други репрезентативци Баније нису заборавили играти фудбал видјело се по њиховим потезима. Уосталом, како рече Вукичевић, основни циљ и није био резултат, него окупљање и обиљежавање јубилеја вољеног клуба.

Ређале су се акције и пред једним и другим голом, више пред домаћим. У неколико наврата голман Јовић је сјајно интервенисао спасавајући своју мрежу. Својим одбранама истакао се и његов колега са супротне стране Трбојевић, па је окупљена публика у више наврата аплаузима поздрављала њихове параде, али и добре потезе и голове играча обе екипе. У стрелце се уписао и најмлађи учесник ове утакмице Милош Богдановић из репрезентације Баније потврђујући да Крајишници не треба да брину за своју фудбалску будућност.

По завршетку утакмице Банијци су дружење наставили у ресторану Банија Лукс. Професор Миливој Војиновић некадашњи министар у Влади РСК подсјетио нас је на нека љепша времена , када је овај клуб биљежио сјајне резултате у Загребачкој и зони Сисак-Карловац-Госпић. Највећим успјехом ипак сматра освајање прве титуле шампиона РСК, када је Банија у конкуренцији Динаре из Книна, Шеовице из Пакраца, Шпарте из Белог Манастира 1993. године, освојила прву титулу шампиона Републике Српске Крајине.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

САСТАВИ И СТРИЈЕЛЦИ


БАНИЈА КОРДУН 2-7

Стријелци Вуичић и Богдановић за Банију, а Радовић, три, Косановић два, Сучевић и Цревар, за репрезентацију Кордуна

Банија: Јовић, Вукичевић, Опачић, Вујасин, Вигњевић, Крковић, Врга, Вуичић, Сузић, Бадрић и Богдановић (још су играли Болобан, Тинтор, Паспаљ, Љиљак, Лончар, Рудић, Миљевић и Богдановић М.)

Кордун: Трбојевић, Цревар, Божић, Сучевић, Миливојевић, Арлов, Косановић, Маћешић, Шарић, Карталија и Дудуковић (још су играли Мартиновић, Вујасин, Радовић, Коркут и Линта)

Судија: Душан Бандур

 

УКЉУЧИТИ МЛАЂЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ


Професор Драган Опачић, некадашњи капитен Младости, чија каријера је трајала од 1976-1995. године, и на овој утакмици извео је своју екипу на терен. Изразио је задовољство сусретом и обиљежавањем годишњице једног од најстаријих клубова на простору Крајине.

„ Сматрам да резултат на оваквим утакмицама нема особиту важност и да је много битније да се репрезентација Баније након дужег времена поново окупила и са нашим комшијама са Кордуна, некада љутим противницима на фудбалским теренима, одиграла лијеп пријатељски меч у коме смо сви уживали. Као професор физичког васпитања и као педагог знам шта значи бавити се спортом и сматрам да у ове наше сусрете треба да укључујемо млађе генерације. Не само због фудбала, већ због тога да на њих пренесемо наша знања, да наставе традицију и драж оваквих утакмица, а свакако и да им проширимо сазнања о Банији, Кордуну, Крајини, постојбини њихових родитеља и предака“, истакао је за наш лист проф. Опачић.

 

НАРЕДНИ СУСРЕТ ОДРЖАТИ У КРАЈИНИ


Милорад Арлов-Џаја , некадашњи играч, Баније, Петрове Горе и Младости, поводом ове утакмице допутовао је из Бања Луке гдје тренутно живи. Наступио је за репрезентацију Кордуна и био један од најбољих појединаца овог меча.

„Прије свега, желим да честитам годишњицу ФК Банија. Драго ми је што смо се састали сви ми који волимо фудбал и који смо некада играли на Кордуну и Банији. Била је лијепа атмосфера, честитам на организацији, а волио бих да једну утакмицу ветерана одиграмо и на Банији, Лици или Кордуну. Мислим да за то не би требало да буде проблема, а било би сјајно подсјећање на нека љепша времена из наше младости. Једино нас спорт и овакве манифестације могу окупити, јер смо расути по цијелом свијету, а на оваквим дружењима увијек се сјетимо и лијепих и ружних тренутака, нарочито ових првих. Желим нашим Крајишницима да се што више окупљају, да се чувају и држе заједно, а тиме Банија, Кордун, Лика, односно читава Крајина, заувијек ће остати у нашим мислима“, рекао је, за Српско коло, по завршетку утакмице Арлов, велики спортиста и хуманитарни радник.

 

Нема коментара

Напишите коментар