Одржан трећи Селеушки вишебој у општини Алибунар

Треће по реду такмичење у традиционалним крајишким играма под називом „Селеушки вишебој 2018“ одржано је 2. септембра у насељу Колонија у банатском селу Селеуш (oпштина Алибунар), по коме манифестација и носи назив. Организатор ових спортских игара је Удружење „Селеушки вишебој“ уз подршку општине Алибунар и бројних спонзора који су препознали значај ове, већ традиционалне манифестације.

Више стотина гледалаца уживало је у програму такмичења у древним спортским дисциплинама, а преко стотину такмичара надметало се у 10 дициплина: трчање у џаку, трчање по брвну, бој на брвну, скок у вис, скок у даљ, бацање камена с рамена, надвлачење конопца и клипа, пењање уз стожину и балотање.

Циљ манифестације је, како су рекли организатори, да се подсјете старији, а науче млади како су се некада њихови преци надметали и „мјерили“ своју снагу.

„Почели смо прије три године. Узор нам је био Крајишки вишебој у Банатском Великом селу, а такође угледали смо се и на „Невесињску олимпијаду“. Циљ нам је да наставимо ову традицију, а с обзиром да нам се сваке године све више дјеце прикључује, ми их упућујемо, радо им преносимо наше вјештине и све ово заиста добија дубљи смисао. Дошле су нам екипе из разних крајева, из Ужица, Кикинде, Зрењанина, Вршца, Великог Банатског Села, Владимировца и Панчева“, рекао је предсједник Удружења „Селеушки вишебој“ Милош Поткоњак.

Читава манифестација, међутим, има још један смисао.

„Све ово има донаторски карактер, са циљем да помогнемо селу колико можемо.Сав сакупљени новац од продаје пића, донација и спонзорстава уложићемо у уређење игралишта за дјецу, јер насеље Колонија нема ниједно такво игралиште а један дио даћемо за помоћ цркви. Прошле године сав сакупљени новац од манифестације дали смо за уређење тоалета у основној школи у Селеушу“, додала је Зорана Братић, једна од најактивнијих у организацији ове манифестације.

Такмичарски програм отворили су предсједник Општине Алибунар Душан Дакић и начелница Јужнобантског округа Данијела Лончар.

Предсједник Општине Алибунар Душан Дакић нагласио је да редовно подржавају овакав вид манифестација и да ће тако и наставити.

„Вишебој има шири значај него што се на први поглед чини. Овде се доселило пуно људи из Крајине, који су удахнули живот самом селу. Данас је овдје више дјеце и општина се труди да помогне развој села и запошљавање људи“, рекао је Дакић говорећи о насељу Колонија које је прве колонисте добило послије Првог свјетског рата. У ово банатско село досељавали су се из Лике, Херцеговине… а послије Другог свјетског рата дошао је други талас колонизације. Током деведесетих година дио прогнаних Срба са својих огњишта из Хрватске уточиште је нашѕао у овом селу.

„Овдје су дочекани раширених руку и топлим ријечима гдје и данас живе сложно са својим комшијама, чему је доказ и ова манифестација“, навео је Дакић додајући да Општина Алибунар свакодневно ради на томе да ријеши главне проблеме својих грађана, а међу највећим проблемима су водоснадбијевање и комунални проблеми у селима.

„У току је изградња канализације у мјесту Алибунар и измјештање депонија. Такође у септембру нас очекује отварање вјетропарка Алибунар. То је велики пројекат, ред величине 24 турбине на вјетар. Циљ нам је да запослимо наше грађане и да их задржимо овдје“, истакао је Дакић објаснивши да се становништво општине Алибунар углавном бави ратарском производњом- пољопривредом.

„Имамо и биоелектрану у селу Илинџа, која се бави производњом струје од кукуруза. Постоји и погон текстилне индустрије(обућа) који запошљава око 350 радника, углавном жена, са тенденцијом ширења посла и већег броја запослених“, поручио је Дакић.

Начелница Јужнобанатског управног округа Данијела Лончар, која и сама потиче из ових крајева, редовно подржава овакве манифестације које чувају од заборава традицију и обичаје.

„Ова јединствена манифестација на територији Јужног Баната окупила нас је, а воља, елан, заједничка идеја и жеља да сачувају своје вјештине и преносе их на покољења, окупила је ове људе и радо се одазивам позиву да присуствујем“, нагласила је Лончар.

За најбоље организатори су обезбједили пехаре, медаље, али и новчане награде. За треће мјесто у појединачним дисциплинама награда је била 1000 динара, за друго мјесто 2000, а за прво 4000 динара, док је за освојено треће мјесто у екипном такмичењу у надвлачењу конопца и за мушакарце и за жене награда била 2000 динара, за друго 3000, а за прво мјесто фонд је био 10000 динара.

Своје искуство са оваквих такмичења, за „Српско коло“ испричао је тридесетједногодишњи Данијел Поповић, родом Личанин.

„Овдје сам први пут, међутим често пратим овакве манифестације које ме подјећају на некадашње „Личке оке“, народне игре које су се некада одржавале. Оваква дешавања су одлична, да се народ скупља, среће и дружи као некада. Поента свега је да се не заборави“, рекао је Данијел, који се као мали бавио атлетиком, па му је љубав према скоку у даљ и у вис из мјеста, остала до дан данас.

„Освојио сам друго мјесто у ове двије дисциплине, а иначе већ десет година сам рекордер на сличном такмичењу у Апатину, гдје сам у вис из мјеста највише до сада скочио 1,6 метра“, закључио је Данијел.

У културно- умјетничком дијелу програма наступили су фолклорни ансамбли Домова културе Карловац, Владимировац и Алибунар, а након завршеног такмичарског дијела, гости, организатори, као и такмичари, наставили су добро дружење уз крајишку групу „Мајкани“.

 

Резултати такмичарског дијела:

 

[ezcol_1half]

Скакање у џаку (дјеца до 15 година):

1 мјесто- Катарина Берат
2 мјесто- Андрија Шкулић
3 мјесто- Анастасија Берат

Скакање у џаку( одрасли):

1 мјесто -Александар Крајишник
2 мјесто:-Лисица Јован
3 мјесто- Марко Косовац

Камена с рамена:

1 мјесто- Шкондра Свето
2 мјесто- Видачић Радован
3 мјесто- Александар Крајишник

Трчање по брвну:

1 мјесто- Јован Лисица
2 мјесто- Јован Ћурувија
3 мјесто- Драган Самолов

Бој на брвну:

1 мјесто- Шкондра Свето
2 мјесто- Александар Крајишник
3 мјесто- Драгош Мијатовић

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Скок у даљ:

1 мјесто- Александар Крајишник
2 мјесто- Данијел Поповић
3 мјесто- Радован Видачић

Скок у вис:

1 мјесто- Видачић Радован
2 мјесто- Данијел Поповић
3 мјесто- Александар Крајишник

Надвлачење клипа:

1 мјесто- Почуча Драго
2 мјесто- Мијатовић Драгош
3 мјесто- Александар Крајишник

Пењање на стожину:

1 мјесто- Јован Ступар
2 мјесто- Лисица Јован
3 мјесто- Александар Крајишник

Надвлачење конопца за жене:

1 мјесто- Марија Прита Селеуш
2 мјесто- Карловац

Надвлачење конопца за мушкарце:

1 мјесто- Велико Банатско Село
2 мјесто- Средиште
3 мјесто- Грмеч у срцу

[/ezcol_1half_end]

 

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар