Ветeрани Петрове горе одиграли пријатељски меч са Арт селекцијом Србије

Поводом обиљежавања 75 година од оснивања ФК Петрова гора из Војнића, у Београду на Ади је 13. 5. 2021. одржан пријатељски меч Кордунаша и АРТ селекције Србије. Након утакмице одржана је Зелена ноћ Петрове горе у ресторану Топлице. Организатор овог сусрета је Завичајни клуб Кордунаша.

Почетни ударац извео је дугогодишњи капитен и један од најбољих играча Петрове горе Перо Буњевчевић.

Утакмицу је обиљежила пријатељска атмосфера, мајсторски потези и прије свега фер плеј. Иако скоро све вријеме праћена кишом, темпо игре је био на врхунцу. Нажалост због епидемиолшке ситуације изостала је публика која би сугурно уживала у овом сусрету Кордунаша и умјетника.

This is box title

Стрелци: Булат, Никола Вучинић (млађи), Дегенек за Петрову гору

Чехранов (пенал) и Шарић за Арт селекцију

Петрова гора: Трбојевић, Сучевић, Козлина, Дудуковић, Вучинић, Болић, Маћешић, Комадина, Булат, Д. Карталија, Н. Вучинић. Играли су још: Дегенек, Сикирица, Буњевчевић, Каран, Пругинић, Радовић, Новаковић, М. Карталија, Пекеч, Мартиновић, Томашевић

 

Арт селекција Србије: Калинић, Глишић, Ераковић, Раичевић, Петровић, Митровић, Анђелковић, Шарић, Ђуровски, Чехранов, Миљковић. Играли су још: Ковачевић, Кнежевић, Челебић, Вилотић, Гојковић, Ђурица и Вуксановић

Слободан Шарац: ФК Петрова гора веома важан за Војнић

 Организатори нису крили одушевљење послије меча што нам је и потврдио предсједник ЗКК Слободан Шарац који је био главни организатор Зелене ноћи Петрове горе која се одржала послије утакмице у ресторану Топлице у Угриновцима. Манифестација Зелена ноћ настаје 80- тих година у Војнићу и назив је за тзв. треће полувријеме када се играчи и гости забављају уз музику. Прва Зелена ноћ се одржала у новом мотелу у Војнићу, а све наредне у ловачкој кући Муљава, са изуетком двије одржане у Србији и то 2016. године у Бусијама и ове сада вечери у Угриновцима.

– За Војнић је изузетно значајан клуб Петрова гора, овом приликом смо окупили неке од некадашњих играча. Надам се да је овај меч само увертира у неке будуће сусрете. Трудићемо се да ово прерасте у традицију – рекао је Шарац.

Бојан Трбојевић обновио ФК Петрова гора у Војнићу

Бојан Трбојевић некадашњи капитен Петрове горе из Војнића вративши се на Кордун заједно са Бранком Еремићем, Светозаром Паићем, Владимиром Кораћем и тренером Марком Новковићем обновио је НК Петрова гора 2006, јер се клуб угасио послије Олује 1995. године. Тај клуб и данас егзистира у Карловачкој жупанијској лиги. Има три селекције пионирску, јуниорску и сениорску селекцију.

– Ово је прва утакмица нове Петрове горе коју планирамо да оснујемо у Београду. Драго ми је што је овакакв одазив био. Супротна екипа је била феноменална, пружила нам је добру партију и бољи је на крају побиједио.

Никола Вучинић: Основаћемо ФК Петрова гора у Београду

Прве фудбалске кораке Никола Вучинић је начинио на Петровој гори, тако да је и данас са поносом носио дрес истоименог клуба.

– Било ми је задовољство да данас наступам за Петрову гору. И поред многобројних обавеза, увијек се трудим да издвојим вријеме за овакве сусрете, као и за одлазак на Кордун. Трудићу се да помогнем и преко Фудбалског савеза Србије гдје сам запослен, да се оснује ФК Петрова гора и у Београду и да наставимо традицију која је започела прије 75 година – рекао је Вучинић и дадао како су се играчи радо одазвали да наступају за селекцију Петрове горе, а исто тако и за Арт селекцију Србије.

Кордунаши ће се опет окупити на отварању новог терена ФК Феникс 95 у Старој Пазови.

Милан Митровић: Радујем се будућим сусретима са Кордунашима

Од самог оснивања Арт селекције игра и пјевач Милан Митровић који је посебно поносан на велики успјех Арт репрезентације на Свјетском првенству 2019. у Москви када су освојили треће мјесто.

– Изузетно ми је драго што сам дио ове манифестације. Уживао сам у игри, а и у овом сада дружењу. Желим ФК Петрова гора среће у даљем такмичењу, и надам се да ћемо се још сретати на терену.

Митровић наглашава да је тужан што су изгубили, али и да је ово њихово прво окупљање након више од годину дана.

– Битно је да смо сви дали све од себе и да је суђење било фер.

This is box title

Завичајни клуб Кордунаша се захваљује свим спонзорима, јер без њихов помоћи ова манифестација не би била реализована. Спонзори: Арамбаша Доо, Булат комерц, ФК Феникс 95, CL&C group, Еуротанктранс, Студио ЛК, Дугалтранс, Fermico šped, Кордунтранс, Жемини, Пепси, Зоран Пекеч, Душко Дејановић је донирао торту у облику грба НК Петрова гора.

 

Иницијатор сурета Нинко Кресојевић

Како је дошло до идеје да се овај сусрет одржи рекао нам је један од организатора Душко Дејановић.

– Први састанак одржан је крајем марта у Земуну на којем су били присутни иницијатор и покретач обиљежавања Нинко Кресојевић некадашњи играч НК Петрова гора и аутор чувене химне и пјевач пјесме о вољеном клубу Петровој гори,  Бојан Трбојевић такође играч НК Петрова гора и ја. Послије нам се прикључују Рајко Шарић из Војнића, професионални фудбалер и некадашњи играч НК Петрова гора, НК Карловац, НК Ријека, СВ 98, ФК Вождовац, Раднички са Новог Београда, Чукарички, Полет, Палилулац, Звездара, Београд са Карабурме, Младост из Умчара, Црвена Звезда из Малог Мокрог Луга. Шарић је био главни преговарач за одигравање утакмице између ветерана НК Петрова гора и Арт репрезентације, а обезбиједио је и 30 штуцни. Такође, менаџменту се прикључује Мирко Карталија један од голмана. Мирко Карталија успјешно координира списак потенцијалних играча и преузима на себе контактирање и позив фудбалерима. Ја сам контактирао Ц&ЛЦ групу која је финансирала израду 100 спортских мајица специјално направљених за обиљежавање 75. годишњице клуба у вриједности од 700 еура.

Уручени поклони истакнутим ветеранима

На Зеленој ноћи послије утакмице били су присутни фудбалери обје екипе и гости. Била је присутна делегација ФК Кордун из Кљајићева, као и представник из Чонопље Јово Бошњак.

Тројици најстаријих играча НК Петрове горе правим и искусним ветеранима који се налазе већ у осмој деценији живота Пери Буњевчевићу и Јоци Косијеру, као и оправдано одсутном некадашњем голгетеру Милошу Кресојевићу Ћири,  Душко Дејановић и Слободан Шарац су уручили пригодне поклоне – специјално израђену заставицу клуба и дресове са њиховим именима и бројевима.

Члан УО ЗКК Миле Боснић подијелио је присутнима око 50 примјерака своје књиге која говори о народним обичајима и вјеровањима Срба са Кордуна.

Сви гости су били изузетно задовољни и расположени дружењем, а поготово гости глумци и пјевачи из Арт репрезентације. Свим играчима су поклоњене јубиларне слављеничке мајице НК Петрова гора.

Замјеник предсједника ЗКК Душко Дејановић је нагласио да велику захвалност дугују члану УО ЗКК Драгану Миљковићу који се максимално ангажовао како би се манифестација успјешно реализовала.

Чланови менаџмента који су организовали спортско забавну манифестацију су: Нинко Кресојевић, Рајко  Шарић, Душко Дејановић, Мирко Карталија, Бојан Трбојевић, Слободан Шарац и Драган Миљковић.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар