У посјети омладинској школи ОФК Кариоке Београд

КОВАЧЕВИЋИ СТАСАВАЈУ У ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ


У предивном амбијенту подно Кошутњака, на теренима ФК „Раковица“, стасавају нове генерације ОФК Кариoке, основаног 2006. године, са циљем да њихова школа у свим елементима игре подсјећа на бразилску репрезентацију чији су популарни назив узели као своје име. Осим препознатљиве  жуто-плаве опреме оно што се одмах могло запазити је стил игре на тренингу, а како смо касније видјели и на утакмицама, љубав према фудбалу, преданост и умијеће у игри, неодољиво подсјећају на њихове узоре. Међу стотињак чланова ове школе већ годинама тренирају тројица рођене браће Ковачевић: Лука (16), Михајло (14) и Данило (10), поријеклом  Крајишници по свом оцу Бојану.

Поред Бојана и његова супруга Славица је неизоставни декор у овом лијепом амбијенту, било да се ради о тренинзима или утакмицама које се одигравају сваког викенда. Искусили су много тога, упознати су са свим детаљима, а посебно истичу неизмјерно повјерење према тренерима овог клуба, прије свих, према проф. Стевану Томићу, алфи и омеги ове екипе. Посебно је то дошло до изражаја у тренуцима када је њихов син Лука имао одређених здравствених проблема, а управо захваљујући „тимском раду“ породице и клуба, успјешно се вратио на терен.

Док посматрамо уводни дио тренинга, проф. Томић нас упознаје да је сједиште школе фудбала  на Лабудовом брду. Тамо тренирају у сали ОШ „14.октобар“, као и балону „Маестро“, док је ипак најљепше радити на отвореном, овдје испод кошутњачке шуме.

„‌Тренутно имамо око 100 чланова у свим узрасним категоријама од селекције пионира и млађих, до предшколског узраста, односно генерације 2005-2014. Рад са дјецом организују и реализују едуковани и образовани тренери – професори физичке културе и виши фудбалски тренери који уз високо образовање у сфери спорта, посједују и УЕФА фудбалске лиценце. Осим мене, ту је и Душан Тасић, а у рад са дјецом су укључени и тренер и физиотерапеут ,иначе наш бивши играч, Зоранa Вукашиновић, док су у стручно-педагошки рад укључене и колеге професори физичке културе Слађана Томић, Угљеша Миљевић и др Душко Спасовски (професор физичке културе и доктор специјалиста дјечије ортопедије). У раду на физичкој припреми и специфичним тренинзима корекције трчања укључена је и Јелена Ћирић , професор физичке културе и атлетски тренер“, прича нам Томић који и сам посједује УЕФА фудбалску лиценцу.

Дјеца учествују на многим турнирима, традиционални су учесници дјечијих фудбалских лига као што су, на примјер, Лига пионира ФСБ (у сезони 2019/2020. и сезони 2020/2021, након јесењег дијела првенства, заузимају прво мјесто без иједног пораза). Редовни су учесници већ 10 година Фер-плеј лиге, а двије селекције које се такмиче, 2008. и 2009.годиште,  су заслужено освојиле прва мјеста у јесењем дијелу сезоне. У такмичењу СОС Лига будућих шампиона већ трећу годину узастопно освајају прво мјесто за регион Београд.

Такмичили су се и на многим турнирима ван земље и снаге одмјерили са еминетним клубовима какви су  Атлетико Мадрид, Ајнтрахт, Легиа Варшава, Славија Праг, Интер Братислава и многи други, а планирају да наставе ову традицију. За ову годину, у зависности од тога да ли ће се моћи путовати ван земље због корона вируса, на позив спортских пријатеља, планирани су турнири у Аустрији и Италији.

„Посебна одлика нашег клуба је веома успјешан рад са дјевојчицама, по чему смо препознатљиви широм Србије, али и ван земље, с обзиром да имамо у свим генерацијама по неколико веома успјешних дјевојчица и дјевојака, које су годинама међу најбољима у Србији и које по традицији наступају у репрезентативним селекцијама Београда и Србије. Међу њима се издвајају: Сања Ратковић, Зорана Вукашиновић, Батинић Николина –Ниџге, Маја Николић, Ања Јестровић, Ана Зурапи, као и дјевојчице од којих тек очекујемо да исказују своје потенцијале Ања Стојимировић, Јелена Максимовић и Ива Марковић“, истакао је Томић, наводећи да је у посљедњој утакмици кадетске репрезентације Србије против БиХ баш Ања Јестровић постигла два поготка.

На крају разговора, Томић је посебно истакао да ОФК „Кариоке“ прије свега,  жели да настави да промовише и развија дјечији и омладински фудбал у Србији и региону, а сами значај бављења спортом за свако дијете је илузорно наглашавати.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ Жељко ЂЕКИЋ

This is box title

КОВАЧЕВИЋИ ПОРЕД ФУДБАЛСКОГ НАСЉЕДИЛИ И УМЈЕТНИЧКИ ГЕН


Тројица браће Ковачевић од малих ногу тренирају у овом клубу и у својим селекцијама су били једни од носилаца игре. Мада се у посљедње вријеме најстарији Лука лагано повлачи, што због узраста, то и због  друге велике љубави и талента који посједује, љубави према глуми.

Са успјехом је завршио мастер семестар Студија глуме и режије „Први кораци“ у класи академских глумаца Игора Ђорђевића и Андреја Шепетковског.

Умјетнички ген повукао је и најмлађи Данило, ученик четвртог разреда основне школе „Франце Прешерн“. На школском такмичењу у рецитовању постигао је завидан успјех и са пјесмом „Стрепња“ Десанке Максимовић пласирао се на општинско такмичење. Данило ништа мање није талентован за фудбал и један је од ослонаца екипе „Кариоке“ у својој и генерацији годину дана старијој.

Михајлу који је недавно напунио 14 година, тренутно је фудбал у првом плану. Игра на позицији задњег играча одбране и плијени својим стасом,  фудбалским умијећем и знањем.

This is box title
Нема коментара

Напишите коментар