АКТУЕЛНО:

Одржан 7. Сабор Јањана у Футогу

Чувари традиције и обичаја из свог завичаја, Јањани организовали су 13.09.2020. године седми Сабор Јањана у Футогу. Иако актуелна ситуација са корона вирусом није дозволила да се сабор одржи уз присуство земљака који живе ван градница Србије, уз обележавање свих обичаја и такмичења у већем броју спортских дисциплина, Јањани нису дозволили да се такав традиционални догађај не одржи. Љубав према завичају је јача. Осетило се да су фалили њихови земљаци из Републике Српске, али су у сваком тренутку мислили на њих у нади да ће следећи сабор бити као и сви до сада. Сваки досадашњи сабор обележили су дружење и добро расположење, па и овај само у много мањем броју.

 

Седми сабор требало је да буде одржан у мају текуће године, али због актуелне ситуације је померен до прве прилике која се указала у септембру. О важности одржавања оваквих догађаја сазнали смо од секретара ЗУ Јањана Цвијана Савковића:

 

 • Ово је традиоционални Сабор Јањана у Војводини који ми одржавамо, али овога пута у посебним условима због короне, без званичне објаве. Овде су само присутни учесници у спортским такмичењима и пријатељи удружења, представници наших огранака из Војводине, њих шест, наши спонзори и пријатељи и људи који нас прате све ове године. Овога пута одржаће се само такмичење у кошењу, скоку у даљ и бацању камена са рамена. Важно је да то обележимо. Циљ нам је да не прескочимо целу годину с обзиром да нисмо имали никакве активности од прославе 11 година удружења и славу. Жеља нам је да то некакао очувамо и да не прекинемо континуитет. Јањани се у Војводини окупљају већ 11 година од оснивања и желимо да задржимо ту традицију, истакао је Савковић.

 

Колика је љубав према завичају и на који начин се негује и чува, дочарала нам је Станислава Тркуља – Пандуров која, како каже, не пропушта ни један догађај који удружење организује. Радо облачи јањску народну ношњу, а Јањ посећује увек када је у прилици. Интересантно је да је Станислава рођена у Бачкој Паланци, где се њен отац доселио почетком седамдесетих година прошлог века. Међутим, Станислава је већи део свог детињства проводила у Јању у селу Попуже у којем се родила љубав према завичају и из којег носи само лепе успомене. Тој љубави према завичају допринео је њен отац који јој је много причао о Јању, обичајима, животу тамо и свом детињству:

 

 • Необично је када неко чује да постоји толика љубав према Јању, али за то је крив мој отац. Ми нисмо, као сва деца нисмо ишли на море, на летовања, свако лето знало се три месеца Јањ, свака зима месец дана Јањ. Цело моје детињство до почека школе било је код бабе у Јању. И то је сада неописива љубав. Жеља да се очувају традиција, обичаји, људи, да се зближим с њима, да не изгубим своје корене, да не изгубим своју родбину. Расули смо се по свету, али све њих ја скупљам, зовем и трудим се да останем у контакту. И ту љубав преносим на своје синове. Старији син воли Мањачу, све те скупове, воли да слуша крајишку музику. Моја бака је цео живот носила бошчу и била у ношњи. Она никад није скинула народну ношњу. Ја моју баку памтим са бошчом на глави, са прегачом и тканицом кошуљом. Тако је она васпитала своје синове, они су то пренели на нас, а ми на своју децу.

 

Да су Јањани увек доброг расположења и да је завичај у њиховом срцу, доказују управо на оваквим догађајима. Очување традиције и обичаја је њихов циљ и задатак и исто то преносе и на млађе нараштаје. Тако су у косидби, бацању камена с рамена и скоку у даљ снаге одмеравали како ветерани, тако и омладинци. Након такмичења у кошењу и поменутим дисциплинама уследило је проглашење победника и додела награда. Награде су доделили Председник ЗУ “Јањана“ Зоран Црепуља, секретар Цвијан Савковић и Милован Клисарић.

 

Косидба:

 1. Марко Мирић из Бачког Маглића
 2. Милан Маријанац из Новог Сада
 3. Милош Шкорић из Раковца

 

Бацање камена с рамена:

 1. Никола Панић (8,20) из Футога
 2. Недељко Керлец (7,70) из Руменке
 3. Милорад Ћутић (7,60) из Ветерника

 

Скок у даљ

 1. Јован Савковић (2,90) из Раковца
 2. Горан Савковић (2,45) из Раковца
 3. Петар Панић (2,40) из Футога

 

Догађај су увеличали пријатељи Јањана, спонзори и људи који подржавају њихову идјеу и рад: Председник одбора за дијаспору и Србе у региону народни посланик Миодраг Линта, народни посланик Јасмина Обрадовић, оснивач и идејни творац удружења Милан Маријанац, директор Фонда за избегла, прогнана и расељена лица АП Војводине Душко Ћутило, председник Удружења грађана “Змијање“ Ђорђе Пантелић, један од најзнаменитијих живих Јањана проф др Момчило Сакан и спонзори.

 

Председник одбора за дијаспору и Србе у региону народни посланик Миодраг Линта изразио је задовољство због присуства манифестацији:

 • Био сам прошле године у вашем крају и носим најлепше утиске и могу да потврдим да су то једни часни, поносни, вредни и радни људи који су поносни на своје порекло. Мислим да сви заједно треба да радимо на јачању културног јединства нашег народа, да чувамо свој српски језик, Ћирилицу, православну веру, своју крсну славу, да се дружимо, окупљамо, да се међусобно поштујемо, уважавамо, да јачамо јединство нашег народа, да негујемо сећања на наше страдале Србе, да помажемо нашу Републику Српску. Само на тај начин бићемо достојни својих предака који су нам оставили аманет да чувамо све најлепше од нашег народа.

 

Након доделе награда и званичног дела, уследило је дружење домаћина и гостију у опуштеној и пријатној атмосфери.

 

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар