АКТУЕЛНО:

Одржан Духовски сабор у подгрмечком селу Јелашиновци код Санског Моста

Од давнина у подгрмечком селу Јеласиновци, општина Сански Мост, сваке године поводом црквеног празника Духова или Свете тројице одржава се Духовски сабор. Тако је било и ове године гдје су домаћини саборовали са својом родбином, комшијама, пријатељима из цјелог свијета.

Литургија је служена у храму Св. Јована Крститеља који је саграђен 1869 године и која је најстарији православни објекат на подручију санске општине. У три рата овај храм је паљен и обнављан. Наконон литургије одржан је парастос у порти храма Св.Јована Крститеља у Јелашиновцима испред спомен чесме палим борцинма из претходног одбрамбено-отаџбинског рата а након тога одржан је и парастос и помен палим борцима и невино страдалим жртвама из Другог свјетског рата у партизанском гробљу преко пута Спомен дома у Бојишту који је подигао народ овог краја да би вјечно живјела успомена на пале борце у ослободилачком рату, гдје се деценијама традиционално одржава Духовски сабор.

Значај оваквог и сличних саборовања има вишеструку вриједност у повратничким мјестима гдје се вратио веома мали број повратника углавном старије популације. На првом мјесту је то да би се оживјело село бар једном годишње, да би привукли што више омладине разним садржајима (спортским и културним активностима) и отргли од заборава како пусте њиве и ливаде тако и православна гробља и храмове, наше светиње истакао је сански свестеник, протонамјесник Ален Марић.

У уводном дјелу културног програма свима присутнима обратио се Душан Врућинић који је рецитовао стихове пјесме „Лекција из земљописа“ једног од највећих писаца родом са обронака Грмеча, нама најомиљенијег Бранка Ћопића. Културни програм су увеличали и пјевачка група наших рођака и земљака из братске нам оштине Житиште из Војводине у Србији као и пјевачка група локалних мјештана, повратника и ентузијаста који несебично воле и поштују свој родни крај.

Културни програм су уприличили и господин Пртија из Санског Моста рецитацијом о Грмечкој кориди из властитог асортимана пјесама, демонстрација умијећа свирања традиционалних кола из подгрмечких села једног од учесника програма а међу најинтересантнијим наступима свакако је био показивање пјевачког умијећа дјечака Марка Рељића из Словеније а поријеклом из Јелашиноваца који је побрао посебне симпатије и аплаузе присутних који су у великом броју из свих крајева регије и шире дошли да увеличају овај традиционални, вишедеценијски Духовски сабор у Јелашиновцима и Бојишту.

Спортски дио програма био је прилагођен свим узрастима а поготово најмлађој популацији.

У нашем удружењу много дајемо до значаја дјеци и омладини, циљ нам је да и они заволе наш завичај, завичај њихових родитеља, бака, дједова како бих и послије нас имао неко да борави и наследи нашу културу, историју, светиње. Сам боравак у нетакнутој природи у подгрмечким селима попут Јелашиноваца много значи за дјецу поготово ону из градских пордучја истичу из Завичајног удружења сањана- Грмеч, који иза себе уназад годинама низају многобројне хуманитарне и радне акције као и културне манифестације.

Надамо се да ћемо и наредне године у великом броју уз богат културни и спортски програм, како традиција Духовског сабора и налаже на достојанствен начин обиљежити наш збор у част свих оних који су у свим одбрамбено-отаџбинским ратовима дали своје животе да би наше и слиједеће генерације обиљежавале овај један од најважнијих догађаја на подручју читавог Подгрмеча.

Нема коментара

Напишите коментар