„Вучје срце“ организовало хуманитарно вече „Крајишници за Рајка Вукаса“

 

ПРИКУПЉЕНО 130 ХИЉАДА ДИНАРА


Да заиста има вучје срце, истоимена организација показала је још једном, јер Рајку Вукасу, избјеглици из Војиновца, села поред Плашког, потребан је сваки вид помоћи. Ова, прикупљена на хуманитарној вечери јесте једнократна, али је њему изузетно вриједна. Вукас живи у једном селу на Златибору, у условима из 19. вијека. Охрабрује и одазив великог броја крајишких пјевача на челу са Милом Делијом, који су се прикључили још једној оваквој хуманитарној акцији. Поред пјевача, присутни посјетиоци су куповином карата помогли ову акцију, као и народни посланик  Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, који је већ у неколико наврата помогао Рајку Вукасу да добије одређена средства. Овом  вечери се акција не завршава. „Вучје срце“ позвало је све оне који могу, не само кроз финансијску помоћ, него и кроз грађевински материјал, намјештај, бијелу технику, одјећу, обућу или неки други вид, да помогну Рајку Вукасу да живи као сав нормалан свијет.

Старо мјесто за одржавање завичајних, али и хуманитарних вечери, ресторан – печењара „Велебит“ на новосадском путу, посљедњег дана кишног маја, по уласку новинара „Српског кола“ није одавало утисак да ће ово вече бити успјешно. Сличне мисли мориле су и Мирјану Вулетић, предсједницу хуманитарне организације „Вучје срце“ на чијем се лицу видјело да је забринута за успјех ове акције.

 

ПОРЕД ВУЧЈЕГ И ЉУДСКО СРЦЕ


Међутим, како је вријеме протицало, а и киша смањивала интензитет, ресторан је почео да се пуни. Први су, као што и приличи, стигли музичари предвођени Синишом Анђелковићем, који је донио своју опрему и озвучење бесплатно.

Затим пјевачи предвођени већ поменутим Милом Делијом, Рајко Лалић, Саво Миодраг, Леут Веселиновић, Сики Вукчевић, Легенда Шаре, Емил Бота, група Коријени са Рајком Вуканцем, Браном Шушњарем и Нешом Вукасом, и на крају са једном дивном дамом Милом Ђоковић.

Сви они показали су људско срце, схватили у каквој се невољи налази Рајко Вукас и дали пуни допринос да ово вече заврши на задовољство свих присутних.

Како је кренула пјесма са „орасом старим“ прорадиле су и емоције. Подигла се и атмосфера, и 100-ак окупљених Плашчана и других Крајишника несебично је, наручујући пјесме, директним путем пружала помоћ овом човјеку кога је сплет животних околности довео у ситуацију у којој се налази.

Већина присутних дијели судбину прогонства Рајка Вукаса, на срећу, њих су углавном заобишли здравствени проблеми. Свако од њих зна како је то имати, па изгубити, али и поново стећи. Са ледине и својих десет прстију. Изгубили су материјално, али су остали духовно богати.

 

СОЛИДАРНОСТ НА ДЈЕЛУ


Читаво вече готово да није престајала музика и пјесма. Само на тренутак, да се у име организатора Мирјане Вулетић и Вучјег срца, захвали свим присутним што су се одазвали и што су помогли у реализацији ове акције. Велику улогу у овој причи одиграо је и Бране Шушњар из Плашког чија је идеја била да се се направи једно овакво вече за Рајка Вукаса, а он му је био и домаћин приликом посјете Београду.

Присутнима се обратио и народни посланик Миодраг Линта и изразио задовољство што још једном на дјелу види слогу Крајишника, онда када је неком од њих тешко. Истакао је да ће настојати као народни посланик, што је и до сада радио у Скупштини Србије, да истакне све оне проблеме везане за побољшање услова живота Крајишника. На првом мјесту су стамбена питања, затим социјални случајеви и  др. Навео је да, нажалост, увијек ни он не налази разумијевање код оних који се налазе у институцијама система и чија је дужност да овакве ствари рјешавају далеко брже и ефикасније.

Рајко Вукас се појавио пред присутнима, ганут атмосфером, и вјероватно оним што је доживио, није хтио јавно да говори, потврђујући да они којима је најтеже свој бол носе дубоко  у себи и ријетко га јавно дијеле са другима.

И сва та обраћања трајала су мање од пет минута, а онда су Крајишници показали своју карактерну црту, да кад је најтеже, буду и највећи. Наручивале су се пјесме, у кутију, посебно приремљену за то, стављани прилози и на крају се дошло до пристојне суме. На задовољство организатора, пјевача, свих присутних, а свакако највеће Рајка Вукаса, јер ће му ово вече сигурно до краја живота остати у сјећању.

ТЕКСТ и ФОТОГРАФИЈЕ: Жељко ЂЕКИЋ

 

ВУКАСУ ПОТРЕБНЕ СВЕ ВРСТЕ ПОМОЋИ


Рајко Вукас је рођен 1983. године у Војиновцу код Плашког, гдје је живио до егзодуса 1995. године. Пут га је са породицом одвео на обронке Златибора. Умрли су му отац и мајка и тренутно живи сам у трошној страћари у једном засеоку, на ободу општине Чајетина. Поред свих невоља, његово здравствено стање се погоршавало. Имао је операцију тумора на лицу, болује од срчане астме и лакшег облика депресије.

„Ово хуманитарно вече је замишљено да укаже на, у овом случају, појединачан проблем, а он је код Рајка Вукаса свакако велики. Помоћ у сваком облику му је потребна од финансијске, преко обнове крова, столарије, унутрашњег уређења куће до намјештаја, бијеле технике, обуће и одјеће. Свако онај ко је у могућности да помогне Рајку  може да се обрати удружењу „Вучје срце“ на телефон +381 61 1657406,  или да своју финансијску помоћ директно донира на жиро рачун Рајка Вукаса 115-0381692960210-92  код Теленор банке“, рекла је за „Српско коло“, Мирјана Вулетић,  предсједница ове организације. Мирјана  је са својим сарадницима, Тамаром Радојевић и Алекандром Станојковићем, уложила много труда да ова акција успије. Захвалила се и Синиши Дуброји на финансијском доприносу и што је позвао новинаре телевизије Прва да сниме прилог о животу Рајка Вукаса.

 

ТРАНСПАРЕНТОСТ У РАДУ ВУЧЈЕГ СРЦА


„Вучје срце“ након завршетка вечери комисијски је пребројало сва средства прикупљена за Рајка Вукаса и то озваничило потписима. Од продаје улазница, добровољног прилога и бакшиша пјевачима, скупљено је укупно 97.800 динара и 280 еура. Приликом трансакције  евра у динаре остварено је 32.928 динара. Теленор банка, чији је Рајко Вукас корисник и на чије име је уплаћена цифра, узела је провизију од 1.550 динара. На крају, на жиро рачун Рајка Вукаса, уплаћено је 129.180 динара. Све ово таксативно је набројала и нашој редакцији доставила уплатнице Мирјана Вулетић, истичући да већина донатора није хтјела да каже колико је ко дао новца, али је лично хтјела директно да истакне Зорана Вукаса који није био присутан, а на жиро рачун Рајка Вукаса уплатио је 7.000 динара. Такође, захвалила се особљу ресторана Велебит на могућности да у овом објекту организују ову вече, а као позитиван гест жељела је да нагласи да је по завршетку вечери газда Петар Драгичевић издвојио 100 евра за помоћ Рајку Вукасу. Транспарентно и за сваку похвалу….

 

Нема коментара

Напишите коментар