Одржано традиционално 15. Херцеговачко сијело у Вршцу

 

Банат и Херцеговина као брат и сестра
Херцеговци су се по 15. пут заједно са својим пријатељима окупили 15.6.2019. у Хотелу Србија у Вршцу у организацији Удружења Херцеговаца и пријатеља Херцеговине.

Банат и Херцеговина као брат и сестра на крајњем сјеверу и крајњем југу српског етничког простора раширили крила да се слажу и да се помажу и у свему српско име кажу, рекао је на самом почетку водитељ програма Миливоје Бештић.

Божидар Божа Пашајлић: Срце ми је пуно

Дрво плиткога коријена вјетар зачас обори, а оно дубљега коријена остаје и опстаје чак и на вјетрометини. Предсједник Удружења Божидар Божо Пашајлић рекао је да је циљ Удружења његовање културе и традиције, да се не заборави одакле су им коријени.

– Моје срце је пуно када видим земљаке окупљене и сабране на једном мјесту. Живот је брз, стално негдје журимо и немамо прилике да се видимо, зато служе ова сијела.

– Желим да се захвалим добрим људима који су помогли да се ово вече организује. То су људи који несебично помажу, не очекују да им се било шта врати. Прије свега желим да се захвалим Компанији Swisslion на челу са Драгoљубом Рашковићем, затим Жељку Влаховићу. Поздрављам нашег великог добротвора и човјека који је од првог дана са нама, Лаза Дангубића из Хајдучице, захваљујем Дарку Бајчетићу и Владу Ћапину, пуковнику Миленку Лаловићу. Посебан поздрав генералу Козачке војске и ратном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу – рекао је Божидар Пашајлић.

Ђуро Бегенешић велики хуманитарац

Предсједник Удружења захвалио се и људима из Организационог одбора, а уједно и оснивачима Удружења Драгану Миличевићу и човјеку који је добио Октобарску награду Града Вршца за свој хуманитарни рад Ђури Бегенешићу.

– Ђуро је 1.080 тона хране и одјевних предмета за вријеме рата допремио у БиХ  – нагласио је Пашајлић.

Да су Херцеговци добри домаћини и велики пријатељи доказује и чињеница да су сијелу присуствовали гости из Бањалуке, Суботице, Новог Сада, Сечња, Хајдучице, Зрењанина, Клека, Вршца, Панчева, Београда…

Вукојица Сандић је био здравичар.

– Када је свевишњи Господ Бог стварао свијет и све редом створио, па је кренуо добра и свом ручном раду да дијели. Онда је некоме додијељивао мудрост, некоме храброст, некоме јунаштво, некоме чојство. Када је наљегао изнад Херцеговине она врећа  у којој је то носио се продрла, па му се све на једно мјесто истресло. Херцеговцима је прије тога дао мудрост, они већ били мудри, све оно брзо сакупили, па помало трошкарили и чували за себе и за своје потомство. Срећне вам све ове људске и моралне врлине – рекао је Вукојица Сандић и након ових ријечи изговорио здравицу.

Миодраг Линта: Да сачувамо српско име, српски језик и ћирилицу

Миодраг Линта се током свог обраћања осврнуо на обиљежавање Тројичинданског сабора у Подгорици где је одржан један од најмасовнијих скупова Црне Горе.

– Режим Мила Ђукановића жели да донесе у Скупштину Црне Горе сраман, антиевропски, антицивилизацијски закон чији циљ је да се отме имовина Српске православане цркве у Црној Гори. Срби у Црној Гори воде тешку борбу за свој опстанак, очување свог националног и културног идентитета – рекао је Линта.

Једно од најважнијих питања Републике Србије, Републике Српске јесте јачање духовног, културног и националног јединства српског народа. Да се сачува српско име, језик и писмо.

– Морамо да његујемо културу сјећања на страдалништво нашег народа у 20. вијеку. Морамо се одупријети да Република Србија и српски народ опстају још дуго година – поручио је Линта.

Благоје Баковић: Шта се то на наше очи догађа

Гласовити српски пјесник Благоје Баковић добитник бројних награда и најновије Кондир косовке девојке за пјесничко дјело која ће му бити уручено на Видовдан 28. јуна у Грачаници обратио се Херцеговцима у Вршцу.

– Рођен сам у брдима и планинама сјеверне Црне Горе и гдје год да живим и шта год да ми се догађа када се у мом завичају догађа нека брука мени се догађа. Тако сам нажалост постао аутор неких пјесама због којих бих волио да никада нисам ни постао пјесник. Те стихове сам говорио од муке, ништа нисам измислио у њима, ја нисам њихов аутор, њихов аутор је несрећно вријеме у којем смо ми добили задатак да будемо часни, поштени и племенити људи Срби и да гледамо шта се на наше очи догађа – рекао је Благоје Баковић и прочитао стихове своје три пјесме.

Вечеру је благословио отац Александар Станојловић из Вршца.

–Ова година јесте велика година за нас, велика година јубилеја када не смијемо да заборавимо да је прије 800 година Свети Сава успоставио нашу цркву. Тада је основана и Епархија захумско-херцеговачка. Ево 800 година наши ђедови славе и проповиједају Христово име и уче своју дјецу да не забораве своју вјеру, да не забораве своје поријекло. И наша света дужност јесте да и даље својој дјеци проповиједамо ко смо, шта смо и одакле смо – рекао је отац Александар Станојловић након што је благословио вечеру.

Епско лирски програм употпунили су из Школе гусала Сандић, најмлађи учесник програма Миодраг Спремо. Оперске пјевачице Бисерка Филиповић и Мирјана Бегенишић, глумица Оливера Виторовић Ђурашковић, гуслар Славко Алексић, Пјевачка изворна група Ерцеговина из Сечња, етно појац из Школе гусала Сандић Сташа Копривица.

Предсједник Удружења је поклонио мајицу на којој је капа „заврата” Милинку Лаловићу који је ту симболичну капу носио током рата.

„Ој, Србине капу ову носи цијело српство са њом се поноси”, рекао је Миливоје Бештић.

Организатори су се захвалили медијским покровитељима порталу Слободна Херцеговина и листу Српско коло.

Госте је забављао Бенд Боја Ноћи.

Херцег земљо над земљама, љепотице над љепотом у теби се народ дичи са јунаштвом и добротом.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар