Одржан фестивал дечјег фолклора у Вуковару

У организацији Културно-уметничког друштва „Слога” из Вуковара одржани су сусрети српских дечијих фолклорних група у оквиру Фестивала младих Вуковар.

Пред готово пуном спортском двораном Основне школе „Драгутин Тадијановић” у Вуковару наступило је стотинак деце, основаца из више културно-уметничких друштава на манифестацији која је и покренута са циљем афирмације најмлађих фолклораша који негују српску традиционалну песму и игру.

– С обзиром да имамо две млађе секције, у свакој по петнаестак деце, хтели смо да направимо један фестивал где ће нам долазити деца, да се друже, али и да једни од других учимо. Срећни смо да је Управа за дијаспору и Србе у региону подржала овај фестивал и што имамо могућност да овако нешто организујемо код нас у Вуковару – истакао је председник КУД-а „Слога” из Вуковара Бранислав Бијелић говорећи и о доброј сарадњи између друштава.

– Имамо добру сарадњу са многим друштвима у региону и нека од њих вечерас нису први пут овде и кад год дођу увек су нам радо виђени гости. Исто тако драго ми је да су у Вуковару по први пут деца са Кордуна, односно из Војнића. Драго ми је због њих с обзиром да у том делу Хрватске српски народ има мало оваквих догађаја, и једну овако квалитетну и добру сцену – рекао је Бијелић.

Организатори су манифестацију посветили деци, онима који су будућност сваког друштва, али су све мање активни у друштвеном сегменту.

– Мислим да сва друштва на овом нашем простору имају проблем како да привуку децу јер она данас имају много опција на које троше своје слободно време. Чини ми се да су и родитељи ту криви што нису усмеравали децу на један овакав вид културе. Деца треба да буду чувари наше традиције, они су ти на којима све ово треба да остане и мислим да би их требало бити много више да не би заборавили своје обичаје, традицију, своју песму и игру – нагласио је Бијелић.

Гости фестивала
На вуковарском фестивалу младих наступиле су дечије групе КУД-а „Коловит” из Градишке, СПКД „Просвјета” Брчко, ЦТКУ „Коста Абрашевић” Бачка Паланка, КУД „Младост” Бач, СКД „Просвјета” пододбор Војнић и домаћини КУД „Слога” Вуковар.

– Од своје седме године сам у фолклору и то је нешто лепо и предивно од дружења, путовања па до координације покрета, смисла за игру и певање. Овакве манифестације су идеалне на којима се деца у једну руку осамостале, упознају нове пријатеље, а свака нова сцена је неко ново искуство. Зато су ови програми пожељни јер упознајемо једни друге и све је то добар повод да се поново сретнемо – рекла је Љиљана Жихлавски из Центра традиционалне културе и уметности „Коста Абрашевић” из Бачке Паланке.

Овај Центар има дугогодишњу сарадњу са КУД-ом „Слога”, а на Фестивалу младих појављују се други пут. Њихова деца су узраста од првог до шестог разреда, а на програму у Вуковару представили су се са две кореографије, односно играма из Брусника и Ниша. За разлику од њих КУД „Коловит” из Градишке у Републици Српској први пут је на овом фестивалу, али такође имају дугу традицију сарадње са вуковарском Слогом. Они су дошли са нешто старијом децом узраста између 13 и 14 година, а представили су се са две кореографије из Републике Српске, играма са Влашића и Семберије. Коловит је за наше прилике велико друштво које броји 350 чланова, односно девет фолклорних секција, четири певачке групе као и четири групе модерног плеса, те народни оркестар.

– Рад са децом, колико год то било тешко, је нешто што човека оплемењује и што му даје неки мотив да иде даље, да створи људе од те деце и пружи им могућност да у ово време оду негде, прођу и виде различите културе, спознају нешто друго и нешто различито од онога на што су навикли – закључује председник и уметнички директор КУД-а „Коловит” из Градишке Мирко Борјановић.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар