Борба почиње: Над Босном је извршен правни злочин – то ће Српска да обелодани целој Европи

Деловањем Кристијана Шмита и Савета за примену мира поткопан je политички систем у БиХ. Зато Република Српска припрема тужбе против њих пред европским судовима. Грађани ЕУ треба да знају какве правне злочине покушава да чини тзв. високи представник уз подршку европских дипломата, каже за Спутњик Ненад Стевандић, председник Народне скупштине РС.
Према његовиим речима, активностима Кристијана Шмита произведене су радње које се тичу уставноправног положаја Републике Српске и Дејтонског споразума и личне безбедности неколико њених функционера – пре свега председника Републике Српске Милорада Додика и директора „Службеног гласника РС“ Милоша Лукића.
То је, додаје он, и разлог покретања тужби пред европским судовима, за почетак у Италији и Немачкој, а Српску ће заступати чувени италијански адвокат Анђело Тартаља.

ПИК лицемерном силом подржава Шмита

Да се Шмит лажно представља као високи представник међународне заједнице у БиХ за нашег саговорника је неспорна чињеница јер у Савету безбедности УН не постоји документ о његовом именовању. Све до Шмитовог именовања, савет за примену мира у БиХ (ПИК) тражио је да именовање високог представника потврди и Савет безбедности. Тако је било од именовања првог високог представника Карла Билта, до, што се Републике Српске, Русије и Кине тиче, последњег, Валентина Инцка.
Савет за примену мира је у Шмитовом случају, на састанцима спроводио, како Стевандић каже, лицемерну силу и тако постао саучесник у кривичном делу, омогућивши рад особи чије именовање на позицију високог представника није потврђено.
„Самим тим је саучесник у кршењу, не само људских права, него и у кршењу Дејтонског споразума, његових Анекса десет и Анекса четири“, образлаже Стевандић разлоге за тужбу против ПИК-а.

Република Српска бориће се за своја права где год је потребно

С обзиром да се у БиХ правосуђем управља из амбасада и Канцеларије високог представника (ОХР), као и да они против самих себе никада неће подићи оптужнице, Република Српска одлучила се да судовима у ЕУ тужи Шмита и ПИК.
Штавише, Република Српска дужна је да покрене поступке пред судовима у ЕУ и пред Међународним судом правде и да представи широј европској јавности шта Шмит и Савет за примену мира раде у БиХ, истиче председник парламента Српске.
„Република Српска ће се и ту, па и на другим местима, па можда и у Женеви у Комитету за људска права покретати поступке, борити за своју имовину, за субјективитет функционера који су демократски изабрани, не дозвољавајући да буду инкриминисани или затварани одлукама једног човека, што је у супротности са било којом цивилизацијском и демократском процедуром“, категоричан је он.

Шмит у БиХ ушао са немачким, уместо са УН документима

Стевандић наводи да ће процеси бити покретани и пред другим европским судовима, не само пред немачким и италијанским. Пред италијанским судовима биће тужена италијанска влада јер је дозволила да њихов представник у ПИК саучествује у нелегалним активностима Кристијана Шмита, а знали су да нема потврду Савета безбедности УН, каже Стевандић.
„Господин Шмит се лажно представља, јер је у БиХ ушао као немачки дипломата, уз агремане немачке владе, док су сви остали ушли као дипломате УН, са њиховим документима. То само по себи потврђује да је он немачки грађанин који ужива заштиту и да се лажно представља као неко ко је овде од стране УН“, наглашава наш саговорник.

„Колевка демократије“ врши правно насиље

Према његовим речима, сви су рачунали на то да власти Републике Српске немају снаге да покрену спорове пред страним судовима. Сада су сви противници РС разуверени, јер је Српска, како наводи председник њеног парламента, овим променила политички амбијент у БиХ.
„Наравно, очекујем даље проблеме, радикализацију ситуације, покушаје да убрзају суђење Милораду Додику, да би га што брже осудили на основу нелегалног закона који је донео нелегални високи представник, што је много драстичније од случаја Драјфус. Ово је потпуни суноврат европске цивилизације и потпуни суноврат демократских принципа. А најжалосније што то не ради нека земља „султанског“ карактера, него се то ради у Европи моја сама себе назива колевком демократије“, каже Стевандић.
Републику Српску заступаће италијански адвокат Анђело Тартаља, човек који се, како Стевандић каже, није либио да тужи властиту владу и који је, штитећи италијанске грађане победио у процесима и успео да их обештети.
Тартаља се у процесима у којима је заступао италијанске војнике који су на Косову и Метохији отровани осиромашеним уранијумом легитимисао као особа која жели да учествује у процесима у којима се штите људска права, додаје председник парламента Српске.
Стевандић подсећа да је Тартаља већ помагао Републици Српској да тужи чланице НАТО, који су својевремено бомбардовали Српску бомбама са осиромашеним уранијумом.
Тартаља, који се налази у Бањалуци, истакао је да све што ради Кристијан Шмит, ради илегално и то је, како рекао, разлог због кога је прихватио случај.
„Председник Српске је предмет многих напада и то само зато што води демократску политику и брине о грађанима своје земље. Додик је истовремено одличан председник и особа. Моје виђење је апсолутно објективно и ово је разлог због чега желим да га браним“, рекао је он.
Из Републике Српске најављују да ће тужбе против Кристијана Шмита и ПИК бити покренуте због злоупотребе службеног положаја и подржавања нелегалних аката.
Истовремено са најавом судских процеса у БиХ је истрага против нелегалног високог представника кренула са мртве тачке. Агенција за истраге и заштиту БиХ, такозвана СИПА, добила је наредбу Тужилаштва БиХ да провери наводе из акта министарства безбедности у Савету министара, која потврђују да Шмит није високи представник у БиХ.
„СИПА утврђује оно што смо ми предали Тужилаштву и да ли ту има елемената кривичне одговорности. Радује ме да Тужилаштво предузима мере и радње у вези са овим питањем, што јасно говори и наредба СИПА да предузме мере и радње на утврђивању околности документације коју је предало Министарство безбедности у Савету министара“, рекао је министар безбедности БиХ Ненад Нешић.
Подсећамо, Нешић је 16. октобра предао Тужилаштву БиХ документацију безбедносних агенција у вези с лажним представљањем Шмита и незаконитим уношењем оружја у БиХ.
sputnikportal.rs, Никола Јоксимовић
Преузето са: ИСКРА
Фото: © Sputnik / Александар Милачић
Нема коментара

Напишите коментар