Одржан парастос страдалима у злочиначкој акцији „Олуја“

У Цркви Светог Марка у Београду одржан је парастос страдалим Србима у злочиначкој акцији „Олуја“ у организацији Удружења „Завичај“ и „Координација“. Након парастоса положени су вијенци на споменик у Ташмајданском парку.

Предсједник Координације Милан Жунић наглашава да су у злочиначкој акцији Олуја гранатирани искључиво цивилни циљеви, у такозваном чишћењу убијани искључиво немоћни, ненаоружани и недужни цивили српске националности.

– Док се ми данас присјећамо наших страдалих, Хрватска слави јер злочиначку акцију Олуја сматрају својом великом побједом, а ниједну војничку битку нису ни водили на тим подручјима. Срби из Хрватске и Републике Српске Крајине и данас, након 26, година од протјеривања и завршетка рата врло тешко или никако не остварују своја елементарна права у Хрватској – наводи Жунић.

Србима је онемогућен повратак и обнова уништне имовине, права на пензију и сва остала људска права.

– Од Србије тражимо да стане иза наших захтјева и да се системски бори за права својих грађана.

Предсједник Владе републике Српске Крајине у изгнанству Ратко Личина наводи да на данашњи дан, што године одмичу, све чешће чује како Крајишници нису бранили Крајину.

– Чујем како су побјегли, како су требали прихватити овај или онај план. Што вријеме више пролази гомила вербалног смећа се повећава. Нико не помиње издају те исте Крајине која се десила 1991 / 92. године, нико не помиње слаб одазив на мобилизацију 1991. године (зна се гдје!), сулуде, бесмислене војне операције Вуковар и Дубровник… све се то заборавља, а „анализа“ догађаја око Олује своди се на 10-так дана прије и послије те злочиначке операције, и лаконско објашњење – побјегли су.

Личина подсјећа да је 1915. године српска војска прегазила је шиптарске гудуре и преживила Албанску голготу.

– Нико нормалан то никад није назвао бијегом. Српска војска побједнички се вратила на Солунском фронту, заједно са савезницима из Сила Антанте. Крајишници 26 годинa чекају своју А и зато догодине у Крајини!

Милан Гаћеша из Удружења бораца Крајине наглашава да су се крајишки борци борили од првог до посљедњег дана за Крајину.

– Нажалост једним папиром, договором између Милошевића и Туђмана ми смо продани и издани. Свака ми је година све тежа.

Из Удружења ветерана Црвене беретке Жика Ивановић поручује да се морамо сјећати страдалих.

– Био сам свједок ратних збивања, нажалост братство и јединство нас је скупо коштало. Наметнут нам је комунистички систем и оно што су наши непријатељи хтјели да постигну у Првом и Другом свјетском рату, успјели су у посљедњем – поручује Ивановић и додаје да и садашњим ћутањем амнестирамо злочинце.

Вијенце је положила делегација Удружења Завичај, Координација, представници Удружења Црвене беретке, представници ГО Звездара, Влада РСК у изгнанству, Удружење бораца Крајине у Републици Србији.

Парастосу је присуствовао и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

На крају обраћања предсједник Удружења Завичај Ненад Абрамовић је позвао све на уједињење јер само тако се могу постићи резултати.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар