АКТУЕЛНО:

Одржан први Петровдански завичајни сабор у Суботици

 

Крајишници се окупили у Суботици


Завичајна заједница Република Српска из Суботице, поред бројних активности организовала је и Петровдански турнир 13.7.2019. година на теренима Спортског центра Мултилпекс Арена.

Окупиле су се бројне екипе, али и такмичари који су се надметали у дисциплинама као што су бацање камена са рамена, навлачење конопца, надвлачење штапа и скок у даљ.

У претезању штапа прво мјесто освојио је Југослав Цвијин, друго мјесто Јово Рађевић, а треће мјесто Милорад Милојевић.

У балотању је најуспјешнија била екипа из Бачке Тополе, друго мјесто је освојила екипа Завичајног удружења Банија, а треће мјесто је припало екипи из Селеуша.

Скок у даљ – 1. мјесто Дамјан Маринковић, 2. мјесто Марко Косовац, а треће мјетсо Милован Црепуља.

Бацање камена са рамена – 1. мјесто Југослав Цвијин, друго мјесто Марко Косовац, треће мјесто Милорад Милојевић.

У навлачењу конопца је побиједник екипа Карате клуб Спартак Енпи, друго мјесто Спорт трофеј, док је треће мјесто припало екипи Селеушки вишебој.

Утакмице у малом фудбалу су се одигравале цијели дан, учествовало је 13 екипа: Није свеједно, ЗУ Слога 1, ЗУ Слога 2, Завичајна заједница Република Српска, Удружење Краљевина Србија, Мултиплекс арена, Карате клуб Спартак – Енпи, ЗУ Алекса Шантић – Шантићани, ЗУ Банија, Спорт трофеј, Слободан град, Селеушки вишебој,  да би на крају побиједила екипа Мултиплекс арена , друго мјесто је освојила екипа СЗУ Слога из Суботице, а трофеј за освојено треће мјесто је припало Шантићанима.

Разговарали смо са предсједником СЗК Слога из Суботице Славком Дувњаком.

– Српски завичајни клуб Слога је основан 1995. године. Активни смо и на спортским манифестацијама, али и на културним. Код нас је најактивнија група пјесника која сваке године издаје Зборник пјесама Панонски галеб. На конкурсу за Зборник учествовали су еминентни људи са факултетским дипломама, и наши људи из цијелог свијета. Из нашег Удружења израсла су сва завичајна удружења која се представљају по територији Херцеговци, Славонци, Банијци… – рекао је Славко Дувњак.

Сва надметања су прошла у фер-плеју. Млади су испробали неке нове дисциплине као што су бацање камена са рамена, навлачење конопца што је забавило колико учеснике тако и публику. Већина учесника се први пут опробала у овим дисциплинама, али познати суботички спортски радник Љубомир Јотановић се опробао у улози судије и побринуо се да све прође у најбољем реду.

Печење и гулаш су послужени учесницима и гостима, а незаобилазна је била и крајишка музика. Тако да је ово крајишко дружење трајало до раних јутарњих часова, уз обећање да се на истом мјесту виде и сљедеће године.

Предсједник Завичајне заједнице Република Српска Милорад Ћопић није крио задовољство како је протекао турнир, с обзиром да је ово прва година како га организује.

– Све је протекло у најбољем реду, без иједног проблема, било је изузето весело, а томе је допринијела и пјевачка група Божино јато из Приједора и Мајкани. Сви су имали позитивне утиске и захвалили су се на позиву, тако да ће ово прерасти у једну велику традиционалну манифестацију – рекао је Милорад Ћопић.

Новинар српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар