slavsko polje 1

Oдржан првомајски турнир у малом фудбалу у Славском Пољу

У Славском Пољу (општина Вргинмост) на Кордуну у суботу 30. априла одржан је традиционални првомајски (ђурђевдански) малоногометни Турнир под организацијом малоногометног клуба „ЗАВИЧАЈ“ из Славског Поља.

Овог прољећа на теренима Завичаја наступило је осам екипа, поред домаћина Мнк Завичај, МГ Осолић из Топуског, Клесарство Роксандић из Карловца, Нула промила – Јасенак, Боки бенд и Нена Гомирје из Гомирја, Ајакс са Кључара, МГ- Перна и Делије Двор.

Након одиграних утакмица по групама у финалу Турнира нашли су се Клесарство Роксандић, Боки бенд и Нена Гомирје, Ајакс са Кључара и Делије Двор.

Побједнички пехар однијела је као и предходне године екипа Клесарство Роксандић из Карловца, која је у финалу побједила екипу Боки бенд и Нена Гомирје из Гомирја, резултатом 2:0. У борби за треће мјесто састали су Ајакс са Кључара и Делије Двор, али је екипа са Кључара ипак била боља и однијела заслужену побједу резултатом 3:2.

Поред традиционалог пехара за три најбоље екипе, обезбеђене су и новчане награде ( побједник 1.000, другопласирани 700 и трећепласирани 500 куна).

Побједничка екипа из Карловца је поред тимског успјеха, освојила и пехар за најбољег играча Турнира који је отишао у руке Дариа Лесара, као и пехар за најбољег голмана Јосипа Жунца.

Након цјелодневне игре и жестоке борбе за побједу одржана је церемонија додјеле пехара и награде најбољима, након чега је у склопу забавног дијела програма наступио крајишки двојац Саво Миодраг и Љубиша Каплановић.

Звуци традиционалних крајишких пјесама одјекивали су испод Петрове Горе до дубоко у ноћ и уљепшали ово дивно дружење и створили много нових лијепих успомена.

Овогодишњи турнир је организовао Организациони одбор у саставу: Ђуро Лукач (1988.), Никола Вучинић (1993.), Милош Лукач (1990.), Јован Ивошевић (1985.), Никола Вучинић (1963.), Ђуро Лукач (1962.) и Ђуро Сучевић (1962.)

Предсједник Мнк Завичај Ђуро Лукач (1988.) је за лист Српско Коло пренио своје утиске:

– Драго нам је да већ годинама, у овим тешким тренутцима за наш народ на овом подручју успјевамо да организирамо малоногометни Турнир и окупимо младе људе са ових простора у заједничком дружењу и игрању најзанчајније споредне ствари на свијету. Иако је ове године било свега осам екипа, вјерујемо да ће их већ овог љета бити много, много више, те да ће Турнир добити значајније мјесто у спортском животу овог дјела Хрватске и српске заједнице у Хрватској, јер то сигурно заслужује. Овом приликом, позивамо све добре људе, ногометаше, па и оне који то нису да дођу на Турнир и помогну одржавању ове манифестације, закључује Лукач.

Наиме, још давних седамдесетих година на теренима у подножју Петрове Горе одржан је први малоногометни Турнир, у народу познат као Турнир у Славском Пољу.

Турнир је представљао једну од најзначајних спортских манифестација тог времена и годинама су многи велики таленти своје прве ногометне кораке управо направили у Славском Пољу и тако исписали значајне странице спортске историје како Кордуна, тако и цијеле Југославије. Међу њима су некадашњи играч Црвене Звезде и Тотенхема, као и репрезентативац Југославије Горан Буњевчевић, Мирко Буњевчевић, легенда Црвене Звезде Боро Цветковић, затим Звездан Цветковић, првотимац Младости из Петриње Буцо Лукач као и многи други.

Дугогодишњу традицију малоногометног Турнира прекинуо је прогон српског становништва са вековних огњишта. Међутим, добром вољом и великој сложности чланова Мнк Завичај, Турнир је поново засијао у пуном сјају већ 1998. године, само три године након Олује.

Турнир се традиционално одржава три пута годишње, први, пролећни, познат као „првомајски турнир“ (ђурђевдански) одржава се последње недеље у априлу. Други, меморијални турнир „Горан и Љубиша“ одржава се средином јуна месеца у част преминулим играчима и организаторима Мнк Завичаја Горану Драгићу Туцку и Љубиши Гвозденовићу.

Последњи и најзначајни је љетњи турнир „Нине Вучинића“ које се одржава последње недеље јула.

Малоногометни Турнир није само мјесто на коме се котрља лопта, већ представља нешто много више, организира се баш са жељом да окупи младе широм Кордуна, Хрватске и Србије. Није ни чудо, што многе екипе, а и сами гледаоци потегну пут из Србије, Босне, Италије и Канаде како би били дио овог занимљивог дружења.

Поред такмичарског дијела, Турнир има и свој забавни дио у коме учествују познате крајишке групе и музичари, који његују крајишку културу изван граница своје матице.

Можда и најљепше стихове о Турниру, као и његовом великом значају за српски народ на Кордуну, исписао је непознати аутор али су остале забиљежене у историји Турнира:

„ У ПОДНОЖЈУ НАШЕ ГОРЕ
ОСТАЛО ЈЕ ПУСТО ПОЉЕ
ОСТАО ЈЕ ТУЖАН КРАЈ
АЛ ГА ЗАБОРАВУ НЕ ДА МНК ЗАВИЧАЈ“.

Све утиске са овогодишњег Турнира није могуће пренијети на папир, али се надамо да смо Вам овим текстом и сликама бар мало дочарали атмосферу овог љепог дружења,.

Очекујемо Вас ово љето у Славском Пољу, да заједно стварамо нове успомене и пишемо крупним словима странице наше спорске историје.

                         Слађана Пајић

Слађана Пајић рођена је 1989. године у Карловцу. Своје дјетињство провела је у Војнићу на Кордуну и пред налетом рата 1995. године избјегла је у Србију. Завршила је Правни факултет у Београду и данас ради као адвокатски сарадник у адвокатској канцеларији.

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3158″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1465062253751″]
Нема коментара

Напишите коментар