okrugli-sto-1

У Бања Луци одржан округли сто поводом Дана погинулих и несталих Републике Српске

У Бања Луци је 15. и 16. септембра одржан Округли сто о страдању Срба поводом 25 година од почетка грађанских ратова на простору бивше Југославије, 17 година од агресије НАТО-а на Републику Србију и 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске. Округли сто су организовали Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила уз подршку Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Присутне учеснике округлог стола поздравили су савјетник Предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и, у име организатора, Недељко Митровић и Милорад Којић. Са овог округлог стола биће урађен зборник радова на српском и енглеском језиком који ће садржавати податке о несталим, протјераним, логорашима, убијеним и правосудним процесима. Модератори округлог стола били су Исидора Граорац из Републике организације и Предраг Лозо из Републичког центра.

На округлом столу су, између осталих, учествовали стручњак за безбедност др. Предраг Ћеранић; професор историјских наука др. Горан Латиновић; професор уставног права др. Милан Благојевић, професор демографије др. Стево Пашалић; предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић; замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта; предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић; директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић; члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић; предсједник Веритаса из Београда Саво Штрбац; предсједница Регионалне координације породица несталих Олгица Божанић; предсједник Координације српских удружења несталих лица Драган Пјевач; предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић; предсjедница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица ЖивковићРаjилић; представник Црвеног крста Момо Шкиљевић. На округлом столу су учествовали и регионални представници породица жртава са подручја Републике Српске.

На крају округлог стола усвојени су закључци које је новинарима представио директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић. У закључцима се наводи да је протекли рат представљао оружани сукоб или серију повезаних оружаних сукоба на територији бивше Југославије који су изазвали велики број цивилних и војних жртава, као и протјераних, те огромна материјална разарања. Надлежни органи Хрватске и БиХ треба да убрзају процесе проналажења и достављања информација о несталим лицима, ексхумације познатих гробних мјеста и идентификацију већ ексхумираних тијела, као и да се срповеде што хитнија реформа Института за нестала лица БиХ. Закључцима се осуђује рад Хашког трибунала, Суда и Тужилаштва БиХ и правосуђа Хрватске због селективног и дискриминаторског односа према српском народу, са јасном политичком тенденцијом стварања по Србе негативне слике о ратним дешавањима у бившој Југославији. Такође, закључено је да је потребно формирати координационо тијело које ће чинити представници институција Републике Српске и Србије, као и невладиних удружења и организација да би се координисано пратиле активности и предлагала рјешења у тражњу несталих лица и процесуирања ратних злочина. На конференцији за штампу замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је, између осталог, да без истих стандарда у суђењима за ратне злочине и поштовања свих жртава није могуће успоставити трајни мир и стабилност и помирење, на подручју бивше Југославије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3936″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1474312246054″]
Нема коментара

Напишите коментар