АКТУЕЛНО:

Одржан састанак Извршног одбора Удружења Срба из општина Босанске Крајине у Федерацији БиХ

На Савском тргу у Београду Извршни одбор Удружења Срба из општина Босанске Крајине у Федерацији БиХ Београд на којој су били присутни поред предсједника Драгана Дивјака, и бивши предсједник Владе РС Гојко Кличковић, из Канцеларије за помоћ Србима из БиХ у заштити имовине Урош Катић и предсједник Удружења Купрешана Михајло Цвијетић.

Највише се говорило о упису и заштити српске имовине у БиХ. Присутни говорници су наводили многе примјере потешкоћа на које наилазе наши људи при упису имовине и како би им дошла добро правна помоћ на лицу мјеста.

Урошу Катићу из Канцеларију за правну помоћ су предложили да покушају преко Минстарства спољних послова да обезбиједе средства којим би се финансирао оперативни рад правника.

Такође, друга тема је била оптужница коју је посебно одјељење за ратне злочине подигло против четири висока хрватска официра за злочине на Петровачкој цести.

О догађајима на Петровачкој цести више говорио Гојко Кличковић који је у то вријеме био командант Кризног штаба општине Крупа на Уни.

— Ми смо прећутно од НАТО пакта добили сагласност да допремимо хуманитарну помоћ људима у колони. Дан након тог одобрења колона је бомбардована. Авиони су дошли из Хрватске. Да ли су Хрвати пресрели наше разговоре? Да ли је неко издао да ће се хеликоптерима допремити хуманитарна помоћ, не знам. Не вјерујем да су Хрвати могли да раде шта желе. То се мора расвијетлити. То је злочин са предумишљајем, ићи на избјегличку колону.

Поред околности ко је издао наређење за напад Кличковић каже да се мора више говорити и шта се дешавало у колонама.

— Неколико сам пута добијао дојаву са терена када се хљеб износи у врећама, најјачи покупе и продају хлеб за 10 марака, а млијеко за 50 марака. Ко је одиграо ту прљаву игру, јел цивилна власт? Ја сам издао наредбу ко нема да му се да гориво до Бањалуке, гдје има дјеце да им се дају пелене, да се да конзерви… Међутим, било је злоупотребе тих наредби.

Кличковић каже ако Тужилаштво буде осјећало потребу он ће свједочити, а и документација постоји у Секретаријату у Бањалуци гдје се виде редосљеди радњи које су подузимане.

— Та бомбардовања су типични изливи хравтског национализма.

Дивјак наводи да би било добро да се јаве сви који су били учесници догађаја на Петровачкој цести, како би их Тужилаштво имало на располагању.

На крају састанка су закључили да се морају још активније укључити сви у заштиту српске имовине у БиХ, и пронаћи механизме да се људима што ефикасније правно помогне.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар