Одржан састанак избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске у Крагујевцу

Удружење Срба из Хрватске ,,Никола Тесла“ Крагујевац организовало је 15. марта састанак избјеглих и прогнаних чланова поријеклом из Хрватске на који је позвало  представнике Градске управе Крагујевца и Комесаријата за избјеглице и миграције, ради упознавања и рјешавања егзистенцијалих проблема Срба Крајишника у овоме граду.

Састанку су присуствовали испред Комесаријата Ивана Ћурко, Данијела Недић повјереник за Шумадијски округ и Данијела Петровић правница из Комесаријата. Испред градa Крагујевца присуствовали су Лела Петровић из Градске управе за социјална питања и Драгана Пешић градски повјереник за избјеглице. На састанак је позван и народни посланик Миодраг Линта предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, али због службене спречености није могао доћи. Линта је послао своје  сараднике Милу Шапића и Милана Гомираа који су такође учествовали у раду и дали конкретне приједлоге шта треба и како чинити да се овој популацији наших сународника из Хрватске помогне.

Милан Љубовић предсједник Удружења, поздрављајући госте, истакао је велике проблеме прогнаних Срба из Хрватске у Крагујевцу и навео да су то, прије свега,нерјешена стамбена питања многих породица, тежак социјални положај усљед  незапослености, болести и других нерјешених егзистенцијални питања.

Представнице Комесаријата су истакле напоре које Комесаријат чини у рјешавању ових питања великог броја избјеглих, прогнаних и расељених лица на простору Србије. Са жаљењем је истакнуто да град Крагујевац није конкурисао за средства за изградњу станова у овом граду протеклим годинама, а било је средстава. Такође су истакле, да ће Комесаријат и убудуће чинити напоре да се овој популацији помогне у границама могућности. Тренутно су у опцији само могућности откупа сеоских домаћинстава и додјела грантова грађевинског материјала, што су и препоручиле присутнима. Потом су о својим проблемима говорили сви присутни истичући да предложена рјешења са сеоским домаћинствима и грађевинским материјало нису повољна. Нуде се куће удаљене од града а оне које су ближе и прихватљиве скупе су и  не могу се откупити за новац који се нуди. Исто тако, нитко од прогнаника нема новца, то су старији, или болесни или незапослени људи, не могу купити неке плацеве па да им се додјели грађевински материјал.

Представнице града Крагујевца су истакле да је град спреман помоћи, али да се прогнаници из Хрватске не јављају на конкурсе којих је било, те да ће се конкурси поновити и позвале присутне да се јаве и да стално буду на вези са повјереником.

Посебно је истакнуто да постоје станови које нико не користи, или пак да има особа које имају и стан и кућу те да не постоји уређена евиденција корисника станова.

Закључено је: Да град изврши ревизију додјељених градских станова, да аплицира на конкурсе Комесаријата којих ће бити, да заинтересовани потраже прихватљива сеоска домаћинства, а потом и конкуришу за откуп, да се старим неспособним лицима додјели социјална помоћ, да се заинтересовани пријаве на конкурс за додјелу пар гарсоњера, да се социјалне службе града не оглушују на проблеме незапослених, посебно самохраних родитеља којих је двоје, да се провјери истинитос прича о становима који се ненамјенски користе, да се коначно интезивирају контакти и почне рјешавање проблема ових незбринутих лица, прије свега лица са инвалидетом, старих и болесних те младих образованих особа да се запосле у струци и тако обезбједе егзистенцију за своју породицу.

На крају је Миле Шапић  узео ријеч и посебно истакао како се у другим градовима више урадило на збрињавању ове категорије становништа, те предложио и за Комесаријат и Градску управу Крагујевца да се посвети дужна пажња овој групи и да се коначно ова питања скину с дневног реда.  Присутни су  посебно пропратили и прихватили његову дискусију са увјерењем да  се надлежне државне институције неће оглушити, да ће се побринути као у неким другим градовима који су немјерљиво више учинили од Крагујевца за ову популацију, да се ова популација с дужним поштовањем испоштује и коначно збрине.

Милан Љубовић

Нема коментара

Напишите коментар