dipos 1

У Влади Србије одржан састанак у вези проблема станара државних станова којима је управљао ДИПОС

Дана 12. јануара 2017. године одржан је, на иницијативу народног посланика Миодрага Линте, састанак у Влади Србије у вези проблема станара државних станова који је управљао ДИПОС (предузеће за одржавање и изнајмљивање некретнина у државном власништву) по овлашћењу Дирекције за имовину Србије. Састанку су, у име министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, прусуствовали државна секретарка Александра Дамњановић, помоћница министарке Јованка Атанацковић; затим директор Дирекције за имовину Јован Воркапић са сарадницом; у име закупаца станова Драган Зораја и Предраг Војновић и народни посланик Миодраг Линта.

ДИПОС

Повод за састанак је био јавни Оглас Дирекције за имовину од 27. децембра 2016. године да су државни станови у улици Пере Тодоровића бр. 2 и 34., Краљевачкој улици 68 и још неколико станова да другим локацијама оглашени на продају путем лицитације након доношења новог Закона становању и одржавању зграда, са крајњим роком подношења пријаве о учешћу до 06. јануара 2017. године. Некоректна је одлука Дирекције за имовину да непосредно пред Нову годину да оглас са роком до Бадњег дана, тј. само неколико радних дана, да станари у року од 15 дана плате велике износе у висини од 75 – 85.000 евра. Станари, од који су већина избјеглице, сматрају да је циљ био да буду елиминисани као потенцијални кандидати за откуп станова у којима значајан број њих живи 20 – 25 година. Такође, станари су упознали присутне да читаво вријеме плаћају закуп по девизним клаузулама и да су они који су ту од почетка у становима од 76 м2 до сада платили око 50.000 евра, а у мањим од 62 м2око 45.000 евра. Сви станари измирују своје обавезе редовно.

ДИПОС

Представници станара и Миодраг Линта затражили су од Дирекције за имовину да не објављује нови оглас за продају станова већ да се путем разговора пронађе рјешење које ће омогућити да закупци наведених станова купе станове по повољној цијени и да рок плаћања буде 20 година. На крају састанка договорено је да се у наредном перидоу наставе разговори до проналажења обострано прихватљивог рјешења. Представници станара су упознали присутне државне представнике да су саме зграде и станови, као и инсталације, уређаји и опрема, веома дотрајали. ДИПОС није извршавао инвестиционо одржавање што је био у законској обавези. Све време су станари морали сами да плаћају поправке и реконструкције станова, лифтова, пумпи, цјевовода, инсталација, фасада, унутрашње и спољне прозорске столарије итд.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5124″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1484600130930″]
Нема коментара

Напишите коментар