Одржана 12. традиционална Кордунашка кобасицијада

Све већи одзив учесника и публике

Традиционална 12. Кордунашка кобасицијада одржана је 2. марта 2025. године у организацији Завичајног клуба Кордунаша у ресторану Плитвице у Београду. Ова манифестација је већ постала позната, па је сваке године све више учесника, ове године чак 44 такмичара, и све више посјетилаца, њих 250.

Организациони одбор су чинили: Слободан Шарац, Ђуро Шкаљац, Драган Миљковић, Милан Тодорић, Миле Новаковић, Мирко Карталија и Душко Дејановић.

Кобасице је оцијењивао жири у саставу Драган Бјеливук, Гојко Боромиса и Зоран Пекеч предсједник комисије.

С обзиром да је било много учесника, када је Небојша Стамболија унио све гласове, направљена је селекција првих десетопласираних кобасица и њих је оцијењивао жири. С обзиром да су двије кобасице имале једнак број гласова, испробали су једанаест узорака.

Као и сваке године и публика и жири су имали тежак задатак, јер су све кобасице биле одличне и само нијансе се одлучивале о побједницима.

Од жирија треће мјесто у прављењу кобасице освојио је Дарио Бијелић под редним бројем 36. Друго мјесто освојио је Стево Менићанин под редним бројем 37. И побједник по оцјени жирија је Драган Харамбашић под редним бројем 8.

Публика је изгласала да треће мјесто заслужује Алекса Коркут из Вргинмоста са Кордуна. Друго мјесто освојила је кобасица произвођача Маринка Мусулина под редним бројем 25. Првопласирани је Мирослав Шарац чија је кобасица била под редним бројем 5.

 

This is box title

УЧЕСНИЦИ:

Лука (Стево) Јарчов, Дарко Јоветић, Раденко Сладоје, Миња Бунчић, Мирослав Шарац, Милош Шкаљац, Жељко Кушић, Драган Харамбашић, Слободан Булић, Душко Чавић, Милош Гулан Небојша Харамбашић, Дејан Гвојић, Столе Црномарковић, Дарко Вукић, Момо Бјеливук, Марко Сучевић, Слободан Радујко, Никола Шкргић, Предраг Пјевић, Василије Попадић, Жељко Јовановић, Младен Бућан, Тања Бућан, Милан Дјаковић, Маринко Мусулин, Никола Кекуш, Свемирка Каран, Ђуро Коркут, Алекса Коркут, Милан Врга, Предраг Кнежевић, Душко Поповић, Раде Адамовић, Гојко Вуковић, Дарио Бијелић, Стево Менићанин, Здравко Глушац, Миливој Инђић, Милан Преочанин, Тошо Паић, Далибор Трбојевић, Милан Перенчевић и Раде Тркуља

Предсједник Завичајног клуба Кордунаша Слободан Шарац поздравио је све такмичаре и присјетио се самих почетака организовања ове манифестације.

– Код мене смо почели прије 14 година (двије године се није одржала због пандемије короне), окупили смо се били прије свега због дружења. Послије смо се организовали у ресторану Топлице, па у Врелу, и прије три године смо прешли у ресторан Плитвице. Много се тога промијенило и осавременило у прављењу кобасица. И ми сми сви напредовали и усавршавали наше рецепте рекао је Шарац и поздравио госте из  покрета МИ – Снага народа,

Посебно за ову прилику дошли су и произвођачи кобасица са Кордуна које су предводили Милан Перенчевић, представник НК Петрове горе из Војнића Предраг Кнежевић и предсједник општине Вргинмост Милан Врга.

– Мислим да је стари рецепт за Кордунашке кобасице провјерен и да га не треба мијењати. Увијек кажем да је Њемачка позната по кобасицама, али када пробају на Кордуну кобасицу, питају се како успијевамо тако добар производ да направимо и која је тајна нашег рецепта. Позвали су ме произвођачи кобасица са територије општине Вргинмост да будем дио делегације која ће бити на овој манифестацији и показати како се у данашње вријеме прави кобасица на Кордуну. Ми као опћина се трудимо да изградимо инфарструктуру до имања пољопривредних произвођача како би им олакшлаи производњу домаћих производа. Они већ имају своје тржиште у већим градовима и по пијацама унутар наше општине – рекао је Врга.

Гост на кобасицијади је био и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који је поздравио све присутне.

– Завичајни клуб Кордунаша је једно од ријетких удружења које у континуитету организује бројне активности са циљем очувања наших обичаја и традиције. Данашњи догађај је прилика да се сјетимо нашег завичаја, да се сјетимо наших предака, да искажемо понос према нашим коријенима и нашем поријеклу, да чувамо наше пјесме и народне ношње и традиционална јела игре и плесове и да се никада не одрекнемо свог идентитета.

Такође, из Словеније дошао је Кордунаш Младен Бућан познат и као власник ресторана Кордун, али и као Гинисов рекордер у прављењу највеће пљескавице. У Олуји са Кордуна избјегао је у Србију, па 2007. године одлази у Словенију.

– У Камнику, близу Љубљане, имам свој ресторан Лесковачки жар Кордун. Позивам све које пут нанесе у Словенију да сврате до ресторана. На такмичење смо се пријавили прије три године, да парирамо Лесковчанима, тада смо правили пљескавицу од 75 килограма и 2,20 метара пречника, а прошле године 85 килограма и 2,25 метара пречника. Ове године ћемо да правимо пљескавицу од 90 килограма и два метар и 30 цм пречника. Тајна је у саставу меса да маса буде компактна, да се не распадне приликом печења и окретања. Најтеже ју је окренути да се не распадне.
На кобасицијаду су дошли да се такмиче и да се друже. Позивамо све да Бућана и његов тим бодре 7. јуна када ће покушати поново да оборе рекорд. Слободан Шарац је уручио Бућану медаљу, коју је прилимила Бућанова ћерка.

Право из авиона, из Аргентине, дошла је професорка Марија Јововић.

Пехар за заслуге и промовисање манифестације добио је Банијац др Небојша Стамболија који му је уручио потпредсједник ЗКК Душко Дејановић. Стамболија већ трећу годину води гласање публике, пребројава гласачке листиће и уноси их у програм и базу података. Ове године уз Небојшу гласове су пребројавали и Далибор Бобера и Милан Тодорић. Ова трочлана комисија утврдила је да је укупно било 173 гласачка листића. Од тог броја исправних листића је било 164, док су утврдили да је 9 било неважећих.

Ђуро Шкаљац је у име Удружења бораца Кордуна побједницима је поклонио књиге.

Након такмичарског дијела настављено је дружење уз бенд Тенен бенд – Жарко клавијатуриста и пјевачи Миладин Веселиновић Леут, Мила, Ацо и Немања.

Манифестацију су фотографисали Марко Скорић (Легенда Крајине), Миле Новаковић, и Драган Ћосо.

Новинарка Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар