Одржана 3. Чваркијада у Блоку „Б“ у Cремској Митровици

У Сремској Митровици, у суботу 19. 2. 2022. одржана је трећа Чваркијада на којој је учествовало преко 20 екипа. Организатори су Мјесна заједница Блок Б, Град Сремска Митровица, Удружење Краљевина Србија и Завичајно удружење Мостови на Дрини. Манифестација је званично отворена у 9 часова на платоу испред Мјесне заједнице Блок Б.

Побједници су МК Срем, друго мјесто Ива зидар и треће Николић градња.

Поред деликатеса – чварака посјетиоци су могли да дегустирају многе домаће производе код излагача који су овом приликом презентовали укусне домаће колаче, сушено месо, сремске кобасице, ракије, сокове и домаће ликере.

Циљ ове манифестације је његовање традиционалног начина спремања хране, уживање у истој и наравно дружење.

Главни организатор, предсједник МЗ Блок Б Драган Божић, каже да је успјех ове манифестације плод добре организације, подршка спонзора и пријатеља, као и љубав према традиционалним вриједностима и свом народу.

Ова МЗ поред Чваркијаде организује и Пасуљијаду и Дјечји дан које су такође изузетно посјећене.

Чланови Завичајног удружења Мостови на Дрини поред тога што су учествовали у организацији ове манифестације надметали су се у топљењу чварака. Млађи дио екипе био је задужен за добро расоположење и послужење, док су старији чланови мешали маст. Ово удружење радо одлази на многе завичајне манифестације, посебно предсједник Удружења гуслар Витомир Вулин.

Чланови екипе Пољопривредно газдинство Николић воде поријекло из Бањалуке, Малешеваца (Угљевик), Мањаче…

– Немамо тајни рецепт на смјену мијешамо, знамо одређени моменат када сипамо први пут маст, па други пут. Знамо када и колико дуго треба да их упржимо и то је то – рекао је Драган Николић и додао да су први пут на Чваркијади као учесници као и да је изузетно задовољан организацијом и атмосфером.

Душан Гуцунски из Чуруга је топио чварке за екипу Возачи, такође је први пут на Чваркијади гдје је дошао да покаже да су и возачи вјешти у топљењу чварака.

Весело је било и код екипе Мото клуб Срем Сремска Митровица који су иначе познати као велики хуманитарци и учествују у многим акцијама када је у питању помоћ њиховим суграђанима.

– Ми смо најстарији мото клуб у Србији, континуитет смо одржали уз помоћ воље и љубави, јер то није само хоби, већ стил живота. Моја супруга, моја дјеца и ја живимо за ово – рекао нам је  Миленко Колибар Кркеља.

Николу Илића члана Удружења Мостови на Дрини овом приликом смо затекли како топи чварке за Митрос конкурентску екипу из Сремске Митровице гдје је и запослен. Са нама је у име компаније Митрос разговарао директор производње Немања Кустудић. Митрос је и генерални спонзор цијеле манифестације.

– Чваркијада постаје занимљивија за посјетиоце јер има све више излагача, а конкуренција је све јача и јача – рекао је Кустудић и на наше питање да ли очекује побједу рекао је да очекује добро дружење у трећем полувремену.

Дјеца из Прехрамбено-шумарско-хемијске школе из Сремске Митровице су израдила поклоне за побједнике. Професорице стручних предмета Биљана Вученовић, Милана Лукић, Марина Кустудић су овом приликом промовисале школу која је од 2019. године увела дуално образовање, гдје дјеца стекну вјештине током свог трогодишњег школовања и буду спремни за рад.

Једног од тих школараца Владана Митровића смо видјели на дјелу како топи чварке за екипу Митроса гдје се запослио послије завршене средње школе, као и и још десетине ученика.

Војска је као и претходних година подржала Чваркијаду тако што је кувала бесплатан пасуљ за посјетиоце Чваркијаде. Испред казана је у сваком тренутку неко чекао своју порцију и могле су се чути похвале након првог залогаја.

– Тајна доброг војничког пасуља је у количини јер се увијек кува на велико, и у казанима. Мора да буде доста заступљено поврће које се додаје, суво месо, и додаци јелима. У војсци се увијек водила брига о калоријским вриједностима и квалитету јела – рекли су нам садашњи кувар Давор Тадић његов шеф Звонко Рајевић и некадашњи шеф Ђоре Јовановски који је сада у пензији.

Своје производе је изложило и Удружење жена из Чалме Женски свет које броји преко 20 чланица како нам је рекла предсједница Удружења Снежана Симеуновић.

– Наше чланице су веселе, вриједне, креативне, а прије свега упорне. Сем што месимо традиционална јела, бавимо се ручним радом, пратимо и нове модне трендове да направимо неке модерне варијанте традиционалних комада који су приступачнији младим људима. У нашим просторијама организујемо предавања, трибине, промоције књига…

На штанду Пољопривредног газинство Јовешковић из Гргуреваца смо пробали ликер за заљубљеност од кајсије. Имају 21 врсту воћних ликера, 10 врста ракија, 9 воћних сирупа на разблаживање и 11 врста џемова и слаткога, цијеђену аронију… Нешто несвакидашње за ове просторе је слатко од љуте паприке по рецептури са Тајланда.

– Почели смо прије пет година правећи све ово у много мањој мјери за кућне потребе. Пријатељи који су пробали наше производе су нас понукали да производимо у већој количини. Имамо сталне муштерије, јер бринемо да увијек одржимо квалитет као када смо правили само за кућну употребу.

Текст и фото:

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар