licka olimpijada 1

Одржана 7. Личка олимпијада у Апатину

У суботу 25. jуна на теренима поред Бање Јунаковић код Апатина одржана је седма по реду Личка Олимпијада. Манифестацију организује општина Апатин са идејом његовања и развијања историјског и традиционалног културног и спортског наслеђа личког народа. На Личкој олимпијади наступило је више фолклорних друштва и мушких и женских пјевачких група. За организацију је био задужен веома агилни предсједник Скупштине општине Апатин Милан Шкрбић са сарадницима. Не смије се заборавити да је Личка олимпијада наставак Личког вишебоја који је одржан 11 пута од 1999. до 2009. године.

Ове године на Личкој олимпијади учествовалo je 20 екипa из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Манифестација је почела свечаним дефилеом екипа, а званично ју је отворио председник општине Апатин Радивој Секулић. Присутним посјетиоцима и такмичарима обратио се, у име Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, народни посланик Миодраг Линта. Међу гостима били су, између осталих, начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић, предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, чланови Савеза српских удружења из Сјевернобачког округа на челу са предсједником Сашом Граворцем и чланови осталих завичајних удружења. Подсјећамо да су представници општина Апатин и Невесиње потписали Повељу о братимљењу 2006. године. Присутне посјетиоце забављао је, између осталих, познати пјевач крајишке пјесме Бора Дрљача.

Прва дисциплина била је трка у врећама за децу до 12 година. Након тога уследио је централни део програма у коме се, пред великим бројем љубитеља спорта и поштоваоца традиције одвијало такмичење у традиционалним личким дисциплинама: вучење куке, скок у даљ из места, скок у вис из места, бацање камена са рамена, претезање штапа, трчање по брвну, обарање руке, пењање на стожину и повлачење конопца. Прва три пласирана такмичара у свакој дисциплини добили су новчане награде. Екипни побједник ове Личке олимпијаде, као и у претходних шест, био је Џимикомерц из села Пригревица (општина Апатин), који је по обичају добио прелазни пехар. Посјетиоцима је подијељено више стотина примјерака листа Савеза Срба из региона Српско Коло.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3448″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1466978454757″]
Нема коментара

Напишите коментар