Одржана друга по реду смотра дјечијег фолклорног стваралаштва Општине Инђија у Новом Сланкамену

Смотра дјечијег фолклорног стваралаштва Општине Инђија одржана је 15. априла у Дому културе у Новом Сланкамену. Домаћин смотре другу годину за редом био је КУД „Др Ђорђе Натошевић“ из Новог Сланкамена, а покровитељ манифестације Општина Инђија.

У програму су се представили млађи и старији узраст фолклорних друштва са територије Општине, а како и доликује смотру су отворили домаћини. Публика је била одушевљена ревијалним наступом млађе групе КУД-а „Др Ђорђе Натошевић“ и играма из Лесковца.

Затим су у такмичарском дијелу програма наступили КУД „Соко“ из Инђије са играма из Ужица, КУД „Чигра“ из Љукова, са дјечијим играма, као и КУД „Бранко Радичевић“ из Бешке са играма из Неготина. Међу старијим узрастом такмичили су се такође и КУД „Др Ђорђе Натошевић“, који су од стране стручног жирија, кореографа Дејана Трифуновића из Панчева, изабрани да са КУД-ом „Соко“ из Инђије наставе даље такмичење.

Светлана Алексић, предсједница КУД-а „Др Ђорђе Натошевић“ била је задовољна наступом свог КУД-а.

„Они сада настављају даље на зонско такмичење које ће се одржати 22. априла у Старој Пазови. Затим слиједи регионално такмичење у Бачкој Паланци“, рекла је Алексићева говорећи даље о историјату овог културно- умјетничког друштва, јединог које ради у Новом Сланкамену.

„Наш КУД постоји 20 година, основан је 1997.године, и финансира се од наших чланарина и уз подршку Општине Инђија. И сами организујемо међусобна такмичења, а организујемо и једну манифестацију већ 18 година, која се зове „Дани Брескве“. С обзиром да је село познато по узгоју брескве, то је велики догађај код нас. Сваке године средином јула мјесеца се организује и у њој учествује око 500 учесника и око 10 КУД-ова из окружења“, испричала је предсједница КУД-а Светлана Алексић.

Општинску смотру дјечијег фолклора испред Општине Инђија подржала је начелница одјељења за друштвене дјелатности Ивана Бабин, која је истакла задовољство што присуствује традиционалној манифестацији.

„Циљ је да се деца што више анимирају и склоне са улице. Да почну од раног дјетињства да се друже кроз фолклор, што им омогућава и да путују и упознају нове културе а уз то чувају и своју традицију“, нагласила је Бабин.

Подршку свом локалном КУД-у дао је и предсједник Мјесне заједнице Нови Сланкамен, Драган Кривошија. Овом приликом он је за Српско коло говорио и о самом селу.

„Ово како га називају још и „Крајишко“ село простире се на обронцима Фрушке Горе, са 85 одсто процената насељено је српским становништвом, који су углавном досељеници и избјеглице са простора Крајине тј. Славоније, Баније, Кордуна, Далмације и један дио из Босне. Наша мјесна заједница броји око 3,5 хиљаде становника који се углавном баве пољопривредом, највише воћарством, а један дио ради у фабрикама у Инђији, тако да нам развитак наше општине који је услиједио послије 90-их, веома значи, а надамо да смо и ми својим радом допринијели томе“, рекао је Кривошија и додао да у овом мјесној заједници постоји основна школа, а нешто ново је и вртић, који је препуњен, тако да ће се вјероватно његов капацитет ширити.

У Новом Сланкамену постоји и спортско друштво, ФК Дунав, а ослањају се на сусједни Стари Сланкамен који је туристичко мјесто са прелијепом природом уз Дунав.

„ Тренутно нам је у плану уређење центра села. У сарадњи са Општином очекујемо да већ у августу почну прве фазе радова на уређењу инфраструктуре путева. Тротоари су нам у лошем стању, зелени појас такође треба да уредимо у ужем дијелу центра села. Положај села је идеалан, прометно је мјесто, између Београда и Новог Сада, а кроз село пролази и доста странаца, што је значајно“, закључио је предсједник МЗ Нови Сланкамен, Драган Кривошија.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар