slavonci 1

Одржана годишња скупштина Удружења „Славонија у срцу“

У недељу 27.11.2016. године у Београду, у улици Тошин бунар 163, одржана је редовна годишња скупштина Удружења „Славонија у срцу“ Београд. Удружење је основано прије двије године са циљем да се његују и заштите изворни обичаји славонских Срба, српске народне ношње, пјесама, игара и ручних радова. Више стотина година Срби су били већинско становништво у Славонији. За то вријеме формиране су многобројне културне посебности славонских Срба. Посебно се ту истичу мушка и женска народна ношња формирана у 18. вијеку под утицајем барока западне Европе и Беча те тарабан и логовац, игре уз музику. Интересантно је да ниједна друга група Срба не игра тарабан и логовац. Славонски Шокци имају сличну народну ношњу и дрмеш, сличну игру, али ипак другачију од српског тарабана. Ова два блиска, језички и судбински, народа у међусобном контакту формирала су сличне обичаје, али ипак другачије да их можемо разликовати као засебне етничке групе. Почетком овога вијека на бискупској конференцији Шокци су као католици, једном од бискупских резолуција, преименовани у Хрвате и од тада њихов културни развој почиње да се удаљава од културног развоја Срба. Ниједна од етничких група новоустановљених и старих Хрвата не игра дрмеш изузев Шокаца и логовац, изузев Буњеваца.

На годишњој скупштини поднијети су извјештаји: предсједника Извршног одбора Миодрага Жарковића, вође изворне групе Милана Милаковића, благајника и Надзорног одбора. Сви извјештаји су акламацијом усвојени.

Скупштини су као гости присуствовали: Миодраг Линта, потпредсједник скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону и председник удружеља Савез Срба из региона; Миле Шапић, предсједник Коалиције удружења избјеглица и Јово Каблар, предсједник Удружења пензионера из Хрватске.

Миодраг Линта и Јово Каблар су краћим говорима поздравили учеснике и подржали Управни одбор у свим активностима на чувању културе славонских Срба. Миле Шапић је такође поздравио скупштину и у својству врсног фоторепортера направио много фотографија учесника обучених у народну ношњу и ручних радова, пешкира и прекривача са којима је декорисана сала и сто радног председништва.

Након конференције послужена је вечера. После вечере настављено је дружење уз традиционалну музику славонских свираца, пјесме и игре славонских Срба.

Предсједник Скупштине Удружења „Славонија у Срцу“
Саво С. Лазић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4821″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1482021515701″]
Нема коментара

Напишите коментар