kordunaska divizija 1

Oбиљежен 22. новембар 1942. године, Дан формирања 6. Личке, 7. Бaнијске и 8. Кордунашке дивизије

Представници удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. Личке ударне дивизије, удружења бораца Кордуна, 8. кордунашке народноослободилачке ударне дивизије, ратова 1990/99 и њихових потомака и Секције – Одбора Ратне јединице 7. Банијске дивизије, , одржaли су 27.11.2016. године заједничку свечану сједницу и заједнички обиљeжили Дан формирања 6. Личке, 7. Банијске и 8. Кордунашке дивизије и Дан формирања Првог хрватског народноослободилачког корпуса, у Другом свjетском рату.

Свечана сједница одржана је у препуној Сали Градске општине Нови Београд, са почетком у 11:00 часова, уз присуство преко 250 чланова организaтора, али и гостију. За више него успјешну рeализацију сједнице, првенствено су заслужени представници организатора, односно чланови Организационог одборa: Андрија Рашета, генерал у пензији, предсjедавајући Радног предсједништва; Милован Лалић и Ђуро Шкаљац, чланови Радног предсједништва, као и Вељко Жигић, записничар, који су се, у претходном периоду састали шест пута и унапријед договорили и одредили све потребне активности.

Значајне заслуге припадају и Стеви Бекићу и КУД-у „Петрова гора – Кордун“, који су били задужени за припрему, организацију и реализацију Културно забавног програма, као и водитељима програма, Бојани Кекић, водитељки радног дијела сједнице и Ранки Ивковић и Милошу Крнети, водитељима Културно забавног програма. Потребно је истаћи Владимирa Пејакa, генералa у пензији, који је у свом реферату и више него исцрпно упознао све присутне, о 6. Личкој дивизији, њеном формирању и ратном путу, док су о 7. Банијској и 8. Кордунашкој дивизији, говорили већ поменути Милован Лалић и Ђуро Шкаљац. Посебно признање одајемо мушкој и женској пјевачкој групи КУД-а „Петрова гора – Кордун, женској изворној пјевачкој групи „Банија“ и мушкој пјевачкој групи „ЋИРО“, као и присутним борцима НОР-а 1941/45. године, али и свима пристунима.

И на крају, поред свих наведених потребно је поменути и присутне госте: Стјепан Шафран, тајник Секције Првог корпуса НОВ Хрватске и Четвртог корпуса НОВЈ, који се, у име исте и у име Делегације из Загреба, али и у своје лично име, захвалио организаторима на позиву; Боро Ерцеговац, предсjедник СУБНОР-а Београд; Миограг Линта, народни посланих и предсjедник удружења Савеза Срба региона и замjеник предсjедника Oдбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије; Драгомир Лалић, испред удружења „Завjет отаџбини“; Миле Шапић, предсjедник Коалиције удружења избјеглица у Р. Србији и многи други гости, представници других удружења, одбора, завичајних клубова и слично.

Уз дружење свих присутних, уз пјесме и игре из Лике, Баније и Кордуна, али и из Славоније и Далмације, уз скромно послужење, сједница, а самим тим и скуп се завршио око 13 часова и 30 минута.

Миодраг Линта је присутне поздравио у име Одбора за дијапсору и Србе у региону и истакао да је српски народ својом натчовјечанском борбом у Другом свјетском рату превео хрватски народ са поражене стране на страну побједника и имао кључну улогу у стварању хрватске државе у авнојевским границама. Руководство Комунистичке партије Хрватске и Југославије није поштовало наведену улогу српског народа већ је послије рата водило политику занемаривања крајишког подручја, уклонило најистакнутије српске лидере, укинуло све српске културне институције, није обезбедило да се изврши попис свих страдалих Срба и других страдалих лица, спречило је да се ексхумирају из велебитских и крашких јама страдали Срби и достојно сахране према православним обичајима и спречило је да се изврши денацификација и деусташизација хрватског народа. Посљедица такве политике била је поновна обнова усташтва почетком деведесетих година и протјеривање пола милиона Срба.

Вељко Жигић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4790″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1482006851608″]
Нема коментара

Напишите коментар