Мркоњићана

Oдржана годишња скупштина Удружења Мркоњићана

Удружење Мркоњићана из Београда (чланица Коалиције удружења избјеглица) одржало своју редовну годишњу Скупштину 14. децембра 2016. године у просторијама хотела Бристол у Београду. Скупштином је предсједавао њен предсједник Тодо Ђурановић који је поздравио присутне госте и чланове удружења. Предсједник удружења Жарко Гајић поднио је извјештај о раду удружења а извјештај Надзорног одбора је изнио Стево Каурин. Само неке од проведених активности дају резултат марљивог рада овог удружења, које је огранизовало а и учествовало у разним манифестацијама која се односе на очување традиције, културе, обичаја Срба Крајишника као што је туристичко-спортска манифестација Дани косидбе „Балкана“. Централни дио манифестације чини такмичење домаћих и иностраних косаца, а поред тога одржавају се смотре фолклора, такмичење у пливању и друга спортска и културна дешавања.

Мркоњићана

Неизоставни су и значајни датуми из прошлости страдања Срба са простора западне Крајине и шире које удружење традиционално обиљежава. Ту је и активно учешће на референдуму на коме су се грађани изјашњавали да ли подржавају да се 9. јануар и даље слави и обиљежава као Дан Републике, затим учешће на Данима Републике Српске у Србији, обиљежавању страдања Срба у „Олуји“, обиљежавању Свјетског Дана избјеглица које је организовала Коалиција удружења избјеглица. Учешће на разним скуповима гдје се разговарало о нерјешеним проблемима прогнаних Срба из Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ. Гајић је истакао и добру сарадњу са Одбором за дијаспору и Срба у региону Скупштине Србије као и са другим удружењима грађана.

Рад Скупштине је поздравио предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић и захвалио се на досадашњем заједничком раду и доброј сарадњи. Шапић је присутне поздравио у име замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у регионуМиодрага Линте који због скупштинског засједања није могао да присуствује раду скупштине Удружења. Међу гостима су још били присутни Милорад Малић потпредсједник Коалиције, Мирослав Медић предсједник Удружења Srba из Републике Српске и Републике Српске Крајине из Панчевa, као и други представници удружења грађана из Новог Сада и Зрењанина. Након радног дјела и завршетка рада скупштине, чланови удружења су припремили скромно послужење са домаћим специјалитетима „пихтија и кукурузни хлеб“ а од пића на столу, нашао се и „купусни расол“.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5035″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1483474809890″]
Нема коментара

Напишите коментар