Одржана комеморација жртвама усташког логора

У Хрватској је данас обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941. године, а комеморација жртвама усташког логора одржана је без масовног окупљања, уз молитву и говоре представника српске и јеврејске заједнице и Савјета за националне мањине.

На комеморацији недалеко од Шаранове јаме, једне од многих јама на Велебиту у којима су кости Срба и Јевреја ликвидираних по расним законима НДХ 1941, уз представнике Српског народног вијећа, Kоординације јеврејских општина и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста, били су и изасланици хрватског предсједника, Сабора и Владе, као и представници амбасада Србије, БиХ и Аустрије, преносе медији.

Учесници су након тога отишли на Паг, гдје је био дио логорског система Госпић-Јадовно-Паг.

Предсједник Савјета за националне мањине Александар Толнауер је комплекс усташких логора Госпић-Велебит-Паг назвао мјестом најокрутнијег масовног злочина и терора, истичући да је он претеча Јасеновца и да му је једина сврха и намјена била геноцид и холокауст за Србе и Јевреје, гдје су страдали и Хрвати, и Бошњаци, и Словенци, сви који су се супротстављали НДХ.

Он је на комеморацији подсјетио да су ти злочини почели да се догађају само 75 дана након успостављања НДХ и то прије почетка организованог отпора окупацији.

Милорад Пуповац из Српског националног вијећа оцијенио је да починиоци који су убијали недужне људе и данас уживају поштовање неких кругова.

„Ти бездушни људи и данас уживају поштовање неких кругова, а њихова знамења и симболи настоје да нормализују, па и легализују, а то је бездушно као што је био бездушан и акт убијања под тим поздравом“, рекао је Пуповац не помињући директно поздрав „За дом спремни!“.

Пуповац каже да они тиме настоје да отму душе младих људи и у данашњој Хрватској.

Уз хиљаде побијених Срба, Јевреја и других људи неподобних НДХ, Пуповац је поменуо неке од седамдесетак свештеника Српске православне цркве, међу којима једног владику и једног митрополита, четворицу браће вајара Војина Бакића, Александра, Милана, Николу и Слободана.

Он је поменуо и Иву Голдштајна, убијеног дједа данашњег професора историје Иве Голдштајна, који је такође дошао да ода почаст жртвама.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких логора намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар