Почело снимање филма о једној од најславнијих битака војске Српске

У Сремској Митровици данас је почело снимање филма о пробоју коридора 1992. године који режира новинарка Слађана Зарић и који ће на аутентичан начин приказати једну од најславнијих битака Војске Републике Српске.

Зарићева је нагласила да је сам принцип израде филма аутентичан и заснива се на свједочењу људи који су заиста били учесници свега што се дешавало у Посавини 1992. године.

„Све оно што смо годинама слушали о томе како су се срели Источнобосански и Крајишки корпус, зашто је линија фронта стала на ободном каналу и друго, биће дочарано кроз слику. Након `Прича са Кошара`, ово су на неки начин приче са Коридора“, рекла је Зарићева новинарима у Сремској Митровици.

Према њеним ријечима, форма филма је прича у којој режисер прича шта се тих дана дешавало у рејону Посавине.

Хронолошки прича почиње 3. марта, када су регуларне трупе Хрватске војске прешле мост између Славонског и Босанског Брода и када почиње ужас у Сијековцу, погибија 32 војника ЈНА, те друга страдања, све до једне од најзначајнијих операција Војске Републике Српске – коридора живота.

Зарићева је навела да је обишла све те локације гдје су се битке дешавале – од Цера, Дервенте, ободног канала, Костреша, околних села, након чега је покушавала да у Србији пронађе локалитете који су релативно слични.

„Да бисте разумјели неку причу и зашто је негдје фронт стао, зашто су страдања била велика, морате знати и топографију тог терена. Зато смо сада на локалитетима који су релативно слични и у наредних мјесец дана ћемо покушати и надам се успјети да реализујемо оно што је екипа РТС-а уз велику подршку Војске Србије замислила“, нагласила је Зарићева.

Она је подсјетила да је ријеч о играно-документарном филму у којем учествују и глумци, зато што постоје дијалошке сцене које глумци треба да изведу.

Зарићева је истакла да се одлучила на глумце из Републике Српске, јер имају аутентичан дијалекат и менталитет који је жељела да пренесе на филм.

„Захваљујући подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица покушаћемо да прикажемо и на којем је мјесту колико људи страдало. Немогуће је приказати сваку смрт, јер је то била огромна битка са великим губицима, али ћемо много тога приказати и присјетити се свих погинулих јунака“, Зарићева.

Уз све похвале официрима који су извели битку, Зарићева је нагласила да жели да се сјети „обичног“ војника који је био на првој линији фронта и дао живот или дио тијела за Републику Српску.

„У техничком смислу овај филм је много тежи него `Приче са Кошара`, јер је овдје комплетна војска, тенкови, амфибије, авиони и мноштво опреме, али постоји велика воља да овај филм завршимо“, поручила је Зарићева.

Снимању овог дијела филма претходило је снимање свједочења учесника борбе, које је завршено у децембру и јануару.

„На основу свједочења направили смо књигу снимања и сада ми на неки начин визуализујемо оно што су они доживјели. То је више од 70 саговорника из различитих јединица који су свједочили о различитим временским периодима, јер је филм о периоду од око седам мјесеци и бавим се Дервентом, Модричом, Оџаком и Бродом“, навела је Зарићева.

Она је додала да се филм снима у копродукцији Радио-телевизије Србије, Војно-филмског центра „Застава филм“, односно Министарства одбране Србије и Радио-телевизије Републике Српске, уз техничку подршку Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао да се идеја за овај филм јавила када су у Бањалуци приказане „Приче са Кошара“.

„Важно је да ће кроз овај филм бити приказано велико страдање српског народа на подручју Посавине, логори у Броду, Дервенти и Оџаку, те на крају сјајна битка која је зауставила све то“, поручио је Којић.

Директор Војно-филмског центра „Застава филм“ Горан Иконић изјавио је раније Срни да ће филм о бриљантној акцији Војске Републике Српске, пробоју коридора, бити потпуно истинита прича, без икаквих политичких примјеса и да ће приказати војничку борбу којом су спојени исток и запад Српске.

Иконић је истакао да ће филм радног назива „Коридор 92“ имати огроман историјски значај, јер ће младим генерацијама показати шта су њихови претходници урадили за очување Републике Српске.

Акција „Коридор 1992“ почела је након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар