АКТУЕЛНО:

Одржана комеморација жртвама усташког злочина на Дудику

Код спомен обележја на Дудику обележена је 80. годишњица од подизања устанка народа Југославије против нацифашизма и 80. годишњица од првог стрељања родољуба и невиног становништва на овом вуковарском стратишту током Другог светског рата.

Због проблема изазваних вирусом короне овогодишња комеморација на Дудику одржана је касније него што је то уобичајено. Уместо друге суботе у мају датум обележавања овај пут померен је на 31. јул, односно дан када су на Дудику, у знак одмазде због акција партизана, усташе стрељале прву групу од 17 мештана Боботе.

Програм комеморације започео је полагањем венаца које је положило 35 делегација, а међу њима и делегације Међународне федерације антифашиста, СУБНОР-а Републике Србије и амбасаде Руске федерације.

– Сваке године на овом месту присећамо се тих ружних и нечовечних времена када је усташки преки суд којим је руководио Виктор Томић у Дудику, према неким подацима, стрељао преко 3000 родољуба. Ту се, наравно, не убрајају многи људи који су сточним вагонима из црвеног магацина у Вуковару превезени у логоре Јасеновац и Стара Градишка. Након ексхумације знамо да је пронађено око 500 тела, али исто тако знамо да су људи из околних места Срема и Славоније и током рата одавде кришом вадили своје мртве и сахрањивали их тако да тачан број убијених никада није утврђен. Касније је створено и ново стратиште у Сремској Митровици у коју је усташки преки суд прекомандован – објашњава председник ЗУАБА Вуковарско-сремске жупаније и УАБА града Вуковара Лазо Ђокић.

Током комеморације прочитана су имена седамнаесторо мештана Боботе који су 31. јула 1941. године први стрељани у Дудику. Након тога су професорке Љиљана Бајац Николић и Милица Шарчевић прочитале окупљенима неколико поема, а Вуковарско српско певачко друштво Јавор отпевало је једну партизанску родољубну песму. Програм је настављен у вуковарском Парохијском дому изложбом фотографија насталих 1945. године када је совјетска Црвена армија ослобађала Европу од немани фашизма.

– Ова изложба направљена је од снимака обичних људи, војника и официра који су учествовали у великом отаџбинском рату. Ово су фотографије, а фотографије није могуће променити како би то неко можда хтео. На њима се види како су се војници Црвене армије сусретали са људима које су ослободили. Ко је донео ту победу? По којој цени? То је важно, а важно је зато што се историја преноси са покољења на покољење. Да наша деца, унуци и праунуци и након толико година памте коју смо цену платили за победу над фашизмом и да знају колико је важно чувати мир – рекао је тим поводом војни аташе Руске Федерације у Републици Хрватској генерал-мајор Генадиј Можајев.

У име СУБНОР-а Србије комеморацији на Дудику присуствовао је и пензионисани пуковник Золтан Дани којем је ово први пут да борави у Вуковару.

– Веома сам дирнут свиме што сам овде доживео. Поеме које су тамо прочитане у мени су пробудиле снажне емоције тако да сам једва задржао сузе. Због тога су покушаји прекрајања историје један нови злочин који не смемо да дозволимо. То раде недобронамерни људи и драго ми је да је у Србији по том питању ситуација много боља и јаснија. Ове године смо обележили 80. годишњицу устанка против фашизма и није било ни једног трага покушајима да се то омаловажи или прикаже другачије него што је стварно било. Било је пуно младих, а манифестацију су пропратили и сви медији у држави – рекао је Золтан Дани.

Програм у Парохијском дому окончан је новим наступом Вуковарског српског певачког друштва Јавор, а посетиоци су након тога могли да разгледају већ поменуту изложбу фотографија.

Током комеморације забележен је и инцидент који је изазвао један незвани гост који је непримереном музиком из свог аутомобила покушао да омета програм. Захваљујући интервенцији полиције која је обезбеђивала скуп незвани гост се удаљио, али је јурећи аутомобилом иза себе подигао велики облак прашине дајући тиме до знања шта мисли о антифашизму и усташким злочинима.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар