Одржана манифестација 5. „Крајишке игре, пјесме и обичаји” у Бусијама (Земун)

У земунском насељу Бусије, у порти Цркве Светих Ћирила и Методија, 27. јуна поводом Свјетског дана избјеглица је одржана манифестација 5. „Крајишке игре, пјесме и обичаји”. Организатори су Координација удружења избјеглих и расељених у Републици Србији и Удружење „Завичај” из Београда, уз подршку општине Земун и Представништва Републике Српске у Србији.

Бусије 2021. је симболично отворио Жељко Бурсаћ, затим је косачку здравицу одржао Никола Ђапић.

Из Представништва Републике Српске присутан  је био Борислав Максимовић који је за Српско коло рекао да му је изузетно драго што је међу земљацима.

– Већ неколико година подржавамо ову манифестацију с циљем да очувамо сјећање на завичај и да развијамо сарадњу Републике Србије и Републике Српске. Ово је такође прилика да наш народ који је због рата дошао на ове просторе покаже своју традицију, културу и обичаје. У оваквим приликама и млађе генерације имају могућност да се упознају са нашом баштином.

Од Максимовића смо сазнали да због епидемије корона вируса и Представништво је имало паузу у раду, али се надају да ће ове године одржати традиционалну манифестацију Дани Српске у Србији и да ће учествовати на Сајму књига и представити књиге из Републике Српске.

 

Савјетник предсједника ГО Земун Игор Вукчевић је навео да су мотиви оваквих окупљања да дјеци која су рођена у избјегличким колонама или су тада били врло мали да запамте своје обичаје и никада не забораве огњиште са којег су потекли.

На манифестацији је био и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона.

Предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Републици Србији Милан Жунић са жаљењем констатује да Министарство културе Србије није препознало значај ове манифестације, па им није пружило ни подршку.

– Упорно указујем на чињеницу да сви досадашњи министри културе из мени непознатих разлога показивали су само симболично, готово никакво, занимање за крајишку културу, па тако и за ову манифестацију. Нисмо присутни у пројектима те институције нисмо присутни у медијима, а уопште нас нема на државној телевизији. У Србији, нажалост, не постоје државне институције које би се бринуле о крајишкој култури и културном наслијеђу, тако да је у пракси крајишка култура препуштена појединцима, групама и удружењима.

Такво понашање државе према крајишкој култури како наводи Жунић довело је до тога да се културна баштина краде и присваја, као што је то случај у Хрватској са Сињском алком, ојкачом…

Милан Жунић се захвалио општини Земун и Милану Милосављевићу помоћнику предсједника општине и Игору Вукчевићу савјетнику предсједника општине.

– Захваљујем се и канцеларији Републике Српске у Београду и господину Млађану Цицовићу, који редовно све ове протекле године, у својим могућностима, помажу ову манифестацију и данас је са нама представник ове институције господин Борислав Максимовић.

Ненад Абрамовић је поручио да циљ ове манифестације јесте његовање културе сјећања и преношење традиције млађим генерацијама.

– Трудимо се да не забораве своје поријекло, своје претке, јер ако не знаш одакле си никада нећеш знати ко си.

Манифестација се састојала из неколико дијелова. Прво су посјетиоци могли да уживају у културно-умјетничком програму на којем су наступали Завичајно удружење „Славонија у срцу“, Удружење Славонаца Београд, КУД Банија Шабац, Ћиро Личка Калдрма – Дрвар, гуслар Ранко Бабић, неколико својих пјесама прочитала је Милена Богатић Жарковић, народни пјесник Миомир Пејчиновић, млади гуслар Стојан Јанковић, Вида Зец, Богданка Бајић и Фочаци из Војке.

Централи дио манифестације је свакако била косидба коју је отворио Баја Мали Книнџа. Учествовало је 15 косаца, а најбољи је био Недељко Керлец из Руменке код Новог Сада. Mежу косцима је била и једна дама Цвијета Цеца Кнежевић, док је најмлађи косац био четрнаестогодишњи Матија Граовац.

Постхумно плакета Николи Симићу Циги уручена је Жики Јовановићу који ће преузети вођење Борачке организације Црвене беретке. Такође, постхумно је додијељена плакета Бори Дрљачи.

Учесници су присуствовали парастосу и положили вијенце на споменик палим у одбрани Крајине и Републике Српске у порти цркве.

Драгана Бокун

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар