promocija knjige todorovic 1

Одржана промоција књиге „Хроника Вребца, Завођа и Павловца“ аутора Савице Тодорића

У препуној сали Домa ратних и мирнодопских војних инвалида у Београду одржана је у суботу 20. фебруара 2016. године промоција књиге  „Хроника Вребца, Завођа и Павловца“ аутора Савице Тодорића који је у међувремену преминуо.  О књизи су говорили др. Мирољуб Васић, члан Предсједништва СУБНОР-а Србије; Милан Сурла, главни и одговорни уредник, члан ГО СУБНОР-а Србије и ратни друг Савице Тодорића, проф. др. Ђорђе Станић, генерал у пензији и рецензент и Андрија Рашета, генерал у пензији и предсједник Удружења бораца и потомака 6. личке дивизије „Никола Тесла“ и 35. личке дивизије. На промоцији су још говорили Милица Тодорић, кћерка аутора књиге и Драган Јованић, син команданта 6. личке дивизије „Никола Тесла“ Ђоке Јованића.  Водитељ је била Мира Грубић.   Промицији је присуствао, између осталих, народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

У преговору  Савица Тодорић је истакао да је књига настала са намјером да се прикупи што више поузданих чињеница о три, не много велика села. Међутим, домашај књиге је много шири и то се да лако  уочити чим се погледа њен садржај. Због тога, књига је у извјесном смилсу и сажета историја Лике, мали зборник свега онога што се среће надомак вребачке Градине, али је својствено и читавом крају, што припада свим Личанима, без обзира на то гдје се они налазе. А зна се, да су сеобама својевремено стигли до Лике, сеобама су се многи од ње физички растајали, непрестано је носећи у срцима и преносећи ту љубав на потомке, који се се рађали, далеко од постојбине прадједова. Међу припадницима млађих генерација доста је и оних који никада нису били у Лици, или су у њу само успутно свраћали. Свима њима ће ова књига бити драгоцјено штиво које омогућава да стекну потпунију слику о Лици, околностима у којима су живјели њихови преци, да упознају обичаје,  личности, догађаје из прошлих времена, истине, митове и легенде.

Књига садржи 532 стране и подијељена је на Предговор, 20  Поглавља, Рецензију текста, Ријечник старих ријечи, израза и појмова и Литература и извори.  Називи Поглавља су: Вребац, Завође и Павловац – основна обиљежја, Социо-историјске карактеристике, Општа обиљежја становништва Вребца, Завођа и Павловца, Привредне гране и занимања становника, Саобраћај и везе, Школство и образовање, Етнологија и исхрана у прошлости, Народни обичаји и усмене народне умотворине, Народна вјеровања – празновјерице, Спортска надметања и друштвене игре,  Пјесме, кола и музички инструменти, Црква и Вребцу, Културно-просвјетни дом, Здравствено стање и народна медицина, Народноослободилачки рат 1941.-1945. године, Колонизација послије Другог свјетског рата у Славонију и Војводину, Послије ратна обнова и изградња, Миграциона кретања послије Другог свјетског рата, Грађански рат у Хрватској и Лили 1991.-1995. године  и Занимљивости из прошлости Лике, приче и сатира.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2344″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1456608122572″]
Нема коментара

Напишите коментар