roman-anusica-1

Одржана промоција романа Гласови са Границе/Српска крајишка тетралогија I Анђелка Анушића

У сриједу 26. октобра на сајму књига у Београду одржана је промоција романа Гласови са Границе/Српска крајишка тетралогија I аутора Анђелка Анушића. Међу пристуним посјетиоцима на промоцији је био, између осталих, народни посланик Миодраг Линта. У питању је књига о крајишким Србима од краја XVII до Олује. Кроз родословно стабло Прибана Сужњевића (једанаестогодишњег дјечака из августовске Олује 1995) основна прича овог романа, са низом њених притока, сеже до осмог кољена малог Прибана, до његовог курђепе Симана (Крнете) Сужњевића, и прати то кољено све до пада РСК.

Управо са ове тачке, из дубинске перспективе краја седамнестог стољећа, кроз сметове ратова и изгибија нашега народа, романескни приповиједач са низом својих помоћника освијетљава егзистенцијални комплекс и прилике десетина и стотина ликова из војног, културног, црквеног и свакодневног тегобног живота Војних Граничара који су својим главама бранили и штитили (од успоставе Војне Крајине 1530. до њеног укидања 1881. године) католичко-хришћанску/кршћанску Европу од продора Османлија који су зловладали (осим у Србији) и на простору данашње двоентитеске БиХ-е.

Док су славни и храбри преци данашњих крајишних Срба (за које је тада знала цијела Европа, за Хрвате тек понеко!) крварили по јевропским ратиштима за ономашњу Европу – ова незахвална штићеница дотле је економски и технолошки јачала и бременила се у туђим ратним трудовима… А у крајишким (и не само крајишким) домовима (што је тема Анушићевог романа) истом је шкиљаву свијетлост лучи парао потмули јецај оних који су вијековима трпјели граничли судбину, с обје стране водене границе – од Крке, Косовчице и Чиголе у Далмацији, преко Коране, Мрежнице, Купе, Глине, Чемернице, Бојне и Стабанџе у Лици, на Банији, Кордуну и Сувој међи, до Уне, Врбаса, Дрине, Босне и Неретве, Саве и Дунава. И од мора преко Петрове горе, до Билогоре и Жумберачког горја. Али, и од Петроварадина, преко Славоније, Семберије и Посавине, до (српске) босанске крајине, и од поља Лијељанскога и Гламочкога, до поља Сарајевског и Гатачкога.

Да нису Војни Граничари готово четири вијека својим животима заклањали данашњу западну Европу од оних чији потомци данас себе називају џихад-ратницима, тзв. Исламском државом – питање је ко би у наше вријеме настањивао просторе Словеније, и поготово најмлађе чланице Европске уније, одакле Србима не престају да стижу трнове лекције, лекције-шибаче. Као што је и питање како би данас изгледале прилике у цијелој Европи, и посебно на подручју (остатка) западног Балкана. Зато би ови говорници са диригованим (само)заборавом и повишеном тонском љествицом у својим иступима, требало да се (само)опомену и подсјете неумитних и непобитних историјских чињеница које се не могу избрисати нити порећи.

У роману Гласови са Границе (награђеним ове године првом наградом на конкурсу „Златна сова“ Завода за уџбенике из Источног Новог Сарајева) писац Анушић је детаљно литераризовао и простор славне Суве међе, кроз вријеме и историју, (српска села у залеђу Велике Кладуше, које је потпуно избрисао потоњи рат). Тај невелики дио крајишке границе потресао је из њеног дипломатског лежишта Европу у вријеме српског устанка у БиХ-и 1876. године, чије је устанике на Сувој међи (зимовник на легендарној планини Ћорковачи) дошао да помогне Петар Мркоњић, потоњи легендарни, у народу зван Перо, краљ Петар….

Роман А. Анушића Гласови са Границе/Српска крајишка тетралогија I може се купити у књижарама Завода за уџбенике у Републици Српској, од Градишке, Приједора, преко Бањалуке, до И. Сарајева, Бијељине и Требиња, и у свим већим општинама. До краја ове, и наредне године моћи ће се набавити и на продајним мјестима Завода за уџбенике Републике Србије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4315″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1478030549686″]
Нема коментара

Напишите коментар