vece-medljanaca-1

Одржано вече Медљанаца у Новом Саду

У ресторану Милказа у Новом Саду одржано је у суботу 29. oктобра 2016. године традиционално вече Медљанаца тј. Срба који су родом и поријеклом из села Медна, општина Мркоњић Град.  Организатор дружења било је Удружење „Димитор“ које је основано 2003. године с циљем његовања културе, традиције и обичаја родног краја. Присутнима су се обратили предсједник Удружења Медљанаца „Димитор“ из Новог Сада Славко Пекез, руководилац Радне јединице „Електродистрибуција“ из Мркоњић Града Крстан Томић, Медљанкa Петрa Топић рођенa Тегелтија, на основу чије визије су пронађене мошти тројице монаха, старе око 350 година, свештеник Предраг Азап и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта. Водитељ програма био је Пајо Лисица.

Медна је насељено мјесто у општини Мркоњић Град, Република Српска. Према попису становништва из 1991. године у насељу је живјело 791 становника, од чега 786 српске националности, а сада живи свега око 150 лица старије животне доби. Meдна се налази на надморској висини од 790 метара, подно планине Димитор и у долини ријека Медљанке и Сане. О поријеклу имена „Медна“ постоји више теорија. Једна каже да је село добило име по меду. Други извори тврде да су Турци назвали ово мјесто „Медина“ по арапској ријечи за утврђено насеље, јер се недалеко од села налази средњовјековна тврђава Призренац. Процјењује се да на подручју АП Војводина живи око 3.000 Медљанаца који у великом броју сваке године долазе у своје село на Малу Госпојину када се одржава Сабор Медљанаца. Удружење „Димитор“ заједно са својим подружницама на подручју АП Војводина сваког јуна организује спортске игре у различитим мјестима гдје живе Медљанци у значајнијем броју.

У селу Медна 2006. године догодило се несвакидашње откриће. На локалитету Црквиште, у засеоку Лекићи, два километра од цркве Рођења пресвете Богородице пронађене су мошти тројице монаха, старе око 350 година. Несвакидашње је и то да су мошти пронађене на основу визије коју је имала једна жена из Медне Петра Топић. Наиме, Сeрафим, Aвaкум и Мардарије имена су тројице пострадалих монаха, које Српска православна црква сматра првомученицима. Да су ту закопани пострадали монаси од давно заборављеног предања, знала је само Петра Топић, рођена Тегелтија, из Медне. Њој су се као дјевојчици тројица монаха указивала. У први мах није знала кога је видјела, па их је свештеницима описивала као попове у црним мантијама. О свом указивању обавијестила је надлежног владику, показавши му мјесто гдје су сахрањени, јер су, како каже, од ње то тражили убијени монаси, како би њихове кости биле пронађене и ископане. Како су страдали и одакле су монаси дошли треба да се утврди, али по некој легенди и предању, које је Петра имала, они су дошли из Херцеговине из манастира Светог Петра и Павла. Они су се у Медној задржали у манастиру, а послије су убијени. На дан појављивања Светих преподобномученика медљанских Серафима, Авакума и Мардарија, 11. октобра 2013. године, поред храма њима посвећеног на Црквишту, у Медној je служена Божанска Литургија и освeштани темељи будућег манастирског конака. Нови велелепни конак изникао је за годину дана a изградња је још увијек у току.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4350″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1478281115004″]
Нема коментара

Напишите коментар