АКТУЕЛНО:

Одржана седма Изборна скупштина Удружења Невесињаца у Београду

У сриједу, 24. маја 2023. године, Удружење Невесињаца у Београду одржало је Изборну скупштину, седму по реду од како је формирано 2009. године. Скупштином је предсједавао Светко Ковач, досадашњи предсједник.

На почетку засједања одата је пошта члановима Удружења који су преминули у периоду од претходне Скупштине, као и трагично пострадалим у недавним масовним злочинима у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и у селима у околини Младеновца.

У оквиру предвиђених тачака Дневног реда, најприје се приступило измјени Статута Удружења у тачки која регулише број чланова Извршног одбора. Досадашњи Извршни одбор бројао је девет чланова, што је представљало проблем у погледу могућности обезбјеђивања кворума приликом доношења одлука. Наиме, због радног ангажовања и других обавеза више чланова Одбора, у претходном периоду ријетко када је била ситуација да се на састанку окупи комплетан Извршни одбор. Због тога је одлучено да у наредном периоду тај орган броји пет чланова што ће, вјерује се, допринијети његовој већој оперативности и ефикасности.

Потом су поднесени извјештаји о раду органа Удружења.

Чланарина као однос појединца према Удружењу и према завичају

У име Скупштине извјештај је поднио предсједник Светко Ковач. Говорећи о методима рада, Ковач је рекао да је Удружење своје дјеловање прилагођавало објективним околностима, у највећој мјери диктираним пандемијом вируса корона. Нагласио је да постоје и субјективни разлози због којих се може казати да нисмо у потпуности испунили сопствена очекивања, што се у првом реду односи на број чланова који се одазивају састанцима Удружења. У неиспуњена очекивања убројао је и одзив по питању плаћања чланарине.

„Чланарина не треба да буде схваћена као извор финансирања без кога Удружење не може да функционише, него више као однос према Удружењу и према нашем завичају“, рекао је Ковач.

Говорећи о постављеним циљевима, Ковач је рекао да су, и поред евидентних слабости, они у највећој мјери остварени.

Успјешна сарадња са Градском општином Вождовац

Извјештај о раду Извршног одбора поднио је досадашњи предсједник Зоран Јањић. Он је рекао да је тежиште у раду било на реализацији основних планских задатака, а то су: организовање Невесињског сијела, награђивање најбољих ученика Основне школе из Невесиња и његовање културе сјећања кроз обиљежавање значајних историјских догађаја и служење помена борцима погинулим за слободу.

„Поред тога, имали смо и неколико ванредних задатака од којих истичем организовање комеморације поводом упокојења пуковника Новице Гушића и испраћаја његових посмртних остатака у Невесиње“, рекао је Јањић и као вриједно помена истакао израду персонализоване поштанске марке поводом 30. годишњице Митровданске битке, која је урађена у сарадњи и уз финансирање од стране Дејана Стошића, пријатеља Удружења из Смедерева.

Он је у извјештају говорио и о финансијском стању Удружења, плаћању чланарине, пријатељима који новчаним и другим донацијама помажу наш рад, сарадњи са другим завичајним удружењима и начину пласирања информација о раду Удружења.

Као посебно позитивну и важну околност истакао је оживљавање сарадње са градском општином Вождовац, што се потврдило доласком предсједнице Општине Иване Томић Илић са сарадницима на претходно Невесињско сијело. Удружење је учествовало на конкурсу Општине Вождовац за финансирање пројеката у области културе у 2023. години и добило значајна новчана средства.

Домаћинско пословање Удружења

Извјештај о раду Надзорног одбора поднио је предсједник Вукашин Драговић који је исказао позитивно мишљење о извјештајима предсједника Скупштине и Извршног одбора. Суштина његовог извјештаја је да је Удружење домаћински располагало финансијским средствима и да због таквог односа имамо позитивно стање на рачуну.

Сви извјештаји су једногласно прихваћени од стране присутних чланова Скупштине.

Нови-стари састав органа Удружења

Након усвајања извјештаја о раду приступило се избору чланова органа Удружења у наредном мандату које је предложила раније формирана комисија. С обзиром на то да су у припреми Скупштине обављене потребне консултације, предлог комисије је једногласно прихваћен те ће органи Удружења у наредном периоду функционисати у сљедећем саставу:

Скупштина:
Светко Ковач, предсједник; Трифко Брењо, потпредсједник.

Извршни одбор:
Зоран Јањић, предсједник; Зоран Пејановић, потпредсједник, Наташа Глигорић, секретар; Ђорђо Буха и Горан Стајић, чланови.

Надзорни одбор:
Митар Ђерић Лаки, предсједник; Љубомир Бабић, потпредсједник и Ђорђо Нинчић, члан.

По завршеном гласању, предсједник Скупштине и предсједник Извршног одбора предложили су план рада за наредни период. Поред до сада дефинисаних редовних задатака, Удружење ће дати свој допринос обиљежавању догађаја који се односе на манифестације поводом 150 година од устанка Невесињска пушка. Осим тога у обавезу је стављено веће ангажовање на изналажењу метода за значајније укључивање младих у рад Удружења.

Текст: Зоран Јањић

Фотографије: Горан Стајић

Нема коментара

Напишите коментар