Oдржана сједница Главног одбора Удружења крајишких општина у Федерацији БиХ

Гласајмо да опстане Република Српска и српска Босанска Крајина


Предстојећи избори у БиХ судбински су за опстанак Републике Српске и српског народа у Федерацији БиХ (ФБиХ) јер се крај свих досадашњих појавио нови, мигрантски проблем, па због тога треба учинити све како би нас у октобру што више гласало, закључак је са састанка који је са гостом из Српске Драгомиром Јовичићем организовао Главни одбор Удружења крајишких општина у ФБиХ у петак 20. јула у Београду. Јовичић је предсједник Изборног штаба Демократског народног савеза (ДНС) и потпредсједник те странке. Уз Јовичића састанку је као гост присуствовао и некадашњи функционер у БиХ Бране Миљуш. Закључено је, такође, да се успостави пуна сарадња са Савезом српских завичајних удружења „Завичај“ са сједиштем у Бањалуци коју води Бране Пећанац, односно са члановима те асоцијације Милом Атлагићем и Вељом Кунићем.

-Сви у БиХ боре се искључиво за свој национални интерес, морамо то и ми, нагласио је Миљуш.

Јовичић примећује да су Срби најчешће „сами себи проблем“.

-Мигрантска криза може врло негативно да се одрази на српске просторе и питање је да ли ће ово мало Срба моћи да опстане тамо. Морамо очувати минимум националних интереса, мој интерес је да Република Српска опстане, али неће опстати ако се не будемо борили и у другом ентитету, Федерацији БиХ. На примјер, сад имамо једног посланика у Ливањском кантону и потпуно је небитно из које је он партије. Важно је да сви Срби, сви заједно на томе радимо, а не можемо штитити српски интерес ако не буде довољан број гласова. А јако је важно јер је политичка ситуација врло сложена , рекао је Јовичић који је својевремено био министар МУП-а у Влади Републике Српске. Он је незадовољан бројем пријављених за гласање у Федерацији БиХ. За оне који се нису успјели регистровати за гласање путем поште уз помоћ Комесаријата за избјеглице Републике Србије биће организовани одласци аутобусима и гласање у Амбасади БиХ у Београду.

Он је навео примјер који илуструје шта значи када се недовољно брине о националном интересу. Тада најчешће пролазе ствари које нису по Дејтонском споразуму.

– Знате шта је СИПА и које проблеме прави српском народу. Нас убија незнање. СИПА није смјела бити регистрована као полицијска агенција, рекао је Јовичић и додао:

– ДНС нема проблем да комуницира ни са једном политичком партијом. ДНС у ФБИХ води Марко Нацић, а ја сам спреман да дођем у Београд, у Србију гдје треба и кад год треба.

Предсједник Удружења крајишких општина у Фeдерацији БиХ Драган Дивјак је рекао да је то удружење озбиљно ангажовано ради што ширег одзива на гласање.

-Састанци око тога како гласати и ко има то право су одржани, један у скупштини Србије са предсједником Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрагом Линтом и други у Представништву Српске у Београду.

Он је истакао да Удружење крајишких општина и „Завичај“ имају исте циљеве и исте задатке и предложио да се на слиједећу скупштину „Завичаја“ у Бањалуци делегирају два члана.

Обрад Вукобрат је упозорио да је штета што нема јединствене листе „са којом би могли много шта урадити“.

-Има нас три пута више са ове стране Дрине него тамо и када би сви гласали остварили би све оно што желимо, рекао је Вукобрат.

Он сматра да многи млади чији су родитељи поријеклом из Крајине „не знају за љепоте Мартинброда, Грмеча, за пећину Леденицу, Шатор, не знају шта је био Дрвар у историји, не знају за кућу Гаврила Принципа“.

– Нажалост то нико није објединио и не зна се за то богатство. Уз гласање требало би омогућити и туристички обилазак завичаја Они би радо да дођу. Фантастичне ствари би се могле урадити, али се на томе не ради, рекао је Вукобрат.

Генерал у пензији Мићо Грубор је питао „ко је творац тога да српска босанска Крајина нестане“,а пуковник у пензији Драго Самарџија је указао на примјер Сребренице гдје је захваљујући јединству Србин на челу општине смјенио Бошњака.

Д. Башовић

Нема коментара

Напишите коментар