фолклора у Слатини

Oдржана смотра фолклора у Слатини

Шест српских културно умјетничких друштава са преко стотињак чланица и чланова од дјеце по пет-шест година до најстаријих од осамдесетак година, продефилисало је у суботу 20. октобра на плесном подијуму кино дворане у Слатини. Организатор Друге смотре фолклора био је пододбор СКД „Просвјета“ из Слатине. Слатинска секција је најмлађа секције Просвјете, али већ за нешто више од годину дана биљеже запажене резултате. Како је у уводу смотре рекла предсједница Љубинка Павловић иза себе имају десетак домаћих наступа као и неколико међународних при чему је посебно поносна на учешће на „Крушедолском звону“ – традиционалном крајишком народно-црквеном збору на Фрушкој Гори. Средином новембра Слатинчане очекује наступ у Бјеловару међународног карактера на којем ће представљати српску националну мањину у Хрватској. Проблем им је чланство јер јеу Слатини Срба ионако мало и не показују интерес за пјесму, плес и ову врсту чувања националног идентитета. Посебно је тешко ангажовати мушкарце и то млађе животне доби који би наставили традицију својих предака, каже за „Српско коло“ Љубинка Павловић.

На суботњој смотри предствила су се, осим домаћина, још два Просвјетина пододбора и то из Малог Градца крај Глине и Гарешнице, те српска културно умјетничка друштва „Зора“ из Силаша код Осијека, „Ђоко Патковић“ из Боботе поред Вуковара и „Бранко Радичевић“ из Даља.

Манифестацији су присуствовали замјеници жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић (СДСС) и Маријо Клемен (ХДЗ), те помоћник министра пољопривреде у Влади РХ Миленко Живковић (СДСС).

Боро РКМАН

Нема коментара

Напишите коментар