Одржана традиционална десета Ђедова косидба у Вргинмосту

У Вргинмосту 14.7.2019. одржана је 10. Ђедова косидба.

Ђедова косидба је културно – повијесна, туристичка манифестација, која његује и валоризира обичаје и традицију Кордуна те начин живота ондашњих људи. Оно што косидбу чини посебном је враћање у прошла времена, када су дједови ишли на кошњу, а баке им припремале “жганце са скорупом” и износиле им ручак у поље, а све уз пјесму и весело дружење.

Прва манифестација је одржана 2010. године, у организацији Општине Гвозд и СКД Просвјета, а сарадња и организација се сваке године успјешно настављају.

Главни и одговорни косидбаша био је Ђуро Шапић чији је задатак био организовање косаца, организовање самог такмичења и подјела награда.

На десетој јубиларној Ђедовој косидби пријавило се 15 косаца који су се такмичили као појединци и три екипе, које се екипно такмиче.

Међу такмичарима се нашла и једна госпођа из Моравице (Горски котар) Невенка Мраковић, предсједница Удруге жена Моравице која од малих ногу воли да коси.

Послуживали су се жличари колачи, ракија, чула се кордунашка пјесма.

Присутан је био и Милан Врга, начелник Општине Гвозд

– На Ђедовој косидби се чува традиција и вриједност Кордуна. Драго ми је што смо се окупили у великом броју и што је дошло много младих који ће надам се сачувати ову традицију.

 

Цвијић Милан је освојио прву награду као најбољи косац, друга награда је отишла Шипка Драгану, док је трећа награда је припала косцу Милану Тепавцу.

Најстарији косац је Перо Ивковић, који се по ријечима организатора редовно пријављује на сваку косидбу, Бркљач Бранко је најквалитетније покосио, а награду је добила и Невенка Мраковић као једина жена која је косила на Ђедовој косидби.

Косци Стојан Латиновић, Милан Сузић Кубура, Павао Станојчић, Раде Коројац, Никола Лукач и Миладин Цвијић су добили признања за учешће.

Након додјеле диплома, био је културно-умјетнички програм у организацији СКД Просвјета пододбор Вргинмост, а под покровитељством Савјета за националне мањине Републике Хрватске и Општине Вргинмост.

Сала је била пуна, па је доста људи остало напољу, сви са жељом да уживају у пјесми и игри многобројних културно-умјетничких друштава.

 

Присутни су били и предсједник Завичајног клуба Кордунаша из Београда Петар Шаула и предсједник Коаалиције удружења избјеглица Миле Шапић.

Сенка Цревар, предсједница СКД Просвјета пододбор Вргинмост се обратила присутним гостима.

– Ми као друштво имамо велику подршку институција, али увијек има и добрих људи  који нас подржавају и помажу наш СКД – навела је Сенка и уручила захвалницу Петру Шаули.

Петар Шаула је поздравио све у име Кордунаша из дијаспоре.

– Морамо да настојимо да ова традиционална манифестација културе, обичаја и традиције народа Кордуна буде настављена – рекао је Шаула и додао да имају подршку свих Кордунаша из дијаспоре и предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодрага Линте.

Захвалницу је добио и Миле Шапић за свесрдну помоћ СКД Просвјета пододбор Вргинмсот, који је помогао по ријечима Сенке Цревар „баш кад је горило“.

Наступали су СКД Просвјета пододбор Вргинмост са Играма са Кордуна, мушка и женска пјевачка група СКД Вретено, Звуци Баније из Јабуковца, ојкачка група Уна Костајница, СКД Просвјета поодбор Мали Градац, Игре из Лесковца, женска пјевачка група СКД Просвјета пододбор Вишково, мушка пјевачка група СКД Просвјета пододбор Загреб, Бањски соколови, Удруга Жене Моравице, АКУД Мира Лукач из Дрвара, СКД Просвјета пододбор Костајница Игре са Баније.

Медијски покровитељи Радио Бановина и Радио Велкатон.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Јадранка Радатовић

Нема коментара

Напишите коментар