F0

Одржанa традиционална етнолошко-забавна манифестација „Православни извори“ у Житишту

У организацији Завичајног удружења за његовање културе и традиције крајишких Срба „Подгрмеч“ у суботу 5. децембра 2015. године одржана је у Великој сали зграде општине Житиште, по девети пут, традиционална етнолошко-забавна манифестација „Православни извори“. Циљ манифестације јесте да се допринесе очувању старих обичаја, ношњи и говора.  Присутним учесницима и гледаоцима обратили су се помоћница предсједника општине Житиште Јелена Травар Миљевић и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта који је поручио да сви имамо обавезу да барем једном годишње одлазимо у своја села и мјеста одакле смо родом или поријеклом и да помогнемо обнову цркава и опстанак српских повратника у Хрватској и Федерацији БиХ. Линта је на крају свог обраћања поргласио манифестацију отвореном.

На манифестацији су наступили чланови КУД-а „Цветко Грбић“ из Штрпца са Косова и Метохије; чланови КУД-а „Сана“ из Оштре Луке из Републике Српске, изворна група „Кордун“ КУД-а „Соко“ из Инђије, група „Кћери Крајине“ из удружења „Крајина“ из Врбаса, пјевачка група удружења „Традиција-Грмеч“ из Старе Пазове, пјевачка група „Тамишки Крајишници“ из Сечња,  пјевачка група „Јарачки бећар“ из Бачког Јарка (општина Темерин) и домаћини чланови удружења „Подгрмеч“. Скупу је присуствовао, између осталих, предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић. Све похвале за одлично организовану манифестацију желимо да упутимо удружењу „Подгрмеч“ на челу са неуморним и агилним Душком Кочалком.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_galleria thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“648″ thumb_margin_left=“1″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“1″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“yoxview“ sc_id=“sc1449415404249″]

Нема коментара

Напишите коментар