Одржана традиционална кордунашка 9. Кобасицијада

У печењари Врело 27. марта одржана је 9. Кобасицијада са преко 20 учесника у организацији Завичајног клуба Кордунаша. Жири је био у саставу Душан Деветак поријеклом са Баније, Илија Блешић поријеклом из Далмације и Кордунаш Драган Томашевић. Поред прве три награде жирија, и присутни гости су дегустирали кобасице и гласали за прве три најукусније.

Прва Кобасицијада је одржана 2011. године код предсједника Завичајног клуба Кордунаша Слободана Шараца. Кобасицијаде је и наредних година он организовао, с тим да се двије године није одржала с обзиром на проглашење епидемије корона вируса. Ово је девета кобасицијада по реду, али посебна по томе што је ове године организује Завичајни клуб Кордунаша. У организационом одбору су управо Слободан Шарац, као зачетник ове манифестације, Душко Дејановић, Миле Новаковић и Данијел Клипа.

Доктор ветеринарске медицине Драган Томашевић за Српско коло је рекао да је први пут на Кобасицијади те му је указана част да буде члан жирија.

– Оно што смо оцјењивали је било органолептички – погледом, мирисом и укусом, као и конзистенцијом. Индивидуални укус који нама лично одговара нисмо оцјењивали. Трудили смо се да будемо непристрасни. Надам се да ће се ова манифестација и даље традиционално организивоти јер прије свега циљ је дружење и на крају сви су побједници – рекао је Томашевић.

Жири је прије проглашења побједника коментарисао да је било изузетно тешко оцијенити најбоље јер су све кобасице биле добре.

– Сви људи који су донијели кобасице су већ професионалци у том послу, било нам је изузетно тешко. Укуси су слични, поднебља са којих долазе произвођачи су такође географски слични, тако да није било неких великих варијација – рекао је Томашевић и нагласио да се нада да ће све више младих бити укључено у овакве манифестације.

Код кобасица се оцијењивао мирис, укус и изглед. Најбољи по сва три критеријума био је Ђуро Шкаљац, његов узорак је био под редним бројем 9, а освојио је 8 бодова од максималних 10.

– Нисам очекивао да ћу освојити прво мјесто, али јесам да ћу бити међу прва три. Од момента када смо почели ову кобасицијаду, па до данас сви су усавршили производњу. Откако се такмичим контактирао сам многе произвођаче и покупио рецепт од више њих.

Шкаљац наглаша да квалитетне кобасице нема без квалитетног меса, да свиња има одређену тежину и да се не мијеша дивљач.

– У мојој кобасици је чисто месо са малим постотком сланине и осталих адитива, дао сам приоритет месу од бута и плећке.

Друго мјесто, и са само једним бодом мање (7) освојио је произвођач Миле Улемек. Његова кобасица је била под редним бројем 28 и како сам каже није очекивао друго мјесто.

– Производњом кобасице се бавим преко 10 година, али прозводим за кућне употребе. Немам неки тајни рецепт, битно да је квалитетно месо, а све остало радим по осјећају – рекао је Улемек који сваки године долази на Кобасицијаду.

Треће мјесто по оцјени жирија освојио је узорак број 7 са 6 освојених бодова чији је произвођач Слободан Шарац који је и зачетник ове манифестације.

– Има много добрих кобасица, а када смо почели било је много лошијих кобасица, па су се такмичари сваке године усавршавали. Иако је код нас на Кордуну дугогодишња традиција прављења кобасица, ми смо превазишли наше старе.

Шарац је такође навео месо као најбитнији фактор да би кобасица била добра.

– Кобасица се прави од меса, а не од отпада. Некада су стари људи правили кобасице, да се не би бацало месо, а сада се кобасица прави од квалитетног меса.

По оцјени публике најбољи су били: Слободан Шарац треће мјесто, друго мјесто Синиша Бунчић чији је редни број кобасице 11, и прво мјесто и најбољи произвођач по оцјени публике је Дејан Ћaласан под редним бројем 6.

У име организационог одбора за Српско коло говорио је Душко Дејановић и нагласио да је ово прва кобасицијада у организацији Завичајног клуба Кордунаша.

– Након двије године паузе у организацији Кобасицијаде, сједећи један дан баш овдје на ручку Слободан Шарац и ја смо одлучили да ове године организујемо кобасицијаду. И ова девета кобасицијада, а прва у организацији ЗКК је организована по моделу претходних 8.

Мотив за овако добар одзив Дејановић види у чињеници да су се током короне људи много мање окупљали на завичајним дружењима.

– Надамо се да ћемо у скорије вријеме да одржимо и чувено Кордуначко вече, немамо још тачан датум, али бих овом приликом поручио свима који су купили карте 2020. да оне важе и дан данас и моћи ће их искористити када се буде организовало Кордунашко вече.

Учествовали су још: Раде Тркуља, Огњен Кулина, Милан Павловић, Драган Бјеливук, Лука Јарчов, Небојша Харамбашић, Слободан Булић, Дејан Баљак, Никола Кекуш, Дарко Вукић, Душан и Димитрије Кушић, Жељко Зеленовић, Немања Преочанин, Бранко Зорић, Драган Харамбашић,

Захвалнице су добили још и Марко Скорић, Душан Дегенек, Српско коло, RTV Niagara, печењара Врело…

Текст и фото: Драгана Бокун

Фото: Миле Новаковић

 

Нема коментара

Напишите коментар