Сремчица

Одржана трибина за избјеглa и прогнана лица у Мјесној заједници Сремчица

У просторијама Мјесне заједнице Сремчица (oпштина Чукарица) одржана је 24. децембра 2016. године трибина на тему рјешавања проблема избјеглих и проганих лица у локалној заједници. Било је присутно око 60 избјеглих и прогнаних лица а говорили су народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, изасланик предсједника Градске општине Чукарица Срђана Коларића и члан општинског вијећа Раде Трифуновић, предсједник удружења „Егзодус деведесетих“ Вукашин Тишма, које је било и организатор трибине и иницијатор оснивања Привредног развојног центра Горан Павловић са којим је удружење започело сарадњу на плану рјешавања проблема анезапослености. Присутнима се обратио и Невен Зораја, координатор пројекта о самозапошљавању који је, између осталог, изнио поразан податак да је чак 63 посто избјегличке популације незапослено.

трибина за избјеглa и прогнана лица

Вукашин Тишма је поднио извјештај о реализацији пројекта везано за незапосленост избјегличке популације и едукацију истих о самозапошњавању и начинима рјешавања једног од највећих проблема са којим се суочава наша држава. Тишма је покренуо и иницијативу да се оснује каса узајамне помоћи при Удружењу. То практично значи би сви чланови Удружења и остали заинтересовани грађани путем чланарине, прилога и на друге начине скупили одређена новчана средства која би се у виду позајмице без камата давала свим оним лицима за рјешавање њихових новонасталих проблема. Обавеза сваког ко добије позајмницу била би да наведена средства у одређеном временском периоду врати у касу узајамне помоћи да би се користила за помоћ другим лицима.

Народни посланик Миодраг Линта говорио је о бројним проблемима избјелгих и прогнаних лица у мјестима одакле су протјерани, као и у процесу интеграције. Присутни су коментарисали и постављали питања везано за проблеме око ратног и радног стажа, уништене и отете имовине, срамне нагодбе коју су група Срба из САД уз активну подршку Саве Штрпца склопили пред Федералним судом у Чикагу, споре реализације Регионалног стамбеног програма који се односи на изградњу станова, додјелу пакета грађевинксог материјала, куповину сеоских имања и додјлу монтажних кућа. Он је упознao присутне o акцији евидентирања уништене, оштећене или отете имовине која се налази у Хрватској, Босни и Хецреговини и Словенији.

трибина за избјеглa и прогнана лица

Такође, Линта је посебно нагласио да је коначно дошло вријеме да Србија донесе нови закон о ветеранима којим би се свим припадницима војске и полиције бивше РСК признао ратни стаж у двоструком трајању од 1991. до 1995. године и задржала досад стечена права инвалида и породица палих бораца. Свим оним инвалидима и породицама палих бораца који досад нису остварили своја права нови закон треба да им то омогући.

Изасланик предсједнника Градске општине Чукарица и члан општинског вијећа Раде Трифуновић је поздравио све присутне у име господина Срђана Коларића и јасно нагласио да код актуелне општинске власти постоји искрена жеља да се максимално помогне интеграција избјеглих и прогнаних лица у локалну средину. На подручју општине Чукарица живи око 20.000 избјеглих и прогнаних лица.

Након завршетка званичног дијела трибине пристуни су наставили да се друже уз скромну трпезу коју су припремили чланови Удружења и уз музички оркестар Славонаца који су изводили познате пјесме из родног краја.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5014″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1483454325435″]
Нема коментара

Напишите коментар