АКТУЕЛНО:

Одржане редовна и свечана сједница Скупштине Удружења бораца, потомака и поштовалаца 6. Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. Личке ударне дивизије

ПО АКТИВНОСТИМА 6. ЛИЧКА ПРОЛЕТЕРСКА ИСПРЕД СВИХ

 

У радном дијелу сједнице, предсједник Удружења Вељко Жигић поднио је извјештај о активностима у протеклој години, као и план и програм рада за текућу годину. Мирјана Лалић, чланица Надзорног одбора, детаљно је образложила финансијски извјештај који су чланови Скупштине једногласно усвојили. Удружење је усвојило и приједлог Управног одбора да постане колективни члан СУБНОР-а Србије и изабрало чланове за Скупштину и Главни одбор СУБНОР-а Београда. На крају радне сједнице примљена су три нова члана Удружења, а МПГ ЗУГ „Ћиро“ отпјевала је неколико завичајних и борбених пјесама. У свечаном дијелу Скупштине Вељко Жигић поднио је реферат о формирању 35. Личке НОУ дивизије

 

На почетку рада овог скупа, присутне чланове и госте, поздравио је предсједник Удружења Вељко Жигић, након чега је интонирана државна химна и минутом ћутања одата почаст свим погинулим и умрлим борцима НОР-а, а  посебно борцима 6. и 35. Личке дивизије, као погинулим и умрлим борцима ратова 1990/99. године.

Затим је предсједавање Скупштином преузела Марија Обрадовић по утврђеном и усвојеном дневном реду.

 

ВЕЉКО ЖИГИЋ: УРАДИЛИ СМО ВИШЕ ОД ОЧЕКИВАНОГ

Говорећи о резултатима постигнутим у претходној години Жигић је истакао да се и поред отежане ситуације изазване корона вирусом већина зацртаних активности спровела.

„Укупно је реализовано 90 програмских активности, од тога пет у континуитету, док је 85 реализовано на дневном или вишедневном нивоу. У овим активностима учествовало је 980 корисника Удружења, а реализовали смо 13 посјета, од којих бих истакао посјету Орашцу, Шиду-Адашевцима, Тјентишту, Космају, Белој Цркви, Иришком венцу, Србу, Текеришу, Ваљеву, Липовици, Мељаку, Барајеву, Крагујевцу, Апатину и Лазаревцу са укупно 94 корисника. Учестовали смо и у седам активности са 24 корисника на манифестацијама у оквиру града Београда, а 245 људи је учествовало на трибинама, јавним скуповима и свечаним сједницама“, истакао је Жигић, додајући да је упркос пандемији изазваној корона вирусом, план реализован уз мале измјене и допуне.

Након тога поднесен је извјештај Надзорног одбора. Мирјана Лалић његова чланица  навела је да је  прилив средстава у протеклој години био преко два милиона динара, а да тренутно на рачунима има нешто мање од 500 хиљада динара. Скупштина је након тога, уз одређена појашњења Марије Обрадовић, усвојила овај извјештај.

Прије него што се приступило расправи о извјештају о протеклом периоду Вељко Жигић је поднио и приједлог плана и програма за текућу годину. Истакао је да се ове године планирају сличне активности као и претходне, али да треба посебно обиљежити 80 година од формирање Прве женске партизанске чете основане 25. августа 1942. године у Трнавцу у Лици, која је бројала 77 дјевојака и једну жену српске националности. Обиљежиће се и 80 година постојања 6. Личке дивизије, као и други важни датуми из НОР-а, али и ослободилачких српских ратова, укључујући и НАТО бомбардовање 1999. године, истакао је Жигић.

Након тога услиједила је расправа по извјештајима, а први се за ријеч јавио мр Никола Дубајић. Рекао је да је предратно дијете, да се сјећа ратних догађања и да га је као малог задивила борба партизанских јединица. Оштро се супроставио негирању антифашизма и затражио од руководећих људи Удружења да по том питању морају бити енергичнији и да се мора одбијати сваки напад на борце за слободу.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба у региону Миодраг Линта, један од  гостију, у свом обраћању члановима Скупштине изразио је најдубље поштовање и трајну захвалност борцима 35. Личке дивизије који су, са осталим јединицама, водили надчовјечанску борбу против усташког режима чији је циљ био потпуно уништење српског народа на подручју злогласне НДХ.

„У Хрватској је, од доласка проусташког режима Фрање Туђмана на власт до данас, на дјелу радикална ревизија историје. То јасно потврђује да се хрватски народ није суочио са својом усташком и геноцидном прошлошћу. Србија има националну и моралну обавезу да започне правну, дипломатску и политичку борбу за признање геноцида у међународној заједници. Због тога сам у скупштинску процедуру предао приједлог Резолуције о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ и приједлог о оснивању Меморијалног центра геноцида над Србима у НДХ“, нагласио је између осталог Линта.

Душанка Лукић Хавел, чланица предсједништва СУБНОР Србије, поздравила је скуп у име ове организације и пожељела му успјешан рад. Осврћући се на излагање Миодрага Линте, али и на његове ошште ставове у јавности, навела је да он својим изјавама штети држави Србији, јер на одређени начин изопштава из антифашистичке борбе све оне који нису српске националности, те да то није у складу са државном политиком Србије.

Весна Бојић Ровчанин, секретар ГО СУБНОР Београда, такође је поздравила рад овог скупа, истичући да је, како је рекла, по својим активностима 6. Личка дивизија, односно Удружење које гаји њену традицију, „на првом мјесту било и остало“. Инсистирала је да се мора више рачуна повести у даљем раду о томе да се подмлађује чланство, а такође када се праве одређене акције на њих се мора ићи у пуним, а не у полупразним аутобусима.

Јованка Чолак, сестричина Јованке Броз, која се прије десетак година вратила у Србију, односно Нови Сад, гдје између осталих функција руководи радом КП за Војводину, подржала је иницијативу да је Меморијални центар, који је предложио Линта, нешто што је давно требало да буде урађено. Нагласила је да се не смије заборавити геноцид који се десио над српским народом у НДХ, потврђујући то ријечима да је њена најближа фамилија поклана.

Скупу се испред ОО СУБНОР-а Савски венац, обратила његова предсједница Олга Трифуновић Стоиљковић поздрављајући рад Скупштине и активности које проводи Удружење. Истакла је да Удружење „Никола Тесла“ има одличну сарадњу са организацијом коју она води и да се нада да ће она бити и настављена.

ЖЕЉКО БУРСАЋ: ЂОКО ЈОВАНИЋ ЗАСЛУЖУЈЕ УЛИЦУ У БЕОГРАДУ

У доста емотивном излагању Жељко Бурсаћ, испред ЗУГ „Ћиро“ Личка Калдрма –Дрвар, је истакао да није тачна теза коју је изнијела Душанка Лукић, везано за излагања Миодрага Линте.

Нагласио је да је Линта једини човјек који се у Скупштини Србије бори за права Крајишника, била она везана за признавање ратног стажа, стамбена питања, изједначавање пензија или било која друга која покреће. Касније је то потврдио и Вељко Жигић ријечима да се Линта, иако није члан СНС-а, већ представник Савеза Срба из региона и овај пут налази на високој позицији владајуће странке пред изборе, односно да заузима 43 мјесто.

У другом дијелу свог излагања, Бурсаћ је истакао да му је жао што ниједна улица у Београду не носи име Ђоке Јованића, као један од команданта  партизанских јединица које  су  ослободиле главни град1944. године. Пошто је био командант 6. Личке дивизије, по Бурсаћу би било примјереније да се умјесто слике Јосипа Броза Тита на оваквим скуповима налази слика прослављеног партизанског команданта Ђоке Јованића. На крају свог излагања предао је фотографију Ђоке Јованића, Вељку Жигићу и Марији Обрадовић и замолио их да усвоје његов приједлог.

До краја радне сједнице Скупштина је приступила избору три нова члана. Тако да су на раније изложен приједлог за чланове овог Удружења изабрани Никола Радић, пензионисани војни ратни пилот, Банијац поријеклом, као и Милица Медић и Душан Опачић.

За Скупштину ГО Градског СУБНОРА-а предложени су Милица Тодорић, Мирко Бошњак, а за члана Главног одбора Радован Обрадовић, Скупштина је једногласно усвојила приједлог да Удружење постане колективни члан СУБНОР-а Србије, а да Ненад Симић буде вођа пута у Дрвар 24-26. маја ове године.

У културно-умјетничком дијелу програма Мушка пјевачка група ЗУГ „ЋИРО“ Личка Калдрма – Дрвар и овом приликом завичајним песмама Лике, разгалила је душе и срца свих присутних, како је рекао Вељко Жигић. Истовремено са три пјесме о Николи Тесли чије име с поносом од 1943. године носи 6. Личка  пролетерска дивизија Мирјана Лалић прочитала је неколико пјесама о, како је рекла, овом не само личком, него свјетском великану, кога увијек с поносом морамо истицаи.

На крају, у свечаном дијелу Скупштине Вељко Жигић поднио је реферат о формирању 35. Личке НОУ дивизије.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар