Цицовић: Долази вријеме стриктног поштовања Дејтона

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић изразио је увјерење да долази вријеме стриктног поштовања свих међународних правних докумената и уговора, те да ће и Дејтонски споразум бити поштован према ономе шта у њему пише и никако другачије.

У обраћању на трибини поводом 30 година Републике Српске, која се одржава у Скупштини града Београда, Цицовић је истакао да су Српска и Срби одлучни да поврате своја права.

– Али, данас, послије 30 година, кад су Република Српска и Срби одлучни да поврате своја права и надлежности по Дејтону, односно да БиХ врате на изворни Дејтон, оптужују нас да опет радимо против Дејтона – рекао је Цицовић и напоменуо да је питање дана кад ће у БиХ и Дејтонски споразум означити „антидејтонском творевином“.

Према његовим ријечима, Срби јесу и показују да су досљедни легалисти, чувари Устава и уставног поретка.

Цицовић је напоменуо да је Скупштина Републике Српске усвојила Декларацију о уставним принципима која је обавезује да свој положај у БиХ врати у стање одређено Дејтонским споразумом.

– А то значи у складу за Анексом 4. тог споразума који је Устав БиХ, јер би само тако и цијела БиХ била стабилна и просперитетна – оцијенио је Цицовић.

Он је подсјетио да је Дејтонским споразумом завршен рат у БиХ и утврђено друштвено уређење БиХ као државне заједнице два ентитета и три констутивна народа.

Анекс 4. тог међународног правног документа је Устав БиХ, те сви закони који су до тада постојали морали су, нагласио је Цицовић, бити усклађени с њим, што се односи и на ентитенске уставе.

Он је напоменуо да су све одлуке, промјене и допуне закона од било кога да долазе ништавни, ако нису у складу са Анексом 4.

– Могло би се рећи да су скоро истог дана кад су ставили свој потпис на такав Дејтонски споразум носиоци сарајевске политике почели да траже и увијек траже нове захтјеве да се, уз помоћ страних високих представника и дијела међународне заједнице, права и надлежности Републике Српске одузимају и пребацују на заједничке органе БиХ – навео је Цицовић.

То је, додао је, увијек било уз образложење да је у складу са некаквим „духом Дејтонског споразума“, а кад год би Република Српска и Срби инсистирали на слову Дејтона и стриктном поштовању тог међународног документа, нападани су да су рушитељи Дејтона, мира и БиХ.

Поводом јубилеја 30 година од Устава Републике Српске, гостима је подијељена и књига „Република Српска – држава по Дејтонском споразуму“, а циљ је, каже Цицовић, да се, у овом за Српску и Србе ненаклоњеном времену, покаже Република Српска покаже и истакне њена исконска окренутост истини, слободи и правди.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар