Одржани „Змијањски дани културе“ у Каћу

Пети по реду „Змијањски дани културе“ у организацији Завичајног удружења „Змијање“ одржани су 19. септембра у Каћу, малом мјесту надомак Новог Сада, гдје највећи број становника и потиче са простора Змијања и подручја планине Мањаче, између Бања Луке и Мркоњић Града. Mанифестација je традиционално одржана испред Етно куће „Змијање“.

У име домаћина присутне је поздравио и пожелио добродошлицу предсједник Удружења Ђорђе Пантелић.

Затим се обратио почасни предсједник Томислав Николић, који је био један од покретача оснивања Удружења и великог броја реализованих активности и пројеката.

„Можемо све заборавити, али мајку и родни праг не можемо. Позивам све Змијањце да дођу, да донесу тамбуру, опанак, звоно, било шта што је са Змијања и да покажемо то и оставимо у аманет нашим насљедницима. Ријетки су људи попут Драгана Дивијака који је приредио изложбу са дивним фотографијама старим и по 50 година са Међеђег Брда и ширег Подгрмеча и изложио их овдје у аутетничној змијањској Етно кући. Хвала му на томе“, рекао је Николић подјсећајући да је у родном крају мало Срба и да су за то на неки начин криви сви који нису узели држављанство и отишли да гласају у Федерацији БиХ, и да ако већ воле свој крај, треба да буду свијесни њега и да га воле и помажу му.

„Ова манифестација је круна нашег тринаестогодишњег рада Удружења. Све је почело 2005.године када сам отишао у село Соколово, у општини Кључ, за славу цркве Пресвете Богородице. Затекао сам одваљена врата цркве, а унутра говеда и свиње. Ту се раније окупљао велики број људи, и сам сам крштен у тој цркви и то ме емотивно веома потресло. Обећао сам да ћу наћи начина да црква добије врата и прозоре и тако је и било. 2006.године овдје у Каћу окупили смо се ми Змијањци и основали смо Удружење, затим смо скупили средства и врло брзо црква у Соколову добила је и нови кров“, испричао је поносно Николић додајући да је иницијативом међу Змијањцима широм Србије и иностранства скупљан новац за изградњу етно куће у Каћу у чије темеље је специјално уграђен камен из Соколова, а подршку у изградњи дало је и Представништво Републике Српске у Србији, Град Бања Лука, Шипово и Град Нови Сад.

„Нашом иницијативом урађен је и пут дуг 18 километара од Павића до Соколова уз помоћ Општине Кључ и Града Бања Луке. Затим смо уз подршку наших људи урадили мост на ријеци Козици у селу Грачаница на Змијању, а у селу Плавшићи обновили смо бунар.Наш циљ је да помажемо колико можемо да наш завичај оживи“, закључио је Николић.

„Змијањске дане културе“ подржао је и директор Покрајинског фонда за пружање помоћи расељеним, избјеглим и прогнаним лицима Душко Ћутило, који је обраћајући се на манифестацији похвалио рад овог Удружења и честитао им на бројности чланова.

„Ово Удружење заиста се труди да на прави начин покаже како његује своју традицију, културу и обичаје. Ова кућа је њихових руку дјело и показатељ колико се труде да пренесу на младе своју богату културну баштину. Змијањски вез, златна нит ткана кроз вијекове уткана је у Унескову књигу нематеријалних добара и треба да сте поносни“, поручио је Ћутило Змијањцима у Каћу.

У Данима културе који трају пет дана, уз културно- умјетнички програм иде и ликовно саборовање гдје се унутар Етно куће излаже фундус слика са мотивима родног краја, а учествују сликари са Косова, из Бања Луке, Рашке и других крајева.

На улазу у двориште Куће дочекала нас је богата изложба слика сликара Душана Кондића. Кондић је родом из Санског Моста, из села Подови, одрастао у Банату, а од 1970.године живи у Каћу. Показао нам је своје слике које углавном приказују пејзаже и мотиве Мањаче и родног краја.

„Ликовном умјетношћу се бавим од дјетињства, а посљедњих 10 година углавном су то слике родног краја, брдски и планински пејзажи, камење, ријеке, потоци, дрвеће… Ту је ријека Сана и Козица на чијем сам ушћу рођен. Ја сликам оно што замислим, и не размишљам да ли ћу продати ту слику. Кад ми дође инспирација, морам је се ријешити. Слику рађе поклоним него продам јефтино“, подијелио је Кондић своје искрене мисли са екипом „Српског кола“ додајући да иде на многе ликовне колоније, доста излаже, а има жељу да своју изложбу направи и у Бања Луци.

У културно- умјетничком дијелу програма наступили су први ансамбл и ветерани КУД- а „Свети Сава“ из Каћа, талентовани и истакнути диплар Милан Вашалић, рецитовали су пјесници Милан Ненадић и Боро Капетановић који је за ову прилику специјално дошао из Бања Луке, а програм је водила чланица Удружења Вујка Квргић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар