Одржано 11. Банијско прело у Суботици

Банијско прело у Суботици – мјесто дружења и добре забаве


У организацији Завичајног удружења Банија из Суботице 18. маја одржано је 11. Банијско прело у Ресторану Мадера. Више од 300 гостију забављала је крајишка група Момо и Додир и Џими Станић.

Гостима су се обратили предсједник Удружења Чедомир Пађен, начелник Секретаријата за друштвене дјелатности Града Суботице Јасмина Стевановић, предсједник Отаџбинског покрета Драгомир Лалић и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

У културно-умјетничком програму учествовали су КУД  Александрово, МПГ Завичајног удружења Банија, ЖПГ Банија из Пригревице, МПГ Крајина, ЖПГ КУД-а Александрово као и млади Банијци Уна и Растко Ћора.

Како нам је рекао Жељко Тинтор предсједник Управног одбора Удружења главни спозори су били Град Суботица и Виторог д.о.о.

Гости су могли да уживају и у банијским специјалитетима као што су кобасица, ракија, подмета, пите, погаче, курозовница, колачи, а могли су се купити и сувенири које су правили чланови Удружења.

– Промовисали смо и књигу које је издало наше Удружење Банијски рјечник, у јуну је планирана промоција у Суботици и Београду – рекао нам је Жељко Тинтор.

Банијци и њихови пријатељи су били изузетно весели, па је прело трајало до раних јутарњих часова.

 

Учесници Сајма завичаја у Новом Саду


Жељко Тинтор се осврнуо и на активности Удружења у претходном периоду.

– Обилазили смо манастире у Овчарско-кабларској клисури, посјетили смо Јасеновац и Доњу Градину, били смо на Kрајишком сабору у Крушедолу – рекао је Жељко Тинтор и додао како су били и учeсници првог Сајма завичаја у Новом Саду, одакле носе позитивне утиске.

Наиме, сајам завичаја је манифестација која има за циљ окупљање и повезивање бројних релевантних актера из области привреде, културе и туризма који желе да унапреде сарадњу српског народа у Србији и региону.

– Заједно са Завичајним удружењем Банија из Новог Сада смо имали штанд на којем смо изложили наше ношње, сувенире, ћилиме, специјалитете са Баније, ракију, књиге, разне рукотворине. Наш штанд обишли су предсједници Покрајинске владе Војводине и Владе РС Игор Мировић и Радован Вишковић којима смо поклонили Банијски рјечник и банијску ракију – рекао је Жељко Тинтор и додао да у културно-умјетничком програму је учествовала и њихова пјевачка група и побрала све симпатије посјетилаца Сајма.

Жељко Тинтор је најавио поклоничко путовање у Манастир Острог од 5. до 7. јула, а у септембру учествују у организацији 6. Завичајних дана заједно са осталим члановима Савеза српских удружења Сјевернобачког округа.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар